FEYENOORD A1 ONVERDIEND NAAR DE OVERWINNING

Feyenoord A1 is bezig aan een merkwaardig seizoen. De Rotterdammers slagen er niet in om mooi spel aan winst te koppelen. Maar met lelijk spel wordt er tot verbazing van trainer Henk Fräser de laatste tijd wel gewonnen. Zaterdag kroonde Feyenoord zich tegen NEC in de laatste seconden onterecht tot winnaar: 1-2. Feyenoord B1 won zaterdag met grote cijfers van FC Twente/Heracles, terwijl de C1 bleef steken op 1-1 tegen NEC.

FEYENOORD A1

ADO Den Haag had vorige week een punt verdiend, maar zag Feyenoord uiteindelijk met de volle buit vertrekken uit de residentie. Zaterdag had ook NEC recht op minimaal een punt, maar was het weer Feyenoord dat de drie punten wegkaapte. Voor Fräser is het een vreemde gewaarwording, want wedstrijden waarin zijn ploeg wél goed voetbalt leverden meestal slechts een gelijkspel op. De duels met AZ en FC Groningen staan hem nog helder voor de geest. ‘Het is heel vreemd, want de jongens spelen slecht en ze winnen opeens wel’, zegt hij. ‘De jongens luisteren wel naar me. Ik heb vaak tegen ze gezegd dat we ‘lelijk’ mogen winnen, maar dat als we punten laten liggen er wel mooi voetbal moet zijn gespeeld. Dat lukt ons tot dusver aardig.’
De oefenmeester sprak de woorden wat spottend uit, want hij was ondanks de zege verre van tevreden. Zijn ploeg had tot de 1-0 achterstand simpelweg niet hard gewerkt, wat tot gevolg had dat zelfs de hekkensluiter het Feyenoord heel lastig kon maken. ‘Je kan nog zo goed voetballen en nog zo veel talent hebben, maar dat moet ook gepaard gaan met strijdlust’, aldus Fräser. ‘Als je dat niet brengt, zoals wij vandaag, kan iedereen het je moeilijk maken.’
NEC kwam tien minuten na rust op voorsprong. Het schudde de Feyenoorders wakker en opeens kon er wel gewerkt worden. In de 75ste minuut resulteerde dat in de gelijkmaker. Invaller Frank de Haan bediende Tim Vincken: 1-1. Feyenoord trok hierop vol ten aanval om de beslissing te forceren. Beide ploegen konden daardoor scoren, maar alleen Feyenoord slaagde erin. In de laatste seconden was het de uitstekend invallende De Haan die de 1-2 op het scorebord zette.

Opstelling Feyenoord A1: Doedee; Demeijer, Altheer (73. Lagas), Davids, Hammouti (46. Holman); Dickhoff (58. De Haan), Van Leeuwen, De Guzman; Vincken, Kogeldans (46. Kujovic) en Poot (46. Van de Veer).

FEYENOORD B1

Feyenoord B1 pakte de draad uitstekend op na twee competitievrije weekenden. Twente/Heracles werd liefst met 1-6 verslagen. De afgelopen weken kwamen de Rotterdammers niet in actie omdat het een aantal internationals moest afstaan voor Oranje onder 17 jaar. Van de geselecteerden Feyenoorders viel vooral Diego Biseswar positief op met zijn drie treffers tegen Armenië. De aanvaller had daarmee een groot aandeel in de uiteindelijke plaatsing voor de tweede kwalificatieronde die in mei 2005 staat gepland. Overigens was er nog meer goed nieuws rondom Biseswar, want de 16-jarige tekende vrijdag bij Feyenoord zijn eerste profcontract.
Zaterdagmiddag kwam Biseswar niet tot scoren, maar was hij wel betrokken bij een aantal fraaie doelpunten. Trainer Cor Adriaanse zag tot zijn genoegen dat zijn ploeg al na 46 minuten voetbal zes treffers had gemaakt. De dubbele cijfers waren mogelijk, maar Feyenoord toonde uiteindelijk clementie voor de thuisploeg. Voor rust had Michel Poldervaart na vijf minuten de 0-1 gemaakt. Via twee treffers van Hanne Hagary en een doelpunt van Jerson Anes Ribeiro gingen de manschappen van Adriaanse rusten met een 0-4 stand. Meteen na rust liep Feyenoord via Norichio Nieveld en Ingmar Maayen uit naar 0-6. De thuisploeg zou uiteindelijk de eer nog redden met de 1-6. ‘De jongens waren ontzettend gretig, speelden goed voetbal en maakten mooie acties. Ik kan hier tevreden mee zijn’, aldus Adriaanse.

Opstelling Feyenoord B1: Cummins; Van Stee, Buijs, Nieveld, Waisapij; Kobussen, Anes Ribeiro, Wattamaleo; Biseswar, Hagary en Poldervaart.

FEYENOORD C1

Gemengde gevoelens overheersten na afloop bij het team van trainer Michel Valke. Feyenoord C1 had goed gespeeld en uiteindelijk in de slotminuten nog een punt weten te pakken uit bij NEC. Dat was één kant van het verhaal, de positieve welteverstaan. Dat NEC nauwelijks kansen kreeg en toch tot scoren kwam en dat Feyenoord handen vol kansen kreeg en niet tot scoren kwam, was de andere verhaallijn van het merkwaardige duel. Wat de gevoelens na afloop ook waren, onder de feiten kwam niemand bij Feyenoord uit. De Rotterdammers verloren voor het eerst dit seizoen in een uitduel punten. Tot zaterdag werd er drie keer gelijk gespeeld, alle keren op Varkenoord. Toch blijven de Rotterdammers goed meedoen bovenin, want koploper PSV slaagde er ook niet in te winnen. FC Utrecht deed dat wel en staat op de ranglijst samen met PSV op achttien punten. Feyenoord volgt op twee punten achterstand. Volgende week staat op Varkenoord de wedstrijd Feyenoord – PSV op het programma. ‘Dat is een ploeg die ons ligt, dus ik heb daar goede verwachtingen voor’, aldus trainer Valke.
Zaterdagmiddag kwam Feyenoord voor rust met de schrik vrij. De thuisploeg kreeg na negen minuten een terechte strafschop, maar wist die niet te verzilveren. Feyenoord maakte hierna het spel, kreeg de kansen, maar zag NEC op voorsprong komen uit een vrije trap. De Rotterdammers gooiden alles in de strijd en kwamen uiteindelijk na het verprutsen van vele kansen toch op 1-1. Het schot van Louis Pedro vijf minuten voor tijd werd van de lijn gered waarop Leroy Fer in de herkansing doel trof: 1-1.
Overigens was in het duel een belangrijke rol weggelegd voor Bart Schenkeveld en Jeffrey Bruma, de eerstejaars verdedigers die goed op de been bleven tegen twee NEC’ers die uitkomen voor Oranje onder 15. ‘Een groot compliment, die jongens hebben het fantastisch gedaan’, aldus Valke, die na het duel met PSV vier selectiespelers af moet staan aan Oranje onder 15. De bondscoach riep Louis Pedro, Georginio, Miquel Nelom en Kaj Ramsteijn op.

Opstelling Feyenoord C1: Otten; Schenkeveld, Ramsteijn, Bruma, Nelom; Sebrechts, Wever, Fer; Pedro, Georginio en Cabral.