FEYENOORD A1 NEEMT KOPPOSITIE OVER VAN AJAX A1

Feyenoord A1 heeft zaterdagmiddag de koppositie overgenomen van Ajax A1. De Rotterdammers boekten tegen RKC een 2-5 zege, terwijl Ajax met 3-1 bij Vitesse verloor. Ook Feyenoord C1 is na de 1-0 zege op concurrent PSV lijstaanvoerder. Feyenoord B1 kon niet achterblijven in het succesvolle weekend en won met 5-0 van NEC. Diego Biseswar beleefde een succesvolle zaterdag, want de 16-jarige scoorde voor de A1 en B1.

FEYENOORD A1

Er was de afgelopen week wat irritatie opgekomen bij de trainers Henk Fräser en Igor Korneev. Alles valt of staat met de wil om te winnen, en dat was nou net hetgeen wat beide oefenmeesters de laatste tijd misten. De laconieke houding van de talenten tijdens de vrijdagtraining was voor Fräser reden om een gesprek te houden. ‘Nou ja, gesprek, ik ben eigenlijk alleen aan het woord geweest’, zegt de trainer. ‘Er was  wat irritatie van mijn kant. Ik heb de jongens gevraagd wat ze nou eigenlijk willen. We moeten veel meer samen doen en een bepaalde ambitie tonen. Willen ze blijven mee hobbelen en het voor de rest wel zien of willen ze tot op het laatste moment om de prijzen strijden? We willen allemaal hetzelfde en dat is nu ook uitgesproken.’
Fräser was in zijn jaren als voetballer altijd al de man van de goede timing, maar ook buiten het veld blijkt hij over die kwaliteit te beschikken. Nog geen 24 uur na zijn donderspeech leverde zijn formatie een uitstekende prestatie en werd Ajax zelfs achterhaald op de ranglijst. ‘De woorden hebben wel zijn uitwerking gehad, we kunnen nu vanaf dit punt verder gaan werken’, aldus de oefenmeester.
Nog een pluspunt in het duel met RKC was dat Feyenoord eindelijk eens goed spel met drie punten combineerde. De afgelopen maanden werd er met goed spel gelijk gespeeld en zag Fräser zijn ploeg winnen na slechte vertoningen. Tegen RKC werd er negentig minuten lang goed gespeeld en gewonnen, maar toch kwam Feyenoord nog bijna in grote problemen. De Rotterdammers kregen in het eerste half uur handenvol kansen, maar zagen RKC na 28 minuten de eerste kans verzilveren. Feyenoord liet zich niet van de wijs brengen en maakte na 31 minuten de belangrijke aansluitingstreffer. Tim Vincken werd in de diepte gestuurd en rondde keurig af: 1-1. Vlak voor rust kwamen de Rotterdammers verdiend op voorsprong door de treffer van Rico Kogeldans. In de tweede helft leek Jonathan de Guzman met zijn treffer het duel te beslissen. Maar volstrekt tegen de verhoudingen in kwam RKC na 84 minuten nog op 2-3 en dreigden de Feyenoorders de zege uit handen te geven. Twee wisselspelers voorkwamen dat echter. Diego Biseswar, die enkele uren daarvoor bij de B1 meespeelde, kwam in de 85ste minuut in het veld en trof in de 88ste minuut doel. Erik Lagas, eveneens kort in het veld, maakte na 90 minuten het vijfde Rotterdamse doelpunt. Overigens zaten Biseswar en Jordy Buijs, beiden van de B1, bij de selectie door blessures van Jeffrey Altheer en Asjel Kujovic.

Opstelling Feyenoord A1: Doedee; Dickhoff, Demeijer, Davids, Holman; De Haan, Vincken, Van Leeuwen (85. Biseswar); Kogeldans (75. Lagas), De Guzman en Poot (60. Marengo).

