GLUSCEVIC VELT FEYENOORD IN TWEE MINUTEN

Twee minuten. Meer had Igor Gluscevic niet nodig om Feyenoord te vellen. Als invaller scoorde hij in de 80ste en 82ste minuut twee keer kort achter elkaar en deed zo de openingsgoal van Dirk Kuyt teniet. Gluscevic zorgde daarmee voor een sombere stemming in De Kuip, waar zowel Hofs, Gibbs, Östlund als De Graaf hun competitiedebuut maakten voor Feyenoord.

Feyenoord trad dus met veel nieuwelingen aan tegen Vitesse. De ingreep van Gullit had onder meer tot gevolg dat Pardo uit het elftal was verdwenen. Hij zat op de bank, nu het hart van het middenveld werd gevormd door Hofs en Ghaly.

In een relatief nieuw systeem en met zo veel nieuwe spelers in één keer in het elftal, viel niet te verwachten dat Feyenoord als een geoliede machine aan deel twee van de competitie zou beginnen. Dat gebeurde dan ook niet. Feyenoord was lang zoekende naar de juiste vorm.

Hoewel het gebrek aan automatismen in eerste instantie nog werd gemaskeerd door een zekere mate van felheid die Feyenoord vanaf het begin aan de dag legde, bleek gaandeweg de eerste helft toch vooral daar het probleem te liggen. Feyenoord had – in tegenstelling tot de vorige (vriendschappelijke) wedstrijd tegen Excelsior – dit keer veel moeite met het opzetten van uitgespeelde aanvallen. Rotterdamse kansen waren er in de eerste helft dan ook maar sporadisch.

Vitesse speelde ook niet bepaald oogstrelend voetbal in De Kuip, maar was wel twee keer gevaarlijk. Al na zeven minuten moest De Graaf een inzet van Amoah van de lijn redden. En later in de eerste helft zag Hersi zijn schot naast gaan, na een één twee combinatie door het centrum van Feyenoords verdediging. Bij de Rotterdammers was Kalou een keer dichtbij een goal, maar zijn inzet – een kopbal in de tiende minuut – ging over.

Toch was het Feyenoord dat als eerste scoorde. Kort na de hervatting, vlak voordat Gullit De Graaf naar de kant haalde voor Castelen, brak Dirk Kuyt de ban. Hij was attent toen een vrije trap van Hofs bij de tweede paal belandde en tikte de bal binnen: 1-0.

De voorsprong zorgde niet voor een groter Rotterdams veldoverwicht. In een wedstrijd vol irritante overtredingen, moest Legioen wachten tot de entree van Lazovic (voor de tegenvallende Kalou), voordat het weer kon opveren. Na een heerlijke pass van Ghaly, leek de spits met een kopbal te gaan scoren, maar een reflex van Wapenaar stond succes in de weg voor Feyenoord.

Dat was in de 75ste minuut. Drie minuten later kreeg Lazovic weer een kans. Na knap terugleggen van Kuyt legde Lazovic vanaf de rand van het strafschopgebied aan voor een schot, maar zijn inzet was te zacht om Wapenaar te kunnen verrassen.

Feyenoord leek de tijd te gaan uitspelen, tot Babos zich tien minuten voor tijd verslikte in een kopbal van invaller Gluscevic. Hij werd door Gibbs noch Saidi gedekt en mocht ongehinderd inkoppen: 0-1.

Dat was een domper voor de Rotterdammers, maar het werd binnen twee minuten nog veel erger. In dat tijdsbestek ontpopte Gluscevic zich tot super-sub, door weer te scoren, ditmaal na een vrije doortocht richting Rotterdamse goal. Hij bepaalde zo de stand 1-2.

Feyenoord-Vitesse 1-2 (0-0)
Scheidsrechter: Braamhaar