VREUGDE EN VERDRIET VOOR FEYENOORD-JEUGD

De Feyenoord-jeugd kijkt met een wisselend gevoel terug op de duels van zaterdagmiddag. Vreugde was er bij Feyenoord A1 en B1. De ploeg van trainer Henk Fräser was met 1-4 te sterk bij Willem II A1, terwijl collega Cor Adriaanse een 3-0 zege op FC Utrecht B1 vierde. Verdriet was er bij Feyenoord C1, dat na de 1-2 nederlaag tegen koploper FC Utrecht het kampioenschap vaarwel zei.

FEYENOORD A1 SPOELT KATER WEG

De nederlaag tegen Ajax A1 in De Kuip van vorige week zat iedereen nog dwars, sprak trainer Henk Fräser. Er was de Rotterdammers daarom veel aan gelegen om de kater weg te spoelen met een goed resultaat. Feyenoord A1 slaagde in die opzet door in Tilburg Willem II kansloos te laten: 1-4. Na de wedstrijd hoorde het team van Fräser dat Ajax had verloren, waarmee de achterstand van vijf naar twee punten slonk. ´En dat biedt een ander perspectief op de komende weken´, zegt Fräser. ´We wilden tegen Willem II vooral de frustratie van vorige week van ons af spelen. Dat lukte, maar we hadden niet verwacht ook meteen aansluiting te vinden met Ajax. Erg goed nieuws.´
Feyenoord had in Tilburg geen enkele moeite met de thuisploeg. De Rotterdammers hadden het duel bij rust al beslist toen de 0-3 op het scorebord stond. Asjel Kujovic was in die eerste vijfenveertig minuten van een klasse apart en toonde zich uitermate trefzeker. Na vijftien minuten slaagde hij er nog niet om een grote kans te verzilveren, toen hij zijn fraaie lob op de lat zag belanden. De oplettende Rico Kogeldans was er snel bij om de rebound in te koppen: 0-1. Daarna nam Kujovic Feyenoord bij de hand en zorgde hij in een tijdbestek van zes minuten voor twee treffers. Na rust viel er minder te genieten. Gescoord werd er nog wel door de Rotterdammers. Jonathan de Guzman verzilverde na 58 minuten de toegekende strafschop. Tien minuten voor tijd redde Willem II de eer: 1-4.

Feyenoord A1: Doedee; Dickhoff, Demeijer, Altheer, Davids; De Guzman (60. Holman), Hammouti, Van Leeuwen (75. Poot); Vincken (70. Marengo), Kujovic (75. Lagas) en Kogeldans (70. Van de Veer).

FEYENOORD B1 NEEMT SIMPEL AFSTAND VAN FC UTRECHT

Feyenoord B1 toonde zich tegen FC Utrecht geduldig, liet zich niet de wijs brengen door het uitblijven van de openingstreffer en zag dat uitbetaald tussen de 60ste en 79ste minuut. In die periode scoorde de ploeg van trainer Cor Adriaanse drie maal. Met dank aan de fraaie traptechniek van Jerson Anes Ribeiro, die daarmee nadrukkelijk een stempel op het duel drukte. Eerst scoorde Norichio Nieveld uit een hoekschop van Anes Ribeiro. Acht minuten later was het Ingmar Maayen die de perfect genomen corner van Anes Ribeiro inkopte. Vlak voor tijd demonstreerde de middenvelder ook vrije trappen te kunnen nemen door de bal achter de doelman te werken en daarmee de 3-0 eindstand op het scorebord te brengen. ´We besteden veel aandacht aan de traptechniek en vandaag betaalt dat zich uit´, aldus trainer Cor Adriaanse.
De zege was belangrijk met het oog op de ranglijst. Mocht Utrecht vooraf nog ambities hebben gehad om het Feyenoord nog moeilijk te maken dit seizoen, dan is de ploeg die illusie nu wel ontnomen. Belangrijker voor Feyenoord was dat het als koploper geen fout maakte. Nummer twee Ajax staat nu vier punten achter, al kunnen de Amsterdammers zondag bij een zege terugkomen tot één punt.

Feyenoord B1: Mulder; Van Stee, Buijs, Nieveld, Waisapij; Kobussen, Anes Ribeiro, Wattamaleo; Biseswar; Hagary (60. Maayen) en Poldervaart.

FEYENOORD C1 ZEGT KAMPIOENSCHAP VAARWEL

Feyenoord C1 wist wat het tegen FC Utrecht te doen stond. Alleen winst was voldoende om de koploper Utrecht weer in het vizier te krijgen. Maar in plaats van drie verliespunten keken de manschappen van trainer Michel Valke na afloop tegen een achterstand van negen verliespunten aan. Zeven competitiewedstrijden voor het einde is dat onoverbrugbaar, oordeelde de reële Valke. ´Daarvoor zijn te weinig wedstrijden. We hebben er alles aan gedaan om de kloof te dichten en hebben geen genoegen genomen met een gelijkspel. Dat we verliezen is heel zuur en de kansen op het kampioenschap zijn verkeken.´
In de tweede helft hadden de Rotterdammers de 1-1 tussenstand kunnen consolideren, maar koos de ploeg ervoor om vol op de aanval te spelen. Met vier aanvallers knokte Feyenoord voor de laatste kans, volgden de mogelijkheden in overvloed, maar zou FC Utrecht op stiekeme wijze de drie punten mee naar de Domstad nemen. Dat was onterecht, want de koploper had weinig te vertellen. In de eerste helft kwamen de Rotterdammers op voorsprong door een treffer van Parez Karim op fraai aangeven Louis Pedro: 0-1. De ploeg van Valke verzuimde hierna de marge te verdubbelen. Dat deed zich in de laatste minuten van de eerste helft voelen toen Utrecht een onterechte strafschop kreeg. De arbiter zag de sliding van Jerson Cabral aan voor een overtreding, waarna de bezoekers vanaf elf meter voor de gelijkmaker tekenden. In de tweede helft was het Feyenoord dat jaagde op een doelpunt en daar ook in slaagde. Maar wederom pakte een dubieuze beslissing van de leidsman in het voordeel uit van Utrecht toen hij een kopbal van Leroy Fer om onduidelijke redenen afkeurde. Pedro schoot nog op de lat voor Feyenoord, maar het was Utrecht dat via countervoetbal op 1-2 kwam en daarmee de champagne alvast koud kon zetten.

Feyenoord C1: Otten; Van Dam, Ramsteijn, Schenkeveld, Fer; Bruma, Pedro, Sebrechts (53. Mendes Rodrigues); Karim (63. Wever), Georginio en Cabral.