JONG FEYENOORD BESLIST STADSDERBY NOG VOOR RUST

Jong Feyenoord heeft maandagavond de stadsderby met Jong Excelsior eenvoudig gewonnen: 0-3. Aan de hand van smaakmakers Felino Jardim en Sebastián Pardo liep Feyenoord al voor rust uit naar de latere eindstand. Jardim, Pardo en Leonardo verzorgden de treffers voor het team van Mario Been, dat met een behoorlijk aantal eerste elftalspelers was versterkt. Met de zege bleef Feyenoord in het spoor van koploper Ajax.

Het trainersduo Mario Been en Henk Duut zag maandag de nodige kwaliteitsimpulsen uit De Kuip arriveren. Net als vorige week stonden Ivan Bandalovski, Gianni Zuiverloon, Gerson Magrão en Leonardo aan de aftrap. Tegen Jong Excelsior waren daar Edwin de Graaf, André Bahia en Sebastián Pardo aan toegevoegd. Onder toeziend oog van trainer Ruud Gullit en assistent Zeljko Petrovic hoopte het gezelschap zich te bewijzen. De dadendrang van die spelers, de niet geringe kwaliteiten van de rest van het team en het weinig imponerende Excelsior maakten dat de stadsderby nooit een echte wedstrijd werd. Het kwaliteitsverschil was daarvoor simpelweg te groot.

Toch deed de beginfase anders vermoeden. Excelsior werd weliswaar achteruit gedwongen, maar kreeg toch twee kansen. Om de eerste mogelijkheid te creëren had het de hulp van een Feyenoorder nodig. André Bahia werkte de bal bijna in eigen doel uit een voorzet van Excelsiors Gert Jan Rothman. Niet veel later waren de Kralingers nog dichterbij een doelpunt. Doelman Jesper Hogedoorn was al verslagen, maar zag de lat redding brengen bij de kopbal van Michel van Laere. Het bleken meteen de laatste offensieve impulsen van de thuisploeg. Feyenoord controleerde het duel zonder te domineren. Felino Jardim was in de beginfase dicht bij een doelpunt, maar zag zijn afstandsschot door keeper Graafland over de lat getikt. Nadat de uitstekend spelende Jardim na twintig minuten weer gevaarlijk was geweest met een schot in het zijnet, kwam Feyenoord pas echt los. Drie minuten later leidde het tot de openingstreffer. Leonardo dacht te scoren met een slap schot. Graafland kon de bal echter met alle mogelijke inspanning op de lijn keren waarna Pardo alsnog kon binnentikken: 0-1. De twee smaakmakers bij Feyenoord waren niet veel later betrokken bij de tweede treffer. Pardo bediende de vrijstaande Jardim die met een geplaatst schot de 0-2 maakte. Het verzet van Excelsior was daarna gebroken. Het stelde Leonardo in staat om 0-3 te scoren. Na een knappe individuele actie passeerde hij Graafland. Ondanks de twee toegesnelde verdedigers op de doellijn wist de Braziliaan een gaatje te vinden in de uiterste hoek. De aanvaller onderstreepte daarmee zijn groeiende vorm nadat hij ook vorige week al had gescoord. Jardim was in de blessuretijd nog gevaarlijk met een vrije trap. De bal ging echter net naast het doel.

In de tweede helft veranderde er weinig aan het wedstrijdbeeld. Ondanks een schot van Dustley Mulder namens Excelsior (knappe redding Hogedoorn) was het Feyenoord dat dicteerde. Kansen volgden in overvloede. Graafland liet zich van zijn beste kant zien met knappe reddingen op inzetten van Jardim (2x), Leonardo (2x), André Bahia en Edwin de Graaf. Excelsior deed er alles aan om de schade beperkt te houden, terwijl bij Feyenoord de noodzaak ontbrak om te scoren. Gevolg was een weinig enerverende tweede helft waaraan beide ploegen eindigden zoals ze begonnen: zonder treffers.

Jong Excelsior – Jong Feyenoord 0-3