Fanshop
Fanshop

ZONDAG 20 FEBRUARI, 12:30 UUR: FC UTRECHT - FEYENOORD

Feyenoord verliet met opgeheven hoofd Lissabon, in de wetenschap dat de nederlaag er één was met perspectief. Nieuw was de grote tegenstand, waar Feyenoord bij vlagen moeite mee had. Na de twee zevenklappers tegen De Graafschap en Willem II werd Feyenoord opeens het vuur aan de schenen gelegd. ´De aanpassing was daarom eigenlijk iets te groot in vergelijking tot de eerdere wedstrijden. Maar het was goed, want ik verwacht dat FC Utrecht het ons ook moeilijk zal maken´, aldus Gullit.

Feyenoords oefenmeester kwam vrijdag uitgebreid terug op zijn beslissing om Gábor Babos te passeren ten faveure van Patrick Lodewijks. Het was een moeilijke beslissing, benadrukte hij nog maar eens. ´Want´, begon Gullit. ´Ik vind Gábor een fantastische vent, een hele goede keeper en gun hem dit echt niet. Maar aan de hand van wat ik heb gezien tijdens wedstrijden en trainingen en dat opgeteld bij de eerste zes maanden, ben ik tot deze beslissing gekomen. Ik word betaald om dit soort beslissingen te nemen, hoe lastig en onplezierig ze ook zijn. Het is geen beslissing die uit de lucht komt vallen, want we spraken er voor Willem II al over. Een keeper moet bij Feyenoord wedstrijden winnen en dat is heel moeilijk. Je wordt niet beoordeeld op de vier ballen die je redt. Nee, die ene bal moet je hebben. Ik vind het overigens normaal dat Gábor het er niet mee eens is. Hij zit ook niet op een dood spoor. Bij Ajax staat derde keeper Vonk nu ook wekelijks onder de lat. Je weet nooit het loopt. Er kunnen blessures komen, maar het hangt ook in grote mate van hemzelf af. Hij moet er staan als er een beroep op hem wordt gedaan. Maar op dit moment krijgt Patrick de voorkeur.´

Hoewel de keeperpositie het meest ter discussie stond, is ook in de spits een concurrentiestrijd opgelaaid. Salomon Kalou had zondag al weer kunnen spelen tegen Willem II, maar begon die wedstrijd en ook tegen Sporting op de bank. Danko Lazovic lijkt de voorkeur te krijgen, al werd hij tegen de Portugezen in de rust gewisseld voor Kalou. Toch is het waarschijnlijk dat Lazovic zondag in de spits start. Al bevestigde Gullit dat niet, hij gaf wel aan tevreden te zijn over de Serviër. ´Danko doet het ook goed zonder bal, dat is ook belangrijk. Maar ik ben blij dat ik al die spitsen heb, want het is een luxe.´

Van het blessurefront was er ook nog wat goed nieuws. Shinji Ono nadert het moment dat hij in de basis kan starten, al komt zondag daarvoor nog te vroeg. ´Maar hij komt langzaam terug. Daarnaast heb ik Bosschaart en Bahia weer tot mijn beschikking en dat is natuurlijk alleen maar prettig´, aldus de oefenmeester. Minder prettig is de afwezigheid van Christian Gyan, Hossam Ghaly (beide knieblessure), Patrick Mtiliga (liesblessure) en Alexander Östlund. De Zweedse rechtsback lag deze week met griep in bed en zit zondag niet bij de selectie. Gianni Zuiverloon zal waarschijnlijk die plek in het elftal overnemen, zoals hij dat woensdag ook al op verdienstelijke wijze deed.

DE TEGENSTANDER

Eerder dit seizoen bezorgde FC Utrecht Feyenoord een behoorlijke kater. In de Kuip won de ploeg van Foeke Booy met liefst 3-0 van de toenmalige koploper. Ook zondag zal Utrecht gebrand zijn op een zege. Want bij winst komen de Domstedelingen in punten naast Feyenoord.

Dat het kan spoken in de Galgenwaard is geen nieuws. Utrecht verloor dit seizoen pas één keer in eigen huis en kreeg pas zes doelpunten tegen. Dat FC Utrecht een zeer stabiele subtopper is met uitzicht op een top 5-positie, is eigenlijk wel nieuw. Want de laatste jaren was de competitie steeds ondergeschikt aan de Amstel Cup-avonturen van de ploeg. Maar nu Utrecht door de uitschakeling bij NAC Breda voor het eerst in vier seizoenen niet in de finale zal staan, kan en moet de aandacht verlegd worden naar de eredivisie.

Zondag hoopt Foeke Booy met zijn elftal definitief aansluiting te vinden bij de top vijf van het vaderlandse voetbal. Daartoe moet in eigen huis van Feyenoord gewonnen worden, iets wat Utrecht al zeven seizoenen niet meer gelukt is. In De Kuip heeft Utrecht de laatste jaren al wel een paar keer laten zien in staat te zijn om de Rotterdammers te verslaan. Dat zal zondag weer moeten gebeuren met het aantrekkelijk soort krachtvoetbal waar Utrecht patent op heeft. Dat Feyenoord een zware UEFA Cup-ontmoeting in de benen heeft, spreekt in het voordeel van de thuisploeg, die het waarschijnlijk moet doen zonder de geblesseerde Stefaan Tanghe. De Vlaamse stylist viel vorige week bij RBC uit met een enkelblessure en zijn inzetbaarheid is zeer twijfelachtig. Hans Somers is zijn vermoedelijke vervanger.

FC Utrecht – Feyenoord
Zondag 20 februari om 12:30 uur in Nieuw Galgenwaard
Scheidsrechter: Jol

Vermoedelijke opstellingen
Feyenoord: Lodewijks; Zuiverloon, Saidi, Gibbs, Basto; Castelen, Paauwe, Hofs, Goor; Kuyt en Lazovic.
FC Utrecht: Terol; Cornelisse, Schut, Di Tommaso, Braafheid; Kruys, Tanghe (Somers), Broerse; Douglas, Mols (Van de Haar) en Van den Bergh


STATISTIEKEN

LAATSTE TIEN ONTMOETINGEN

UIT
18/4/2004 FC Utrecht-Feyenoord 0-3
4/5/2003 FC Utrecht-Feyenoord 1-2
27/1/2002 FC Utrecht-Feyenoord 2-2
29/10/2000 FC Utrecht-Feyenoord 1-1
19/12/1999 FC Utrecht-Feyenoord 3-4

THUIS
19/9/2004 Feyenoord-FC Utrecht 0-3
25/1/2004 Feyenoord-FC Utrecht 3-2
1/6/2003 Feyenoord-FC Utrecht 1-4 (Amstel Cupfinale, officieel uitduel)
1/12/2002 Feyenoord-FC Utrecht 2-1
28/10/2001 Feyenoord-FC Utrecht 4-0