Fanshop
Fanshop

ZATERDAG 19 MAART, 19:30 UUR: RKC WAALWIJK - FEYENOORD

De persconferentie in de aanloop naar het duel met RKC Waalwijk was na een minuut of twintig bijna op z´n eind toen de wedstrijd van zaterdag toch nog ter sprake kwam. Het was tevens het moment dat er zich een glimlach op het gezicht van Ruud Gullit toverde. Na twintig minuten waarin de ´kwestie Ono´ en het niet selecteren van Castelen voor Oranje ter sprake kwam, was er ook nog wat positiefs te melden. ´Want ik heb geen personele problemen, dat is wel eens lekker´, besloot Feyenoords oefenmeester de persconferentie.

Romeo Castelen en Shinji Ono stonden centraal tijdens de persconferentie. Marco van Basten riep de rechteraanvaller tot dusver altijd op, maar liet hem voor de wedstrijden tegen Roemenie en Armenië buiten de basis. Gullit toonde zich verrast over dat besluit. ´Want´, begon hij. ´Romeo doet het bij ons steeds beter. Ik ben daarom wel een beetje verbaasd, maar er zullen wel redenen voor zijn. Marco kan natuurlijk andere ideeën hebben, dat accepteer ik. Maar ik ben in ieder geval blij met de ontwikkeling van Romeo. Enige pluspunt is dat er tenminste één international thuis blijft. Het is altijd maar de vraag of ze fit terug komen. Dat is toch wel belangrijk, want er staan zware weken aan te komen, beginnend met de wedstrijd tegen AZ.´

Het langst sprak Feyenoords oefenmeester echter over Shinji Ono, die tot ongenoegen van Feyenoord door de Japanse bond is geselecteerd om eind deze maand twee WK-kwalificatiewedstrijden te spelen. Gullit: ´We hebben een stappenplan voor Shinji gemaakt om hem optimaal fit te krijgen. Als hij nu wordt geselecteerd, wordt dat plan abrupt onderbroken en is alles voor niks geweest. Ik hoop dat de Japanse bond inziet dat het in het belang van Shinji´s carrière en gezondheid is dat hij niet wordt opgeroepen. Hij is nog steeds niet volledig fit en zit nog in het stappenplan. Eerst veertig minuten spelen, dan vijftig, zestig enzovoort, tot het moment dat hij helemaal fit is. Tijdens de minuten die hij speelde, waren er geen lichamelijke ongemakken en had hij een hoog rendement. Hij voelt dat hij beter gaat spelen. Het is daarom niet gunstig voor hem om weer lange reizen te maken. Het stappenplan, waar wij veel tijd en energie in hebben gestoken, is dan voor niets geweest. Dat is niet zozeer in het belang van Feyenoord, maar vooral van Shinji zelf. Ik wil dat hij nog jaren blijft voetballen. Ik hoop daarom dat de bond in het belang van Shinji gehoor geeft aan onze oproep.´

Over de wedstrijd tegen RKC werd vrijdag niet veel gesproken. Daar was ook nauwelijks aanleiding voor, aangezien Gullit voor het eerst sinds lange tijd over een nagenoeg fitte selectie kan beschikken. Alleen de langer geblesseerden Patrick Mtiliga (knie) en Christian Gyan (lies) zijn er zeker niet bij. Gezien de simpele overwinning op Roda JC heeft Gullit nauwelijks reden om zijn elftal te wijzigen. Alleen André Bahia zal plaats maken voor de van zijn liesblessure teruggekeerde Karim Saidi. Feyenoord vertrekt zaterdag op volle oorlogssterkte naar RKC. Het is geen garantie voor een goed resultaat, want in Waalwijk heeft de Rotterdamse club het in de regel moeilijk. RKC houdt er in eigen huis zelfs een positieve balans op na tegen Feyenoord. Zaterdag hoopt de ploeg van Gullit die balans weer in evenwicht brengen door voor de zesde keer in de historie met de volle buit te vertrekken.

