FEYENOORD DOOR IN SENSATIONEEL BEKERDUEL

Feyenoord heeft zich in een sensationeel bekertreffer met AZ geplaatst voor de volgende ronde in het toernooi om de Amstel Cup. Met name de eerste helft, waarin Van Galen en Perez van AZ binnen een half uur van het veld werden gestuurd, stond bol van dramatiek. Kuyt miste een strafschop om vervolgens even later toch de score te openen. Lazovic scoorde daarna Feyenoords tweede goal. Daarmee was de wedstrijd al voor de rust beslist. Landzaat scoorde diep in de tweede helft nog 1-2, maar Kuyt bracht de eindstand vlak voor tijd met een kopbal op 1-3.

Er was een oude tuinderstruc en heel veel spinazie voor nodig om AZ-Feyenoord doorgang te laten vinden, maar al in de eerste helft bleek het dat allemaal waard. Het treffen in Alkmaar had vanaf het beginsignaal alles wat een prettige bekerthriller nodig heeft: spanning, sensatie, drama en twee Rotterdamse goals.

Feyenoord, met Castelen en Lazovic als vervangers van respectievelijk De Graaf en de geblesseerde Kalou, kwam getergd uit de startblokken. De eerste kans was weliswaar voor de thuisclub (schot Meerdink voorlangs), maar al snel nam Feyenoord de regie van de wedstrijd in handen.

Het was het begin van een sensationele eerste helft, waarin het spektakel werd ingeleid door een gevaarlijk schot van Dirk Kuyt dat door Timmer in een reflex over de lat werd getikt.

Een klein kwartier na die Rotterdams kans, ging er voor het eerst een golf van ontzetting door de Alkmaarderhout. Dat was nadat Barry van Galen Feyenoords rechtsback Östlund met een vuistslag had gevloerd en vervolgens door de Luinge van het veld werd gestuurd.

Van Galen zal in de kleedkamer net onder de douche hebben gestaan, toen hij gezelschap kreeg van ploeggenoot Perez. Ook hem had Luinge een rode kaart voorgehouden, nadat de aanvaller een inzet van Ghaly met de hand van de eigen doellijn had gewerkt. Zo kwam AZ met negen man te staan. Er was toen nog geen half uur gespeeld in Alkmaar.

De gedachten gingen toen automatisch terug naar het verleden, want ook in de editie van het seizoen 2000/2001 eindigde AZ de wedstrijd tegen Feyenoord met negen man. Ook toen was Luinge de scheidsrechter. En ook toen was er rood voor Van Galen. De andere kaart was destijds voor Buskermolen.

In 2004 was het weer andersom. Toen mochten de Feyenoorders Bosschaart en Song voortijdig gaan douchen. Veel tijd om daarbij stil te staan was er overigens niet, want AZ-Feyenoord kende nauwelijks rustige momenten. Zeker niet nadat Dirk Kuyt zijn strafschop gestopt zag door Timmer, want die misser bracht Feyenoord er toe om nog een tandje bij te schakelen en nog feller op jacht te gaan naar de openingsgoal.

Die viel uiteindelijk tien minuten voor rust, toen Basto een prima voorzet losliet en Kuyt bij de tweede paal wist binnen te koppen.

Feyenoord had heel even tijd nodig om de organisatie aan te passen aan het negental van Adriaanse, maar toen dat eenmaal was gebeurd kwam de beloning snel. In de 41ste minuut toonde Lazovic zich attent toen een schot van Kuyt was gekeerd. Hij benutte de rebound en zorgde er voor dat Feyenoord met een gerust gemoed ging rusten. Het elftal dankte dat overigens ook aan Babos, omdat hij vlak voor het rustsignaal op knappe wijze de bal voor de voeten van de aanstormende Landzaat plukte.

Feyenoord kreeg het in de tweede helft steeds gemakkelijker. Nieuweling Nicky Hofs ontpopte zich daarbij meer en meer als de regisseur van Feyenoord. Lazovic leek de eerste die daar van ging profiteren, maar hij zag zijn schot op de lat eindigen.

Daarna nam het aantal kansen van Feyenoord af. De Rotterdammers wensten geen onnodige risico’s te nemen, ook niet nadat Adriaanse in één keer drie nieuwe spelers had ingebracht. Kuyt was nog een keer dichtbij, maar zag zijn schot gestopt door voormalig Feyenoorder Henk Timmer.

Zo leek Feyenoord de wedstrijd rustig uit te spelen. Tot Landzaat zeven minuten voor tijd een kanonskogel lanceerde en de stand vanaf twintig meter op 1-2 bracht. Het was de inleiding voor een onverwacht benauwd slot van de wedstrijd, maar Kuyt maakte vlak voor tijd aan alle spanning een einde.
Hij kopte Feyenoord uit een voorzet van Hofs naar 1-3.

AZ-Feyenoord 1-3(0-2)