Fanshop
Fanshop

STATISTIEKEN ZIJN IN VOORDEEL VAN FEYENOORD

Feyenoord begint vanavond aan zijn achtste Europese duel tegen een Hongaarse ploeg. De cijfers van de voorgaande zeven wedstrijden spreken daarbij in het voordeel van de Rotterdammers. Er werd door Feyenoord slechts één keer verloren. Onderling troffen Ferencvaros en Feyenoord elkaar tot nu toe nog nooit in Europees verband. Wel speelden de Hongaren ooit uit en thuis tegen Ajax en PSV. Geen van die duels wist Ferencvaros te winnen.

De historie van Feyenoord in Hongarije begint in 1962, met het legendarische drieluik tegen Vasas Boedapest. Na twee gelijke spelen (1-1 in Rotterdam en 2-2 in Boedapest), moest een beslissingswedstrijd in Antwerpen uitsluitsel geven over de vraag wie door mocht naar de volgende ronde van het Europa Cup 1 toernooi. In stadion De Bosuil bracht Rinus Bennaars toen de beslissing. In de eerste Europese wedstrijd waarin het legioen massaal met de ploeg meereisde, zorgde zijn schuiver voor de uiteindelijke 1-0 overwinning. Bennaars werd beroemd door deze treffer. Het leverde hem ook een passende bijnaam op: de held van Deurne.

In het seizoen ‘86/’87 ontmoette Feyenoord zijn tweede Hongaarse tegenstander. Pecs, de ploeg van Toni Roth, was toen in eigen land te sterk voor Feyenoord (1-0), maar dat verlies werd in Rotterdam goedgemaakt met een 2-0 overwinning.

In het eerste seizoen van Bert van Marwijk (2000/2001) bij Feyenoord stuitten de Rotterdammers andermaal op een Hongaarse tegenstander. Net als tegen Pecs gebeurde dat in het toernooi om de UEFA Cup. Feyenoord speelde toen eerst uit bij Dunaferr (0-1 winst), om de klus in eigen Kuip af te maken met een 3-1 overwinning.