Fanshop
Fanshop

ZONDAG 31 OKTOBER, 12:30 UUR: AZ – FEYENOORD

De ene zware week met drie wedstrijden is amper uit gedachten of de volgende dient zich al weer aan. Na een weekje met Roda, Hearts en RKC wacht nu de week met AZ, Ferencvaros en NAC. Ruud Gullit kijkt er weer naar uit. ‘Naar de wedstrijd tegen een lastige ploeg als AZ, maar ook naar de zware reeks’, aldus de trainer, die zondag waarschijnlijk met een complete selectie richting Alkmaar vertrekt.

Tegen RKC ging het minder, al werd er ruim gewonnen. Dat had met vermoeidheid te maken, zei Gullit na afloop. De oefenmeester sprak na die wedstrijd van een enorme stap voorwaarts. Ondanks dat zijn ploeg met zware benen aan het duel startte, werd de wedstrijd ruim gewonnen. Als de benen niet willen, moet het hoofd het doen, legde Gullit na afloop uit. En het ‘hoofd’ had het dus gedaan, getuige de 4-0 zege.

Na twee dagen zonder trainingsarbeid, maar met een dagje paintball, moet de vermoeidheid zijn verdwenen voor een nieuwe zware week. Zondag wacht de zware uitwedstrijd tegen AZ. ‘Dat is een belangrijke wedstrijd voor ons, net als het uitduel met Roda dat voor ons was. Ik kijk er naar uit, maar dan heb ik het niet alleen over die ene wedstrijd. Want we spelen donderdag in Hongarije tegen Ferencvaros en zondag weer tegen NAC. Dit zijn leuke weken.’

Gullit heeft waarschijnlijk zondag een complete selectie tot zijn beschikking. Vrijdag leek de situatie nog zorgelijk toen Shinji Ono en Karim Saidi het veld vroegtijdig verlieten. Voor beiden was het echter uit voorzorg. De Japanner kreeg donderdag tijdens de training een schop tegen zijn knie en had daar vrijdag nog wat last van. Zaterdag ging het al veel beter en trainde hij voluit mee. Na de ochtendsessie meldde hij dat het goed ging. Saidi, die kampt met liesklachten, trainde zaterdag niet met de bal, maar werd onder handen genomen door conditie- en hersteltrainer Toine van de Goolberg. Ten opzichte van vrijdag ging het een stuk beter en waarschijnlijk is hij zondag inzetbaar.

Het is zondag weer interessant om te zien wie Gullit als linksback en rechtsback posteert. Patrick Mtiliga speelde tegen RKC als linksback en deed dat verdienstelijk. Toch is het niet te verwachten dat hij weer speelt. Bruno Basto, die zondag door vermoeidheid rust kreeg, zal die plek waarschijnlijk weer innemen. De invulling van de rechtsbackpositie is minder zeker. Chong-Gug Song heeft de kritiek die hij van Gullit kreeg goed opgepakt, meldde Gullit op vrijdag tijdens het persgesprek. De Zuid-Koreaan, die vorige week twee keer werd gepasseerd en zelfs naar de tribune werd verwezen, zou zomaar terug kunnen keren in de basis. Vooral omdat de 17-jarige Gianni Zuiverloon, die twee keer in de basis startte, waarschijnlijk niet speelt. Gullit is gecharmeerd van de HAVO-scholier, maar wil het rustig aan doen met hem. ‘Ik moet hem wel beschermen en niet teveel van hem vragen. De afspraken die we met hem gemaakt hebben (dit seizoen eerst zijn school afmaken, red.) zijn niet veranderd.’

DE TEGENSTANDER

Over de ambities van AZ is in het verleden wel eens lacherig gedaan, maar de Alkmaarders snoeren dit seizoen alle critici met geweldig voetbal de mond. Co Adriaanse heeft in de Alkmaarderhout inmiddels een ideale mix van talent, kracht en ervaring gesmeed, die in Nederland voor geen enkele ploeg onder hoeft te doen. Feyenoord wacht zondag derhalve de zwaarste wedstrijd tot nog toe.

Sinds Co Adriaanse in oktober 2002 neerstreek in de Alkmaarderhout is AZ begonnen met een gestage opmars richting de top van het Nederlandse voetbal. Werd het elftal van de Noord-Hollanders eerst nog wel eens versleten voor overbetaalde mooi weervoetballers, sinds Adriaanse de scepter zwaait in Alkmaar, laten de spelers van AZ hun niet geringe capaciteiten ook regelmatig binnen de krijtlijnen zien. Bovendien heeft Adriaanse op de juiste plaatsen gesneden in de selectie en – met name bij zijn oude club Willem II – gerichte versterkingen gehaald.

Inmiddels is AZ een ploeg die zich in Nederland met de absolute top kan meten. En zelfs in Europees verband toonde het elftal van Adriaanse zich dit seizoen uiterst sterk en berekenend. Onder Adriaanse’s vakkundige leiding groeiden onder andere Jan Kromkamp, Denny Landzaat en Kenneth Perez bovendien uit tot internationals, terwijl alleen vliegangst een internationale doorbraak van Ali Elkhattabi in de weg staat. Gekoppeld aan de ervaring en klasse van spelers als Henk Timmer, Barry van Galen en Michael Buskermolen en het jonge Belgische talent Stein Huysegems maken zij AZ tot een tegenstander van formaat. Misschien zelfs wel de beste ploeg die de Rotterdammers dit seizoen tot dusver troffen.

AZ - Feyenoord
Zondag 31 oktober om 12:30 in de Alkmaarderhout
Scheidsrechter: Van Egmond

Vermoedelijke opstellingen:
Feyenoord: Babos; Song (Zuiverloon), Saidi, Paauwe, Basto; Castelen, Ono, Bosschaart, Goor; Kuyt en Kalou.
AZ: Timmer; Kromkamp, Mathijsen, Opdam, De Cler; Landzaat, Van Galen, Buskermolen; Perez; Huysegems en Elkhattabi

STATISTIEKEN LAATSTE TIEN ONTMOETINGEN

UIT
14/9/2003 AZ-Feyenoord 2-2
15/2/2003 AZ-Feyenoord 1-4
20/10/2001 AZ-Feyenoord 1-3
4/2/2001 AZ-Feyenoord 0-3
3/10/1999 AZ-Feyenoord 0-0

THUIS
11/2/2004 Feyenoord-AZ 0-3
15/12/2002 Feyenoord-AZ 6-1
10/3/2002 Feyenoord-AZ 4-1
19/8/2000 Feyenoord-AZ 2-0
30/4/2000 Feyenoord-AZ 5-3