MTILIGA: ‘IK DENK DAT BASTO EERSTE KEUS BLIJFT’

Bijna anderhalve maand begon Patrick Mtiliga niet meer in de basis, maar zondag was het weer eens zover. Bruno Basto kreeg van Gullit rust en Mtiliga mocht het negentig minuten laten zien. Dat ging goed, maar de Deen bleef na afloop realistisch en verbond geen conclusies aan zijn optreden. ‘Ik denk dat Basto de eerste keus blijft van de trainer, maar ik zal op elk moment klaar staan om hem te vervangen.’

Mtiliga kreeg weer eens de mogelijkheid om zich waar te maken. Dat hij moest pieken, bezorgde hem geen zenuwen. ‘Ik ben profvoetballer om er te staan wanneer de ploeg me nodig heeft, daar hoef ik niet zenuwachtig van te worden’, zegt hij. ‘Vorig jaar had ik hier drie maanden om me waar te maken en een nieuw contract te verdienen. Ook toen had ik geen last van zenuwen. Waarom ook? Ik kan niet meer dan mijn best doen en me volop inzetten.’

Dat Feyenoord voor de derde opeenvolgende keer geen treffers incasseerde, zei Mtiliga niet zoveel. ‘We verdedigden wel goed, maar we hebben allemaal gezien dat RKC kansen heeft gekregen en dat we wat geluk hadden dat ze niet scoorden’, zegt Mtiliga. ‘Het geeft rust in de defensie als je weet dat voorin het doelpunt valt. Daarom was het lekker dat we snel 1-0 voorkwamen. Ik heb een goed gevoel overgehouden aan de wedstrijd. Ik heb vooral in het begin simpel gespeeld en daarna ging het steeds beter. En we hebben gewonnen, dat is het belangrijkste.’