FEYENOORD TOONT ZICH EFFICIËNT IN UTRECHT: 0-2

Feyenoord heeft vier dagen voor het beslissende treffen met Sporting Lissabon aan het zelfvertrouwen gewerkt. De Rotterdammers toonden zich in en tegen Utrecht uitermate efficiënt en boekten een 0-2 zege. Feyenoord verstevigde daarmee de grip op de vierde positie van de ranglijst. Romeo Castelen bracht de bezoekers voor rust op voorsprong met een fraaie volley, waarna Dirk Kuyt de thuisploeg na rust alle illusies ontnam.

Feyenoord waande zich de laatste competitiewedstrijden in dromenland door het weinige verzet dat geboden werd. Sporting Lissabon schudde de Rotterdammers woensdag ruw wakker en dat was met het oog op het duel in en met Utrecht geen overbodige luxe. Want van de nummer vijf in de eredivisie viel er op voorhand beduidend meer te verwachten. De Domstedelingen leden in eigen huis slechts één nederlaag (tegen Ajax), incasseerden minder tegentreffers dan Feyenoord en toonden zich eerder dit seizoen oppermachtig in De Kuip met een 0-3 zege. Tegenover deze feiten, die elke vorm van onderschatting de kop indrukten, kon Feyenoord vertrouwen putten uit de groeiende vorm én de laatste ontmoetingen in Utrecht. De Rotterdammers verloren er niet meer sinds 1997 en dat kunnen niet veel eredivisieploegen hen nazeggen.

Ook in het seizoen 2004/2005 werd al snel in de wedstrijd duidelijk dat FC Utrecht die negatieve thuisreeks niet zou kunnen doorbreken. Hoewel de thuisploeg furieus startte en de voorsprong leek te nemen met een kopbal van David di Tommaso (Saidi bracht knap redding op de lijn), was het Feyenoord dat snel een voorschot nam op een goed resultaat. Op de dag dat Wim van Hanegem (oud-Utrecht en -Feyenoord) zijn 61ste verjaardag vierde, promoveerden de Rotterdammers de eerste de beste aanval tot doelpunt. Doelman Joost Terol keek machteloos toe Romeo Castelen de voorzet van Dirk Kuyt op de volley nam. De schoonheid van de goal zat vooral in de precisie die de rechteraanvaller aan de dag legde, want hij presteerde het om de bal in uiterste hoek te volleyen: 0-1. Die tussenstand bracht de thuisploeg in verwarring, waarmee er meteen een einde kwam aan de aanvalsgolven die de eerste tien minuten kenmerkten. Feyenoord controleerde het duel en wist voor rust nog één maal gevaarlijk te worden. Kuyt werkte de vrije trap van Nicky Hofs net over het doel. De thuisploeg op zijn beurt toonde zich onmachtig in de aanvalslinie en probeerde het meerdere malen van afstand. De schoten van Tim Cornelisse, Dave van den Bergh, Darl Douglas en Hans Somers gingen echter naast en over het doel.

Waar Feyenoords eerste treffer de Utrechtse dadendrang temperde en daarmee op een uitstekend moment kwam, was de timing van de tweede Rotterdamse treffer even goed of zo niet beter. FC Utrecht jaagde meteen na rust voor de gelijkmaker. Michael Mols was in de buurt, maar kopte over. Een koelbloedig en efficiënt Feyenoord profiteerde er meteen van bij de eerste kans na rust. Terol kon de kopbal van Saidi nog redden, maar was kansloos bij de herkansing van Dirk Kuyt, die vanaf twee meter afstand de bal in de netten joeg: 0-2. Verschil met de eerste vijfenveertig minuten was dat de tegentreffer ditmaal geen verlammende uitwerking had op de thuisploeg. De Utrechters knokten voor hun laatste kansen en het was aan Patrick Lodewijks en het prima verdedigende werk van Saidi en Gibbs te danken dat Feyenoord zijn voorsprong consolideerde. Utrecht werd nog drie maal gevaarlijk, maar in alle gevallen toonde Lodewijks zich van zijn beste kant. De sluitpost bracht redding op de inzet van Hans Somers en keerde op knappe wijze het schot van Douglas. Zijn mooiste redding moest toen nog volgen. Vlak voor tijd keerde hij op fantastische wijze de inzet van invaller Hans van de Haar. Het bleken de laatste speldenprikken van de thuisploeg. Feyenoord speelde het duel eenvoudig uit en zag het verschil met de nummer vijf van de ranglijst uitgroeien tot zes punten.

FC Utrecht – Feyenoord 0-2

10´ 0-1 Castelen