Fanshop Tickets
Fanshop Tickets

FEYENOORD BLIJFT OP SCHEMA: 4-0

Feyenoord heeft de tweede plaats op de ranglijst weten te behouden. Het won in eigen Kuip met 4-0 van NAC. Voor Feyenoord scoorden Kuyt, Goor (2x) en Buffel. Dirk Kuyt zag in de tweede helft ook nog een strafschop gekeerd. Enige tegenvaller op de voor Feyenoord relatief gemakkelijk middag was het uitvallen van Saidi. De verdediger moest kort voor de rust met een blessure naar de kant.

Na de slopende negentig minuten in Boedapest had Feyenoord maar weinig tijd om te herstellen, voordat NAC op bezoek kwam in De Kuip. Het was voor Ruud Gullit dus de vraag in hoeverre die twee dagen voor zijn jonge ploeg voldoende waren geweest om de accu op te laden. Alleen van Romeo Castelen wist hij het zeker. Zijn lot was zaterdagochtend al bekend: Castelen ondervond nog te veel hinder van zijn hamstringblessure om te kunnen meedoen.

Het ontbreken van Castelen betekende de terugkeer van Thomas Buffel in de basis. Ook Ghaly mocht vanaf het beginsignaal meedoen. Hij nam op het middenveld de plaats in van de geschorste Bosschaart en deed dat zeer verdienstelijk. De andere geschorste Feyenoord, Song, zag zichzelf vervangen door Chris Gyan. Dit uiteraard tot groot genoegen van het legioen, dat maar geen genoeg van zijn lievelinsspeler kan krijgen.

Feyenoord speelde in de beginfase opvallend geconcentreerd tegen NAC, dat in de personen van Collen en Lurling zijn twee uitgeleende Feyenoorders had opgesteld.

Die instelling had al tamelijk vroeg resultaat. Nadat Goor in de zevende minuut het eerste spelenprikje had uitgedeeld (te zacht schot na mooi voorbereidend werk van Kalou), wist Kuyt binnen het kwartier de score te openen. Hij profiteerde van een vrije trap van Ono, die werd doorgekopt door Saidi. Van dichtbij schoot Kuyt de bal vervolgens door de benen van Schollen en bracht Feyenoord daarmee op 1-0.

Kuyt bracht Feyenoord daarmee in rustig vaarwater en dat was aan het tempo van de rest van de eerste helft te merken. Het zakte bij vlagen aanzienlijk, al bleef Feyenoord wel constant de controle over de wedstrijd uitoefenen.

Eigenlijk kende deel één maar een grote tegenvaller voor Gullit. Dat was het uitvallen van Saidi. De koelbloedige verdediger raakte halverwege de eerste helft geblesseerd, probeerde het nog wel een tijdje vol te houden, maar moest zich vijf minuten voor rust toch gewonnen geven. Hij werd vervangen door Glenn Loovens.

Kort na die wissel kreeg Kuyt een grote kans na mooi voorbereidend werk van Kalou. De Katwijker leek met een lob te gaan scoren, maar zag Schollen de bal nog net wegtikken.

Toch duurde het niet lang voordat De Kuip weer kon juichen. De tweede helft was nog maar net onderweg, of het was weer raak voor Feyenoord. Ditmaal stond Kuyt aan de basis en was Bart Goor de afmaker. De Belg kopte een voorzet vanaf rechts mooi tegendraads in en zorgde zo voor 2-0.

Niet veel later leek Kuyt de man die voor Feyenoord het behoud van de tweede plaats zeker ging stellen. Even daarvoor was Goor in het strafschopgebied door Zonneveld gevloerd, wat Braamhaar voor een strafschop had doen fluiten. Het legioen smeekte om cultheld Gyan, maar het was toch specialist Kuyt die zich over de klus ging ontfermen. De penalty van de Katwijker was hard maar niet zuiver genoeg, want Schollen wist met een reflex de 3-0 te voorkomen.

Voorlopig, want vier minuten voor tijd liet Buffel zien dat hij nog niet moet worden afgeschreven. Hij rondde een één-twee combinatie met Dirk Kuyt op schitterende wijze af. Met een leep lobje zorgde hij er voor dat Schollen kansloos was.

Vlak voor tijd scoorde ook Feyenoords andere Belg nog eens. Bart Goor besloot in de 89ste minuut zijn geluk te beproeven met een schot vanaf een dikke twintig meter. Het was meteen raak: 4-0.

Goor kreeg daarna nog een grote kans, net als Kuyt, maar gescoord werd er niet meer in De Kuip. Met een 4-0 overwinning en onder luid applaus van de fans ging Feyenoord kort daarna van het veld.

Feyenoord-NAC 4-0 (1-0)
Scheidsrechter: Braamhaar

Scoreverloop:
14’ 1-0 Kuyt
47’ 2-0 Goor
86’ 3-0 Buffel
89’ 4-0 Goor

Opstellingen
Feyenoord: Babos; Gyan, Saidi (41’ Loovens), Paauwe, Mtiliga; Ono, Buffel, Ghaly (65’ Lazovic), Goor, Kalou (83’ Zuiverloon), Kuyt.
NAC: Schollen; Colen, Colin, Penders, Gudelj; Slot (70’ Stam), Zonneveld, Mendes da Silva; Cornelisse (65’ Van den Eede), Boussaboun, Lurling.