JONG FEYENOORD BRENGT SPANNING TERUG IN BELOFTENEREDIVISIE (VIDEO)

Jong Feyenoord heeft maandagavond met een spectaculaire 3-2 zege op koploper Jong Ajax de spanning teruggebracht in de belofteneredivisie. De Rotterdammers zijn door de zege in de mini-klassieker koploper met drie punten voorsprong op Ajax, dat echter wel drie wedstrijden minder speelde. In de met enkele duizenden supporters gevulde Kuip verzorgden Leonardo, Danko Lazovic en Sebastián Pardo voor rust de treffers. Ajax vocht zich in de tweede helft terug in de wedstrijd. Lazovic miste nog een strafschop.

Jong Feyenoord wist maandagavond wat het te doen stond. Een zege was voor Feyenoords talenten noodzakelijk om in het spoor te blijven van koploper Ajax, dat weliswaar evenveel punten had, maar drie wedstrijden minder speelde. Het trainersduo Mario Been en Henk Duut zag maandag een aanzienlijk aantal eerste elftalspelers het team komen versterken. Hoewel Jong Feyenoord door het meespelen van Bosschaart, Lazovic, Leonardo en De Graaf een kwaliteitsinjectie kreeg toegediend, was het geenszins een garantie op een goed resultaat. Want ook de Amsterdammers arriveerden met de nodige eredivisie-ervaring in De Kuip. Versterkt met Steven Pienaar, Ryan Babel, Nicolai Mitea, Anthony Abodai en Daniël de Ridder waren ook de intenties van het duo John van den Brom en Fred Grim, maandagavond vervangers van de dezelfde dag bij Ajax 1 aangestelde Danny Blind, duidelijk. Bij een overwinning in De Kuip zou Ajax twaalf verliespunten minder hebben, reden om de champagne in Amsterdam alvast in de koeler te zetten.

Dat weinig florissante toekomstbeeld gaf de Rotterdamse beloften onvermoede krachten, zo bleek vooral voor rust. Feyenoord was heer en meester en kwam op een schot van Babel na (prima redding Malkowski), niet in de problemen. De Graaf was dichtbij de openingstreffer, maar Ajax-doelman Kenneth Vermeer was net op tijd om de bal voor zijn voeten weg te plukken. Het doelpunt volgde niet veel later toch. Leonardo speelde zich vrij op rechts, passeerde Obodai en schoot de bal via de voet van Vermeer in de uiterste hoek: 1-0. Die achterstand had een verlammende uitwerking op de koploper. Ajax slaagde er geen moment in zich te wapenen tegen de voortdurende dreiging van het aanvalstrio Magrão/Leonardo/Lazovic. Na ruim een half uur was de verdubbeling van de marge dan ook niet meer dan een logisch gevolg. Danko Lazovic, die een halve minuut daarvoor vanaf de rand van het strafschopgebied de bal op prachtige wijze op de paal had geschoten, toonde eens te meer aan dat hij sinds de winterstop in goede vorm steekt. Vooral de manier waarop hij de voorzet van Ivan Bandalovski binnenschoot, zonder na te denken hard via de onderkant van de lat, gaf daar blijk van. De vele aanwezige Feyenoord-supporters konden voor rust nog een doelpunt bejubelen. Pardo schoot van buiten het strafschopgebied in de korte hoek en verraste daarmee doelman Vermeer.

Jong Feyenoord waande zich voor rust in een zetel, maar kon er in de tweede helft toch niet helemaal gerust op zijn. Ajax controleerde de wedstrijd, drong de thuisploeg regelmatig ver achteruit en was vooral via Tiberkanine gevaarlijk. Pas na 73 minuten slaagde Ajax erin om het overwicht ook met een doelpunt tot uitdrukking te brengen. Niklas Moisander mocht volledig vrij inkoppen bij de voorzet van Tiberkanine: 3-1. Feyenoord was het kwijt en illustratief daarvoor was de manier waarop Malkowski de bal in de voeten van Gaston Sangoy legde. De invaller was, gelukkig voor Feyenoord, veel te gehaast en schoot oog in oog met de doelman hoog over. Het zou toch nog heel spannend worden in de slotfase toen Ryan Babel de aansluitingstreffer maakte. Dat de treffer werd goed gekeurd was overigens merkwaardig, aangezien Babel daarvoor opzichtig hands maakte. Ajax drong aan, maar Feyenoord kreeg de grootste kans. Lazovic mocht de strafschop nemen nadat De Graaf was gevloerd. Zijn schot werd echter gekeerd door Vermeer, waarna vijf zenuwslopende minuten aanbraken. Feyenoord hield stand, na veel moeite en bracht daarmee de spanning terug in de belofteneredivisie.

Jong Feyenoord – Jong Ajax 3-2

21´ 1-0 Leonardo
32´ 2-0 Lazovic