Fanshop Tickets
Fanshop Tickets

MONSTERSCORE OP DE VIJVERBERG: 2-7

Feyenoord heeft een heerlijke avond achter de rug in Doetinchem. Op De Vijverberg won de ploeg van Ruud Gullit met 2-7 van De Graafschap. Kuyt scoorde driemaal, Lazovic tweemaal en ook Castelen en Hofs maakten een goal. Shinji Ono en Patrick Paauwe maakten hun rentree als invaller. Gibbs viel uit met een hoofdwond, na een onbestrafte elleboogstoot van Robbemond.

De statistieken voorafgaand aan De Graafschap-Feyenoord wezen uit dat Dirk Kuyt zou gaan scoren in Doetinchem. Dat had de Katwijker tenslotte in de voorgaande twaalf wedstrijden die hij op De Vijverberg speelde ook al elf keer gedaan.

Kuyt maakte die verwachting binnen de kortste keren waar. Na een attente assist van de onbaatzuchtige Lazovic, tikte Kuyt de bal na vier minuten spelen al binnen.

Dat was een droomstart voor Feyenoord, dat in vrijwel dezelfde opstelling aantrad als in Enschede tegen FC Twente. Alleen de van een schorsing teruggekeerde Nicky Hofs keerde terug in het elftal. Hij nam de honneurs waar voor Pardo.

De droomstart werd in eerste instantie verstoord door een grote verdedigingsfout in de Rotterdamse defensie. Niemand lette op oud-Feyenoorder Bot toen De Graafschap na negen minuten spelen een vrije trap mocht nemen. Dat zorgde er voor dat de aanvoerder van De Graafschap vogelvrij kon binnenkoppen: 1-1.

Het was vervolgens aan een aantal fouten in de Doetinchemse ploeg te danken, dat Feyenoord gestaag afstand kon nemen van de thuisploeg. Castelen was de eerste die profiteerde. Hij scoorde na voorbereidend werk van Ghaly de 1-2 en vierde die goal met het wiegen van zijn armen. Het doelpunt waarmee hij Feyenoord in de 25ste minuut opnieuw aan een voorsprong hielp, werd zo opgedragen aan zijn drie dagen oude dochtertje.

Kuyt was de volgende Feyenoorder die kon scoren. Op avontuur gestuurd door Goor, omspeelde de Katwijker de weifelende doelman Van Fessem en schoot vervolgens beheerst de 1-3 binnen. Vervolgens was Hofs nog dicht bij een goal, maar zijn inzet belandde op de paal.

In de tweede helft bracht Gert Kruys onder anderen oud-Feyenoorder Michael van der Kruis in het veld. Dat was goed nieuws voor Dirk Kuyt, want dankzij een blunder van diezelfde Van der Kruis bij zijn tweede balcontact, kon Kuyt al profiteren. Hij bracht Lazovic in stelling, die met zijn eerste goal van de competitie de stand op 1-4 bracht.

Daarmee was de wedstrijd gespeeld. De Doetinchemse defensie veranderde in een chaos en Lazovic kon vertrouwen opdoen door ook de 1-5 te scoren. Er was toen nog geen uur gespeeld in de Achterhoek.

Lazovic stond even later samen met Castelen aan de basis van de volgende goal. Een mooie combinatie tussen de twee leverde Hofs vervolgens de mogelijkheid op om zijn eerste goal voor Feyenoord te maken: 1-6.

Dat was een dermate veilige stand dat Gullit besloot Shinji Ono in te zetten. De Japanner maakte zo een opvallend snelle rentree na de operatie die hij in de winterstop in Japan onderging.

Het duurde niet lang voordat de Japanner kon meejuichen met de rest, want Kuyt bepaalde met zijn derde goal de stand op 1-7. Even later maakte ook de van een blessure herstelde Paauwe zijn rentree in het elftal. Hij verving Ghaly en kwam derhalve op het middenveld te spelen.

Enige smet op de avond was de onbestrafte elleboogstoot waarmee Robbemond Gibbs in de slotfase uit de wedstrijd sloeg en de fout van Babos even daarna. De Hongaarse doelman tikte een ogenschijnlijk ongevaarlijk schot van Van Beukering achter zijn eigen doellijn. Zo werd het in Doetinchem 2-7.

De Graafschap-Feyenoord 2-7 (1-3)
Scheidsrechter: B. Haverkort

Scoreverloop:
4’ 0-1 Kuyt
9’ 1-1 Bot
25’ 1-2 Castelen
32’ 1-3 Kuyt
47’ 1-4 Lazovic
52’ 1-5 Lazovic
61’ 1-6 Hofs
67’ 1-7 Kuyt
85’ 2-7 Van Beukering


Geel: Bus, Basto, Gibbs

Opstellingen:
De Graafschap: Van Fessem; Bot, Kalezic (45’ Van der Kruis), Bus, De Graef; Vandenbroecke, Robbemond, Sousa; Magno (45’ Loval), Van Beukering, Zongo (70’ Duits).
Feyenoord: Babos; Östlund, Saidi, Gibbs, Basto; Castelen, Ghaly (67’ Paauwe), Hofs (61’ Ono), Goor (77’ Pardo); Lazovic, Kuyt.