Fanshop
Fanshop

ZONDAG 23 JANUARI, 14:30 UUR: FEYENOORD – VITESSE

Ruud Gullit sloeg tijdens het trainingskamp op Gran Canaria een weg in die hij graag vervolgt. Met de door hem gewenste ruit op het middenveld speelde Feyenoord vooral tegen Rosenborg goed, al kon de ploeg in de laatste test tegen Excelsior niet echt imponeren. Toch lijkt weinig de vaste invoering van de ruit in de weg te staan, vooral door enkele tussentijdse aankopen. ´Ik ben blij dat ik met de nieuwe spelers wat meer keuzes heb. De kans is er zeker dat ik zo doorga´, aldus Gullit.

Gullit voerde de ruit al tijdens de voorbereiding in, maar stapte er vanaf toen de uitvoering te wensen overliet. Met de tussentijdse komst van Edwin de Graaf werd het ruitsysteem nieuw leven ingeblazen, aangezien de rechtermiddenvelder zijn positie op vergelijkbare wijze bekleedt als Bart Goor aan de linkerkant. Met de deze week per direct overgenomen Nicky Hofs heeft Gullit na De Graaf nog een alternatief voor de rechterkant, al kan Hofs ook achter de spitsen uit de voeten. Ook op die positie heeft Gullit door de komst van Hofs een extra optie. De laatste oefenduels speelde Kuyt achter het spitsenduo Kalou/Lazovic. Gullit: ´Tegen Rosenborg ging het prima, maar tegen Excelsior weer iets minder. Het komt het spel niet altijd ten goede om hem daar op te stellen, maar ik weet dat hij het wel kan.´
Hofs, die deze week een goede indruk maakte op Feyenoords oefenmeester, zou zondag tegen zijn oude club Vitesse zijn debuut kunnen maken achter de spitsen. Het duo Kuyt/Kalou zal daarmee in ere worden hersteld, wat waarschijnlijk ten koste zal gaan van Lazovic. Gullit wilde vrijdag nog geen duidelijkheid geven over zijn opstelling. ´Ik ben in elk geval blij dat we extra keuzes hebben´, aldus Gullit, die mogelijk de grieperige Bart Goor moet missen.

Extra keuzes heeft de trainer ook voor de verdediging, die met Ivan Bandalovski, Alexander Östlund en Cory Gibbs werd versterkt. Östlund maakt naar verwachting tegen Vitesse zijn debuut. De Zweed, die dinsdag een contract tekende voor vierenhalf jaar, maakte in zijn eerste dagen meteen indruk. ´Hij kan zondag spelen´, zegt Gullit. ´Hij heeft zich in elk geval snel aangepast.´ Hoewel de invulling van de backposities (Bosschaart en Östlund) duidelijk lijkt, is het twee dagen voor de wedstrijd een vraagteken wie de plek naast Karim Saidi in het centrum inneemt. Gullit zal op het laatste moment zijn beslissing moeten nemen. De net gearriveerde Gibbs zou kunnen debuteren, al zal Gullit wachten met een beslissing. De oefenmeester kan mogelijk een beroep doen op Patrick Paauwe (liesblessure) of Glenn Loovens en Gianni Zuiverloon, die in de laatste competitiewedstrijd tegen ADO een prima indruk achterliet als centrale verdediger.

DE TEGENSTANDER

Na twee jaar van rampspoed is Vitesse dit seizoen weer ondubbelzinnig teruggekeerd in de subtop. Na een prima competitiestart gingen de Arnhemmers de winterstop uiteindelijk in als nummer zeven van de Holland Casino Eredivisie. In de tweede helft van de competitie hoopt Edward Sturing met zijn ploeg aan te kunnen haken in de strijd om Europees voetbal.

‘We hebben in de eerste competitiehelft 27 punten gehaald. Dat is één punt minder dan in het héle voorgaande seizoen’, weet Vitesse-coach Edward Sturing. Voor dit seizoen hebben de ooit wat te ambitieuze Arnhemmers zich een tamelijk reële doelstelling gesteld: eindigen tussen de 8e en de 12e plaats. Sturings ploeg ligt dus op koers. ‘Natuurlijk ben ik tevreden’, bevestigt hij. We hebben een hele goede start gehad. Daarna is het af en toe wat minder geweest, zo verloren we zo maar drie wedstrijden op rij, maar ik teken er zo voor om in de tweede seizoenshelft eenzelfde prestatie neer te zetten.’

Dat zal dan moeten gebeuren zónder Nicky Hofs. Want die zal zondag vermoedelijk bij Feyenoord debuteren. Voor hem in de plaats is Youssouf Hersi uit Heerenveen naar het Gelredome gekomen. Oud-Feyenoorder Harald Wapenaar is de een andere grote aankoop die Vitesse tijdens de winterstop deed. De doelman vervangt de naar Turkije vertrokken Jevric en daarmee lijken de Arnhemmers er zeker niet op achteruit gegaan.
 
Feyenoord – Vitesse
Zondag 23 januari om 14:30 uur in De Kuip
Scheidsrechter: Braamhaar

Vermoedelijke opstellingen:
Feyenoord: Babos; Östlund, Saidi, Gibbs (Paauwe), Bosschaart; De Graaf, Pardo, Hofs, Goor (Magrão); Kuyt en Kalou.
Vitesse: Wapenaar; Vreven, Van den Berg, Dingsdag, Jansen; Rankovic (Knopper), Janssen, Yakubu, Hersi; Gluscevic en Amoah.


STATISTIEKEN

LAATSTE TIEN ONTMOETINGEN

THUIS
17/12/2003 Feyenoord - Vitesse 1-0 (AC)
22/11/2003 Feyenoord - Vitesse 3-0
12/4/2003 Feyenoord - Vitesse 2-1
5/3/2003 Feyenoord - Vitesse 3-1 (AC)
17/11/2001 Feyenoord - Vitesse 3-2

UIT
29/8/2004  Vitesse - Feyenoord 1-1
8/2/2004 Vitesse - Feyenoord 0-0
19/10/2002 Vitesse - Feyenoord 1-1
17/2/2002 Vitesse - Feyenoord 2-1
4/3/2001 Vitesse - Feyenoord 0-0