FEYENOORD ZET RBC SIMPEL OPZIJ: 3-0

Feyenoord heeft tegen RBC Roosendaal de vierde competitiezege op rij geboekt. De Rotterdammers bouwden pas laat in de tweede helft de 1-0 voorsprong uit. Treffers van de invallers Salomon Kalou en Shinji Ono beroofden het defensief spelende RBC van alle illusies. Dirk Kuyt hielp Feyenoord voor rust met zijn 21ste competitietreffer aan de voorsprong. Kalou en Lazovic zagen in de tweede helft de gele kaart voorgehouden.

De Rotterdammers wisten op voorhand dat een nieuwe competitiezege de vierde in successie zou betekenen. Een evenaring van het seizoenrecord, want voor de winterstop beleefden de Rotterdammers ook één keer zo´n serie. Hoewel weinigen zich om dit ´record´ zullen hebben bekommerd, vertelde het wel veel over de groeiende vorm van de Rotterdammers. En die vorm moest worden gecontinueerd, vertelde Ruud Gullit in de aanloop naar het duel met RBC. De beste manier om daar een aanzet toe te geven was om het in vorm verkerende elftal, dat FC Utrecht een week daarvoor nog naar een kansloze nederlaag speelde, zo min mogelijk te wijzigen. Ten opzichte van die laatste competitiewedstrijd keerde daarom alleen de van griep herstelde Alexander Östlund terug in de basiself.

De Zweed had meteen de kans om zijn rentree met een doelpunt op te luisteren. De eerste minuut op het scorebord was nog niet eens verstreken toen Östlund vanuit het niets aan de rechterkant van het strafschopgebied opdook. Alleen onwennigheid om zo ver in de vijandelijke linies door te dringen, kon het daaropvolgende schot verklaren. De rechtsback schoot immers meters naast. Waar het Legioen hierna legio Rotterdamse kansen verwachtte, was het RBC dat een minuut later een grote mogelijkheid kreeg om de score te openen. Elvis Hammond schoot oog in oog met Patrick Lodewijks voorlangs. Feyenoord pakte de draad hierna goed op. Doelman Erwin Friebel werd nog niet serieus op de proef gesteld door het schot van Danko Lazovic, maar na 22 minuten wel door de knal van Bart Goor. De Belg schoot hard de perfect gegeven bal van Kuyt in, maar een reflex van de RBC-doelman voorkwam de voorsprong. Zo knap als hij RBC daarmee in de wedstrijd hield, zo knullig hielp hij even later Feyenoord alsnog in het zadel. De doelman liet zich bij een hoge bal makkelijk wegzetten door Dirk Kuyt, die de bal daarmee op het presenteerblaadje kreeg. José Fortes Rodrigues probeerde op de lijn nog redding te brengen, maar de bal van Kuyt was te goed geplaatst: 1-0.

Kuyts 21ste competitietreffer veranderde weinig aan het spelbeeld. Met 21 man op de helft van RBC en Lodewijks, die meer halverwege de eigen helft stond dan in zijn eigen doel, was RBC er vooral mee bezig om niet naar de slachtbank te worden geleid. Daar slaagden de bezoekers in elk geval in tot aan de rust. Friebel werd alleen nog op de proef gesteld door het schot van Östlund. De doelman bracht ten koste van een hoekschop redding.

Meteen in de tweede helft verwachtte Feyenoord vanaf elf meter de marge te verdubbelen toen Lazovic in het zestienmetergebied werd gevloerd door Fortes Rodrigues. Het fluitsignaal van arbiter Koopman bleef, tot woede van Lazovic en het Legioen, echter uit. Het leverde de protesterende Serviër de gele kaart op. Toen Lazovic hierna een ongelukkige overtreding maakte op Friebel en zijn tweede geel ternauwernood ontliep, besloot Gullit in te grijpen door Kalou in te brengen. Maar ook de Ivoriaan kon in eerste instantie weinig uitrichten tegen het defensieve RBC-bolwerk. Dat defensieve spel leek zich nog bijna uit te betalen, want het grootste gevaar volgde aan de andere kant van het veld. Donny de Groot haalde uit, maar schoot net over. RBC kon zo hoop blijven koesteren, wat Gullit ertoe bracht om Shinji Ono voor verdediger Basto in te brengen. Dat bracht een offensieve opleving teweeg, want niet veel later kwam de Japanner in scoringspositie. De lob die volgde ging ruim over en RBC kon blijven hopen. Voor heel even dan, want een minuut later werd het vonnis geveld door Kalou die in een overvol strafschopgebied het gaatje vond en met een laag geplaatst schot Friebel verschalkte. Het Roosendaalse verzet was definitief gebroken en Feyenoord ging op jacht naar een ruimere zege. Daar zou de thuisploeg ook in slagen toen Ono een afgeslagen bal met een knappe omhaal in het lege doel werkte. Kuyt was hierna dicht bij zijn 22ste competitiedoelpunt, maar Friebel voorkwam met een uiterste krachtinspanning de vierde treffer van de middag.

Feyenoord – RBC Roosendaal 3-0