Fanshop Tickets
Fanshop Tickets

GULLIT: KRITIEK GEEFT FEYENOORD KRACHT

Nu de teleurstelling van het gelijkspel in Heerenveen wat is weggeëbd en de forse kritiek uit de media naar de achtergrond is gedreven, kan Feyenoord zich opmaken voor het duel met Schalke 04. Vol vertrouwen, benadrukte Ruud Gullit dinsdag nog maar eens. ‘Want ik baal van de elf punten achterstand op PSV en dat we knullig de twee punten hebben weggegeven. Maar feit is wel dat we goed gevoetbald hebben. Uit die sterke fases in de wedstrijd kunnen we zelfvertrouwen putten.’

Ruud Gullit had het dinsdag op de persconferentie vooral over vertrouwen. Dat heeft er nooit aan ontbroken, vertelde hij nog maar eens. En dat is ook nooit verdwenen, vulde hij aan. Sterker nog, het vertrouwen is volgens Gullit misschien nog wel groter geworden. ‘We hebben zondag een goede wedstrijd gespeeld’, zegt Gullit. ‘Vooraf had 2-2 een goede uitslag geweest, aangezien er de laatste jaren alleen maar werd verloren in Heerenveen. Als ik zie en hoor hoe er in de media over ons wordt gepraat en geschreven dan wordt er zoveel van ons verwacht. Blijkbaar is er een hele hoge dunk van dit elftal. Dat interpreteer ik als positief en dat heeft ons na die wedstrijd kracht gegeven. Dat wil overigens niet zeggen dat ik blij ben met het gelijkspel. Ik voel het nog steeds als een nederlaag, want het ging me om de manier waarop we het weggaven.’

Van het blessurefront kwam er dinsdag goed en slecht nieuws. Gullit zag Chong-Gug Song (kuitspierblessure) en Glenn Loovens (buikgriep) afvallen voor het duel met de Duitsers. Daar stond de terugkeer van Karim Saidi en Shinji Ono tegenover. De Japanner zal echter niet in de basis starten, maar is volgens Gullit wel fit genoeg om op de bank plaats te nemen en mogelijk in te vallen. Salomon Kalou kan negentig minuten spelen. Door de afwezigheid van Song en Loovens haalde Gullit de 19-jarige belofte Wouter Artz bij de (voorlopige) selectie.

De opstelling zal door de personele problemen nauwelijks wijzigingen ondergaan. Zeker is dat Saidi de plek van Loovens tegen Schalke zal innemen. De bekritiseerde backs Patrick Mtiliga en Christian Gyan zullen niet voor hun plek hoeven vrezen. Gullit: ‘Patrick krijgt nu de voorkeur boven Bruno Basto. Dat is de pech van Basto, maar ik laat degene staan die het goed doet. Gyan vind ik vaak een voorbeeld voor andere spelers. Hij zal je nooit in de steek laten en speelt honderd procent naar zijn mogelijkheden. Daar ben ik tevreden over.’ Aannemelijk is dat Gullit op het middenveld niets zal wijzigen ten opzichte van het duel met de Friezen. Het enige vraagteken is de invulling van de spitspositie naast Dirk Kuyt. De oefenmeester heeft met Thomas Buffel en Kalou twee fitte spelers tot zijn beschikking. Kalou kreeg lang de voorkeur, maar na het echec tegen Groningen gaf Gullit aan dat er maatregelen zouden volgen. Mogelijk is het passeren van Kalou daar één van. Overigens is het ook de vraag of Gábor Babos weer terugkeert in het doel. Gullit wilde daar een dag voor de wedstrijd niets over kwijt.

Tegenstander Schalke 04 plaatste zich afgelopen donderdag al voor de volgende ronde in de UEFA Cup. Trainer Ralf Rangnick gaf op de persconferentie op dinsdag aan dat hij niet alleen naar Rotterdam komt om de haven te zien, maar zeker ook om er met een aansprekend resultaat te vertrekken. Toch zal de zo succesvolle oefenmeester een aantal spelers rust gunnen. Marcelo Bordon en de begaafde, en door Zeljko Petrovic meest geroemde speler van het elftal, Lincoln zullen niet spelen tegen Feyenoord. Thomas Kläsener en Gustavo Varela ontbreken door blessures. De Nederlander Niels Oude Kamphuis lijkt wel op tijd hersteld van zijn bilspierblessure en kan spelen.

Feyenoord – Schalke 04
Woensdag 1 december om 20:45 uur in De Kuip
Scheidsrechter: Messias

Vermoedelijke opstelling Feyenoord:
Lodewijks (Babos); Gyan, Saidi, Paauwe, Mtiliga; Castelen, Ghaly, Bosschaart, Goor; Kuyt en Buffel (Kalou).