FEYENOORD B1

Feyenoord B1 draait de laatste weken op volle toeren. Na de 1-6 zege van vorige week bij Twente/Heracles werd zaterdag ook NEC het slachtoffer van de Rotterdamse dadendrang: 5-0 overwinning. Het team van trainer Cor Adriaanse speelde een prima wedstrijd, waarin alleen het scoreverloop merkwaardig was. De Rotterdammers waren heer en meester in de eerste helft, maar gingen slechts met een 1-0 stand rusten. Na de rust speelde Feyenoord nog steeds goed, maar kon het team niet meer het overwicht van voor rust aan de dag brengen. Ondanks dat gegeven werd er nu wel volop gescoord, vier maal zelfs. ‘Merkwaardig, want die eerste helft speelden de jongens fantastisch en ging de bal er niet in’, zegt Adriaanse. ‘De tweede helft was het ook goed, maar niet meer van het niveau van de eerste vijfenveertig minuten. En toen lukte het opeens wel.’
De eerste twintig minuten schoot Feyenoord uit de startblokken, maar vergat het te scoren. Het doelpunt zou nog wel vallen in die eerste helft. Na 32 minuten was het Diego Biseswar die de meer dan verdiende 1-0 op het scorebord bracht. In de tweede helft gooide Feyenoord de wedstrijd met een fantastisch doelpunt al snel in het slot. Glenn Kobussen gaf een fraaie dieptepass op Jerson Anes Ribeiro, die op koelbloedige wijze afrondde: 2-0. Feyenoord kende tussen de 70ste en 79ste minuut de productiefste fase van de wedstrijd. In die minuten werd er drie maal doel getroffen. Kevin Wattamaleo verzorgde de 3-0 waarna Michel Poldervaart en opnieuw Anes Ribeiro met hun doelpunten de stand een glansrijk aanzien gaven.

Opstelling Feyenoord B1: Mulder; Van Stee, Buijs (70. De Groot), Nieveld, Waisapij; Kobussen, Anes Ribeiro, Wattamaleo; Biseswar (68. Tabas), Hagary en Poldervaart (75. Barends).

FEYENOORD C1

Feyenoord C1 boekte zaterdag een zeer belangrijke zege op de grote concurrent PSV. De Rotterdammers, die voor het duel nog twee punten achter PSV stonden op de ranglijst, pakken daarmee de koppositie. Die positie kan Feyenoord overigens morgen weer kwijt zijn, want dan speelt FC Utrecht, dat twee verliespunten minder heeft dan Feyenoord, tegen Excelsior. De zege tegen PSV was krap, maar meer dan verdiend. De ploeg leefde een week lang toe naar het cruciale duel. De grote blijdschap weerhield trainer Michel Valke er echter niet van om een kritische kanttekening te plaatsen. Feyenoords oefenmeester benadrukte maar weer dat zijn ploeg beter met de vele kansen moet omgaan. Hij zag het de laatste weken al, en tegen PSV gebeurde het weer. ‘Dat had ons in de slotfase, toen PSV begon aan te dringen, nog duur kunnen komen te staan’, zegt Valke. ‘En dat was totaal onnodig, want we hebben fantastisch gespeeld.’
Feyenoord leek op weg naar een grote zege. Vanaf de eerste minuut toonden de Rotterdammers hun ijver en wilskracht om de drie punten binnen te slepen. Gevaarlijke momenten waren er meteen door fraai samenspel van het duo Louis Pedro en Georginio. De treffer zou volgen na 22 minuten voetbal. Sten Wever gaf voor op Jordy van Dam die de bal met een volley binnenknalde: 1-0. De voorsprong veranderde weinig aan het wedstrijdbeeld. Feyenoord bleef de ploeg met de kansen en PSV kon er, afgezien van een afstandsschot op de buitenkant van de paal, weinig tegenover stellen. Pas het laatste kwartier van de wedstrijd drongen de bezoekers aan voor de gelijkmaker. Echte kansen leverde het niet op, al waren er wat gevaarlijke momenten. En daarmee pakte Feyenoord drie hele belangrijke punten.

Opstelling Feyenoord C1: Otten; Van Dam, Ramsteijn, Schenkeveld, Nelom; Sebrechts, Wever (65. Clasie), Fer; Pedro, Georginio en Cabral (62. Mendes Rodrigues).