FEYENOORD SPEELT GELIJK IN HEERENVEEN: 2-2

Lange tijd leek Feyenoord voor het eerst sinds september 1998 het veld van het Abe Lenstra stadion als overwinnaar te verlaten. Vijf minuten voor tijd stond het dankzij doelpunten van Buffel en Kuyt tenslotte nog met 1-2 voor. Tot specialist Yildirim vijf minuten voor tijd een vrije trap mocht nemen. Met zijn inzet bepaalde hij de eindstand op 2-2, al was invaller Kalou in de laatste minuut nog dichtbij de winnende treffer.

Feyenoord-trainer Ruud Gullit had noodgedwongen de bezem door zijn elftal moeten halen voor de ontmoeting met Heerenveen, waardoor het meegereisde legioen een verrassende ploeg kreeg voorgeschoteld in het Abe Lenstra stadion.

De vervanging van de met z’n vorm tobbende Babos door routinier Patrick Lodewijks, was de meest in het oog springende mutatie in het Rotterdamse team. Daarnaast zorgden blessures van Saidi, Song en Kalou er voor dat Loovens, Gyan en Buffel dit keer vanaf het begin mochten meedoen. Ook Bosschaart, terug van een schorsing, stond in de basis. Hij vormde een duo met Ghaly, omdat ook Ono nog niet fit is.

Het lijstje reservespelers vermeldde ook een verrassende naam. Mark van de Boogaart, de centrale verdediger die normaal gesproken in Jong Feyenoord acteert, zat voor het eerst van zijn loopbaan bij de selectie van Feyenoord 1.

Heerenveen-Feyenoord was een wedstrijd van groot belang voor beide ploegen en dat was in de beginfase goed te merken. Het had in eerste instantie een periode van aftasten tot gevolg. Toch werd ook al snel duidelijk dat Feyenoord de dominerende ploeg was. Met name op het middenveld, waar Ghaly en Bosschaart de boel al snel onder controle hadden, kreeg Feyenoord de wedstrijd meer en meer in handen.

Tot veel uitgespeelde mogelijkheden leidde dat overigens niet. Huntelaar schoot na vier minuten spelen in het zijnet, Goor was in de tiende minuut met een afstandsschot als eerste Feyenoorder dichtbij een doelpunt.

De grootste kans kreeg Feyenoord halverwege de eerste helft, toen Bosschaart zijn maatje Kuyt met een verfijnde steekpass op avontuur stuurde. De Katwijker leek te gaan scoren, maar Kuyt prikte de bal net naast het Friese doel.

Dat Feyenoord toch met een voorsprong ging rusten, dankte het aan een prachtige combinatie in de veertigste minuut. Goor stond daarvan aan de basis. Hij speelde Kuyt aan, die op zijn beurt Castelen in het spel betrok. Dat was voor keeper Vandenbussche het sein om zijn doel te verlaten, maar net voordat hij de bal voor de voeten van Castelen wilde wegplukken, tikte Castelen deze naar Buffel. De Belg toonde vervolgens nog weinig van zijn koelbloedigheid te zijn verloren en tikte de bal in het Friese doel: 0-1.

Die stand had een tweede helft tot gevolg die een stuk spectaculairder was dan de eerste. Heerenveen en Feyenoord kregen over en weer kansen. Huntelaar bijvoorbeeld, was twee keer dichtbij een goal, maar ook Kuyt kreeg al vrij vroeg in de tweede helft een goede kans.

Feyenoord had twee keer geluk. Goor schoot in eigen strafschopgebied de bal tegen zijn hand en Paauwe hield op dezelfde plek even later Huntelaar nadrukkelijk vast, maar beide keren weigerde Bossen voor een strafschop te fluiten.

Het duurde vervolgens niet lang, of Feyenoord leek de wedstrijd te hebben beslist. Loovens speelde Castelen aan, waarna de rechterspits stuurde op slimme wijze Kuyt richting doelmond. Laatstgenoemde profiteerde koel van deze kans: 2-0.

Vrijwel direct daarna paste Verbeek een dubbele wissel toe. Een van de invallers was de lange aanvaller Samaras, die binnen een mum van tijd succes had. Hij kopte een vrije trap van Yildirim vrijwel ongehinderd achter Lodewijks: 1-2.

Die goal had een hectische slotfase tot gevolg, waarin Feyenoord af en toe wankelde. Lange tijd leken de Rotterdammers stand te houden, tot specialist Yildirim vijf minuten voor tijd een vrije trap mocht nemen. Zijn inzet vloog over de muur en was onhoudbaar voor Patrick Lodewijks: 2-2.

Kalou, in de slotfase ingevallen voor Buffel, had daar nog verandering in kunnen brengen, maar zijn doelpoging ging in de laatste minuut van de reguliere speeltijd naast. Zo bleef het in Heerenveen 2-2.

SC Heerenveen-Feyenoord 2-2 (0-1)

40’ 0-1 Buffel