DE TEGENSTANDER

Het is alweer even geleden dat Feyenoord won in Waalwijk. Voor de laatste Rotterdamse overwinning in het Mandemakers-stadion moeten we vier jaar terug in de tijd, al heeft de speelkalender van de KNVB er ook wat mee te maken. RKC-uit blijft een moeilijke opgave, ook al omdat de Waalwijkers bij winst de zesde plek weer binnen bereik krijgen. Wat RKC-Feyenoord voor de supporters extra bijzonder maakt is het weerzien met Alfred Schreuder. De Barnevelder doorliep het grootste gedeelte van zijn opleiding bij Feyenoord en keerde vorig seizoen terug bij de club van zijn hart. Maar een onverdeeld succes werd dat niet en omdat hij in De Kuip buiten de boot dreigde te vallen besloot Schreuder zich te laten verhuren aan RKC Waalwijk. Daar is hij ondanks hele moeilijke privé-omstandigheden weer gewoon de baas op het middenveld, iets waarvoor Schreuder veel respect verdient.

Het seizoen van RKC is wisselvallig, maar nog zeker niet voorbij. De Waalwijkers staan negende, maar weten de zesde plaats binnen handbereik. FC Twente staat immers slechts twee punten voor op de Brabanders, die nog steeds mogen hopen om Erwin Koemans eerste seizoen met Europees voetbal te kunnen bekronen. Dat dankt RKC Waalwijk aan de uitgebalanceerde selectie, al is blessureleed Koeman en de zijnen allerminst bespaard gebleven.

Met Khalid Sinouh heeft Koeman een prima doelman, die zich op de vleugels weet ondersteund door ervaren verdedigers als Patrick van Diemen en Marc van Hintum. Alleen in het centrum heeft RKC problemen doordat aankoop Tieme Klompe nog altijd niet fit is. Daarom haalde RKC bij Ajax de jonge Belg Thomas Vermaelen weg en werd de talentvolle Serginho Greene naar het centrum gehaald. Maar dat blijft een noodoplossing. Op het middenveld heeft Koeman met de Deen Krohn-Dehli, de al eerder gememoreerde Schreuder en Robert Fuchs veel voetballend vermogen tot zijn beschikking al missen Schreuder en Fuchs absolute snelheid, iets dat Rogier Molhoek juist weer wel in huis heeft. In aanvallend opzicht is het vallen en opstaan in Waalwijk, al heeft Ricky Hoogendorp het net weer gevonden nadat hij eerder dit seizoen een tijd lang droog stond.

RKC Waalwijk – Feyenoord
Zaterdag 19 maart om 19:30 uur in het Mandemakers Stadion
Scheidsrechter: Van Egmond

Vermoedelijke opstellingen
Feyenoord: Lodewijks; Östlund, Saidi, Gibbs, Basto; Castelen, Ono, Hofs, Goor; Kuyt en Kalou.
RKC Waalwijk: Sinouh; Van Diemen, Vermaelen (Klompe), Greene, Van Hintum; Krohn-Dehli (Molhoek), Schreuder, Fuchs; Vasconcelos, Hoogendorp en Martens (Putter).


STATISTIEKEN

LAATSTE TIEN ONTMOETINGEN

UIT
21/12/2003 RKC – Feyenoord 0-0
23/11/2002 RKC – Feyenoord 1-0
28/11/2001 RKC – Feyenoord 2-3
1/4/2001 RKC - Feyenoord 2-0
2/4/2000 RKC - Feyenoord 2-2

THUIS
24/10/2004 Feyenoord – RKC 4-0
21/3/2004 Feyenoord - RKC 1-0
11/5/2003 Feyenoord - RKC 2-1
31/3/2002 Feyenoord - RKC 1-1
9/9/2000 Feyenoord - RKC 3-1