PARDO BLINKT WEER UIT OP GRAN CANARIA

Feyenoord heeft de laatste wedstrijd tijdens het verblijf op Gran Canaria gebruikt om zelfvertrouwen te tanken. Tegen het Noorse Rosenborg speelde Feyenoord met name in de eerste helft uitstekend voetbal. De Rotterdammers wonnen met 1-4 dankzij goals van Kuyt (2x), Lazovic en Smolarek. Aan Rotterdamse zijde was Sebastian Pardo andermaal uitblinker. Bahia en Bandalovski debuteerden als invaller.

Feyenoord kreeg al vroeg in de wedstrijd een duwtje in de juiste richting, toen scheidsrechter Hernandez een onschuldige overtreding op Kuyt bestrafte met een penalty. Kuyt zelf kon Feyenoord zo na zeven minuten spelen vanaf elf meter op voorsprong brengen: 0-1.

Het bleek de inleiding voor een uitstekende eerste helft, waarin Feyenoord in verdedigend opzicht niets weggaf en aanvallend al snel een aantal keren gevaarlijk kon zijn.

Grote animator van het Rotterdamse elftal was andermaal Sebastian Pardo. Spelend als verdedigende middenvelder ontpopte de Chileen zich al snel tot regisseur op het middenveld.

Pardo speelde zijn laatste wedstrijd in augustus van vorig jaar (uit tegen Betis Sevilla), maar dat is inmiddels al niet meer aan zijn spel te zien. Alsof hij al zijn creativiteit de afgelopen maanden heeft opgekropt, ontpopt Pardo zich deze dagen tot een van de dragende spelers van Feyenoord. Dat is niet alleen goed nieuws voor Pardo zelf, maar ook voor Ruud Gullit. Met e Chileen blijkt hij vooralsnog een uitstekende vervanger voor de geblesseerde Ono in huis te hebben.

Het was dan ook geen toeval dat Pardo was betrokken bij de beide doelpunten die na de openingsgoal van Kuyt volgden. Lazovic, die daarvoor al twee kansen onbenut had gelaten, kon daardoor in de 17de minuut de 0-2 aantekenen.

Drie minuten later was het Kuyt die kon profiteren van uitstekende werk van Pardo. De Chileen lepelde de bal toen over de Noorse defensie, een kunststukje dat werd afgerond met een droge knal van de Katwijker: 0-3.

De Graaf was daarna na een knappe interventie nog dichtbij een goal, net als Kalou met een kopbal, maar beiden wisten niet meer te scoren.

Verdedigend had Feyenoord de zaak onder controle. De enige keer dat Rosenborg in de eerste helft wist te scoren, dankte het dat aan een Rotterdammer. Pascal Bosschaart (weer linksback) was ongelukkig in het verwerken van een bal en ramde deze onhoudbaar in de kruising van zijn eigen doel(1-3).

Dat was de eerste keer dat Babos bijna werd verrast. Vlak voor rust gebeurde dat bijna weer en wederom was een Feyenoorder hiervoor verantwoordelijk. Saidi speelde de bal te kort terug op zijn doelman, waardoor de Noor Braaten bijna kon profiteren. Het was andermaal een teken dat er op duidt dat de Tunesiër niet helemaal lekker in zijn vel zit, ondanks de monoloog die Gullit na afloop van de eerste wedstrijd op Gran Canaria tegen zijn verdediger had afgestoken.

In de tweede helft moest Feyenoord het doen zonder Pardo, maar kregen de meegereisde supporters wel voor het eerst Bahia en Bandalovski te zien. Omdat ook Basto door Gullit werd ingebracht, bestond de laatste linie nu uit het exotische viertal Bandalovski, Bahia, Gibbs en Basto.

Het inbrengen van drie spelers zonder noemenwaardig ritme, had automatisch tot gevolg dat er in de tweede helft minder lijn in het spel van Feyenoord zat. Zowel Bandalovski als Bahia toonden zich in hun eerste acties zenuwachtig, maar herstelden zich gaandeweg de wedstrijd.

Gullit bracht in de tweede helft ook Ghaly en Smolarek in het veld. De laatste bekroonde zijn invalbeurt met een goede goal. Vlak voor tijd schoot hij Feyenoords laatste kans knap binnen: 1-4.

De Rotterdammers trainen morgenochtend nog één keer, voordat het trainingskamp wordt opgedoekt en de ploeg terugkeert naar Nederland.

Rosenborg BK-Feyenoord 1-4 (1-3)
Maspalomas Cup, Gran Canaria, Sp

7’0-1 Kuyt (pen.)
17’ 0-2 Lazovic
20’ 0-3 Kuyt
27’ 1-3 Bosschaart (e.d.)
90’ 1-4 Smolarek

Opstelling: Babos; Bosschaart, Saidi (46’ Bahia), Gibbs, Zuiverloon (46’ Bandalovski); De Graaf (74’ Smolarek), Pardo (46’ Basto), Goor, Kuyt (66’ Ghaly); Kalou, Lazovic.