FEYENOORD HOUDT AJAX OP AFSTAND NA ONBESLISTE KLASSIEKER

Het verschil op de ranglijst tussen Feyenoord en Ajax blijft vier punten. Dat was zondag de voornaamste opbrengst van een in 1-1 geëindigde klassieker, waarin de Amsterdammers de meeste aanspraak maakten op de overwinning. Omdat PSV en AZ hun wedstrijden wel wonnen, zakt Feyenoord wel naar de derde plaats.

De voetbalmiddag in Amsterdam begon een kwartier voor de wedstrijd met een gebroederlijk optreden van de trainers van beide aartsrivalen. Samen met presentator Robert ten  Brink gaven Gullit en Koeman het startsein voor een actie ten bate van de Ronald McDonald huizen voor (ouders van) zieke kinderen. De actie ging gepaard aan oproep tegen kwetsende spreekkoren, iets waaraan door beide supportersgroepen tamelijk goed gehoor werd gegeven.

En toen was het tijd voor voetbal. Ajax ging zoals aangekondigd van start in de variant waarmee het vorige week tamelijk soepel bij Willem II wist te winnen, met dien verstande dat Nigel de Jong de opnieuw geblesseerde linksback John O’Brien verving. Feyenoord startte in de formatie die gebruikelijk is sinds Gullit Song en Bosschaart door een schorsing moet missen. Beide ploegen begonnen aftastend en nerveus aan de kraker. Dat uitte zich met name in een slordige passing.Toch had Feyenoord met name in de beginfase het beste van het spel. De eerste schoten op doel kwamen dan ook van een Rotterdammer, maar de inzetten van Bart Goor misten precisie. De eerste hachelijke situatie voor het doel van Feyenoord ontstond na tien minuten. Doelman Babos verwerkte toen een corner alles behalve optimaal, maar herstelde zich voortreffelijk toen Rafael van der Vaart hem van dichtbij op het lichaam schoot. Het bleek evenwel niet het startsein voor een al te goede eerste helft.

Omzetting
Ajax-coach Ronald Koeman zag zich na een kwartier voetbal al genoodzaakt tot een omzetting. De geblesseerd geraakte Pienaar ging naar de kant, waardoor Wesley Sneijder tegenover Shinji Ono kwam te staan. Veel veranderde dat niet aan het ietwat rommelige spelbeeld, waarin Feyenoord na een aardig begin verzuimde om veel druk te zetten op de toch allerminst solide ogende laatste linie van Ajax. De Rotterdammers gingen na de eerste fase ook wat te veel uit positie lopen, waardoor Ajax beter in de wedstrijd kon komen en zelfs een licht overwicht kreeg. De eerste echt grote kans was dan ook voor de Amsterdammers. In de 23e minuut gaf Trabelsi vanaf rechts een voorzet, die door de van zijn bewakers weggelopen Van der Vaart kon worden  ingekopt. Gábor Babos redde uitstekend, maar vijf minuten later had de Hongaar geen antwoord op een diagonaal schot van Mauro Rosales. De Argentijnse rechtsbuiten had zelf een aanval over links opgezet, zag zijn inspeelpass door Anastasiou verlengd met een mooie omhaal en kon zo de score openen.

Feyenoord had binnen een aantal minuten kunnen antwoorden, toen Salomon Kalou en Bart Goor samen richting Vonk mochten optrekken. Maar waar Kalou af had moeten spelen op de Belg, koos hij voor een heel zwak lobje in de handen van de Ajax-doelman. De strijd verhevigde na dat moment wel en dat zou Ajax Nigel de Jong kosten. De linksback moest afhaken na een luchtduel met Chris Gyan en werd vervangen door Johnny Heitinga. Ook de Ghanees hield een hoofdwond over aan de botsing, maar kon na een minutenlange behandeling verder. Toen keerde hij terug in het veld met een aantal hechtingen en een John de Wolf-achtige tulband, iets wat hem bij het Legioen ongetwijfeld nog meer status op zal leveren.

Gelijkmaker
Ondanks de achterstand bleef Feyenoord geduldig zoeken naar een opening en vlak voor rust leverde dat de gelijkmaker op. Een voorzet vanaf rechts werd door Kalou teruggekopt en door Dirk Kuyt in één keer op de wreef genomen. De bal plofte buiten bereik van Vonk in de rechterhoek van het doel, waarmee Feyenoord zich een prima uitgangspositie voor de tweede helft verschafte. Die werd in blessuretijd nog bijna prijs gegeven bij een Amsterdamse hoekschop. In een poging die weg te werken trapte Saidi de bal tegen de eigen paal. Anastasiou schoot de terugkerende bal in, maar Babos redde, opnieuw, fantastisch. Daarmee kwam er een einde aan een eerste helft waarin Ajax de beste kansen had gehad, maar Feyenoord beter speelde.

Dat gold niet voor het begin van de tweede helft, die zich met name op de helft van de Rotterdammers afspeelde. Ajax speelde in die fase frisser en maakte het meeste aanspraak op een overwinning. Feyenoord stond behoorlijk onder druk en een aantal keer kon de bal pas op de doellijn worden tegengehouden. Pas na een benauwd kwartier meldden de Feyenoorders zich weer wat vaker aan de rand van Ajax’ doelgebied. Vanaf dat tijdstip kregen de meegereisde supporters weer meer en meer het gevoel dat er iets te halen viel in de Arena. Ajax bleef evenwel het gevaarlijkst, met name via de rechterkant waar Mtiliga felle duels uitvocht met uitblinker Rosales. Feyenoord verzuimde soms rustig op te bouwen en koos noodgedwongen te vaak en te snel voor een diepe bal.

In de hoop toch nog een overwinning te forceren, bracht Ruud Gullit tien minuten voor tijd Thomas Buffel in het veld. De Belgisch international nam de plek in van Salomon Kalou en moest enkele minuten later bijna toezien hoe Mauro Rosales de winnende treffer binnenschoot. Maar Gábor Babos redde met een katachtige save.  In de slotfase zette Feyenoord vervolgens nog wel een keer aan. Uitgespeelde kansen leverde het offensiefje niet op, zodat de ruststand van de toch teleurstellende topper ook de eindstand werd en Feyenoord op de ranglijst zakt naar de derde plaats.