Fanshop
Fanshop

ZONDAG 7 NOVEMBER, 14:30 UUR: FEYENOORD – NAC BREDA

Feyenoord is er zondag alles aan gelegen om met drie punten van het veld te gaan. De manier waarop dat gebeurt, is weinig relevant. De Rotterdammers kregen zondag een klap door bij AZ te verliezen, herstelden zich tegen Ferencvaros met een gelijkspel en nemen het zondag na een vermoeiende week op tegen NAC, dat zich anderhalve week in alle rust kon voorbereiden op het duel. ‘Alleen de punten zijn van belang’, aldus Gullit, die met Feyenoord moet winnen om in het spoor te blijven van PSV.

Feyenoord kreeg deze week voor het eerst met tegenslag te maken. De eerste drie series met drie wedstrijden in een week verliepen nagenoeg vlekkeloos. Tijdens de week met Twente, Odd Grenland en FC Utrecht werd er twee keer gewonnen en alleen van Utrecht verloren. In de series met RBC, Odd Grenland, FC Den Bosch en Roda JC, Hearts en RKC werden alle wedstrijden gewonnen. Feyenoord won daarmee acht van de negen wedstrijden in die zware weken. Deze vierde serie met drie duels in een week verloopt niet zo soepel als de voorgaande. Reuzendoder AZ was zondag met 4-1 te sterk, terwijl Feyenoord het punt in Hongarije mocht koesteren. Een punt in een Europees uitduel is objectief gezien altijd goed, stelde Gullit niet voor niets. Toch zal een overwinning op NAC nodig zijn om de serie met een goed gevoel af te sluiten en, misschien nog wel belangrijker, in het spoor te blijven bij koploper PSV. Gezien de vorm van NAC, de drie absenten bij Feyenoord en de zware week van de Rotterdammers in het achterhoofd zal het geen gemakkelijke middag worden voor het team van Gullit.

 De Rotterdammers missen zondag Chong-Gug Song, Pascal Bosschaart en Romeo Castelen. Song en Bosschaart zitten het eerste van in totaal drie duels schorsing uit. Beiden kregen de schorsing voor de rode kaart die ze zagen voorgehouden in het duel met AZ en waarop ze niet in beroep gingen. Zaterdag werd Gullit geconfronteerd met een nieuwe tegenslag. Castelen haalt het niet om op tijd fit te geraken na de hamstringblessure die hij donderdag opliep. De vervanging van de drie absenten laat zich raden. Gullit zal Gianni Zuiverloon waarschijnlijk bij de selectie halen om Song te vervangen. Christian Gyan blijft in dat geval op de bank. Hossam Ghaly zal de plek van Bosschaart innemen op het middenveld. Na de schorsing die hij kreeg opgelegd voor de elleboogstoot in het duel met Willem II is hij, afgezien van een basisplaats tegen Odd Grenland, verdwenen uit Gullits favoriete opstelling. Voor Ghaly is het een uitgelezen mogelijkheid om te tonen dat hij in de basis thuishoort. Feyenoords oefenmeester hecht niet aan reputaties, maar kijkt naar wie het best speelt. Patrick Mtiliga was daar de afgelopen weken het levende bewijs van. De Deen zat sinds de komst van Bruno Basto op de bank. Maar Gullit heeft de Portugees na een aantal tegenvallende wedstrijden al weer drie wedstrijden op rij gepasseerd. Mtiliga deed het tegen Ferencvaros goed en krijgt zondag waarschijnlijk weer de voorkeur. Op de plek van Castelen zal waarschijnlijk Thomas Buffel of Ebi Smolarek spelen. Waarschijnlijk krijgt Buffel de voorkeur na zijn goede optreden tegen Ferencvaros.
 
DE TEGENSTANDER

Het wordt zondag oppassen voor Feyenoord. De voorwaarden voor een Bredase surprise zijn namelijk meer dan ooit aanwezig. NAC Breda won nog nooit in De Kuip, zodat de kans op een Brabantse zege statistisch gezien steeds groter wordt. Bovendien beschikt het elftal van Ton Lokhoff in Ali Boussaboun, Anthony Lurling en Pieter Collen over een aantal spelers dat zich om verschillende redenen meer dan ooit zal willen bewijzen.

Ali Boussaboun presteert dit seizoen beter dan ooit. De spits van NAC was altijd al een publieksspeler, maar lijkt tijdens de zomerstop aan doeltreffendheid te hebben gewonnen. Omdat het contract van de bij ADO Den Haag opgeleide spits afloopt, hoopt Boussaboun een lucratieve overgang naar een topclub af te kunnen dwingen. Die bewijsdrang heeft inmiddels al tot zeven doelpunten geleid en Boussaboun is daarom ook het voornaamste speerpunt van Lokhoffs formatie.

Al even ambitieus als Boussaboun is het door Feyenoord verhuurde duo Lurling-Collen. Zij willen de wedstrijd van zondag met beide handen aangrijpen om te laten zien dat ze bij Feyenoord thuishoren. Van Anthony Lurling zal daarom meer dreiging uitgaan dan ooit, hoopt hij: ‘Ik wil nu toch laten zien dat ze het verkeerd hebben gezien en dat ik wel degelijk van veel waarde voor Feyenoord kan zijn. Een onderlinge wedstrijd is daar ideaal voor.’ En rechtsback Pieter Collen: ‘Ik heb het eerder meegemaakt. Het is vreemd, maar eenmaal op het veld zet ik me honderd procent in voor NAC. Ik ga ook zeker niet mijn voet terugtrekken, omdat ik toevallig ook bij Feyenoord onder contract sta.’

Met een tot in de toppen van hun tenen gemotiveerde selectie hoopt NAC zondag eindelijk de ban te breken en een zege te boeken in de Kuip. En waar Feyenoord in de afgelopen week al twee vermoeiende wedstrijden plus een reis naar Hongarije af moest werken, had NAC anderhalve week de tijd om zich op te laden voor het prestigeduel van zondag. De omstandigheden lijken dan ook ideaal voor NAC dat in de competitie langzamerhand op stoom komt.

Feyenoord – NAC Breda
Zondag 7 november om 14:30 uur in De Kuip
Scheidsrechter: Braamhaar

Vermoedelijke opstellingen:
Feyenoord: Babos; Zuiverloon (Gyan), Saidi, Paauwe, Mtiliga; Buffel, Ono, Ghaly, Goor; Kuyt en Kalou.
NAC Breda: Schollen; Collen, Colin, Penders, Gudelj; Mendes da Silva, Slot, Zonneveld; Cornelisse, Boussaboun en Lurling

STATISTIEKEN LAATSTE TIEN ONTMOETINGEN

THUIS
31/8/2003 Feyenoord-NAC Breda 2-1
2/3/2003 Feyenoord-NAC Breda 2-1
7/4/2002 Feyenoord-NAC Breda 0-0
28/1/2001 Feyenoord-NAC Breda 2-0
25/4/1999 Feyenoord-NAC Breda 2-2

UIT
4/4/2004 NAC Breda-Feyenoord 0-3
22/12/2002 NAC Breda-Feyenoord 1-1
4/11/2001 NAC Breda-Feyenoord 2-1
8/4/2001 NAC Breda-Feyenoord 1-0
18/4/1999 NAC Breda-Feyenoord 0-1