KALOU EN ONO ZORGEN VOOR 0-2 ZEGE

Het verliep minder vlekkeloos en soepel dan een week eerder tegen AZ, maar het resultaat was na negentig minuten hetzelfde. Feyenoord versloeg NAC en heeft zo weer drie punten aan het totaal toegevoegd. Kalou opende vlak voor rust de score voor de Rotterdammers met een knap geplaatst schot. Ono bepaalde vervolgens in de slotfase van de wedstrijd de eindstand op 0-2 met een doelpunt dat minstens zo mooi was. Bij Feyenoord kregen Bosschaart en Saidi geel, maar zij kunnen er volgende week tegen Ajax gewoon bij zijn.

Na een heerlijke wedstrijd tegen AZ arriveerde Feyenoord vol zelfvertrouwen in Breda, maar dat was met name in het eerste half uur van de wedstrijd niet aan het spel af te zien. De Rotterdammers hadden het moeilijk in Brabant, niet eens zozeer met NAC maar vooral met zichzelf. Slordig spel en te veel balverlies op het middenveld, zorgden er voor dat Feyenoord zichzelf vaak in het nauw bracht.

Feyenoord speelde met Pascal Bosschaart als linksback en Gabor Babos als doelman. Het moet het zelfvertrouwen van laatstgenoemde goed hebben gedaan om als eerste man terug te keren in het stadion waar zijn loopbaan zo´n lift kreeg, want Babos deed het goed tegen NAC. Dat bleek onder meer in de 13e minuut, toen hij de eerste grote kans van de thuisploeg wist te pareren. Met een goede redding verwerkte hij toen een schot van Boussaboun – volgend jaar Feyenoorder -  tot hoekschop.

NAC-Feyenoord had zich toen al tot een tactisch steekspel op het middenveld ontwikkeld, waarbij beide ploegen loerden op een uitbraak. NAC was daarin het grootste deel van de eerste helft het meest succesvol. De Brabanders konden regelmatig profiteren van schoonheidsfoutjes in het Rotterdamse spel. Merkwaardig genoeg was het met name Ghaly die lang nodig had om zijn draai te vinden. Uitgerekend de man die vorige week nog zo veel opzien had gebaard met een vrijwel perfecte wedstrijd tegen AZ, grossierde nu in verkeerde beslissingen. Het balverlies dat Feyenoord mede daardoor leed, voorkwam dat de ploeg van Gullit aan zijn eigen spel toekwam. Bovendien gaf het NAC zo onbedoeld een aantal malen de mogelijkheid te counteren.

Dat was bijvoorbeeld het geval in de 14e minuut, toen Lurling slim kon weglopen uit de rug van Bosschaart en op weg leek naar de openingstreffer. Lurling negeerde zijn vrijstaande ploeggenoten en ging voor eigen succes. Dat was een geluk bij een ongeluk voor Feyenoord, want het schot van Lurling ging over en naast.

Feyenoord kon daar in aanvallend opzicht lange tijd niets tegenover stellen. De eerste kans diende zich pas aan in de 33ste minuut, toen Castelen zijn schuiver in de verre hoek net naast zag gaan. Feyenoord drong daarna iets meer aan dan voorheen en ook het middenveld van de Rotterdammers wist in die periode het aantal foute passes behoorlijk terug te dringen.

Het had voor Feyenoord een iets betere slotfase van de eerste helft tot gevolg, waarin de ploeg een paar halve kansen kreeg. Zo deed Kalou een aardig poging met het hoofd en schoot de mee opgekomen Gibbs maar net voorlangs. Het bleek de inleiding voor de openingsgoal, want vlak voor rust had Kalou plotseling het geluk dat tot dan toe in zijn acties ontbrak. Ditmaal was het NAC dat klungelig balverlies leed op het middenveld. Het had een Rotterdamse uitbraak tot gevolg die gelijk succes opleverde. Kalou draaide om Penders heen en schoot via het been van de NAC-aanvoerder onhoudbaar binnen. Zo gaf hij Feyenoord op een psychologisch sterk moment de voorsprong.

In de tweede helft hadden NAC en Feyenoord even tijd nodig om de strijd opnieuw te laten ontbranden. Dat gebeurde uiteindelijk na een kwartier, waarin zowel Feyenoord (Ono) als NAC (Petö) dicht bij een goal leken. Feyenoord kreeg daarna mogelijkheden om de wedstrijd te beslissen maar verzuimde dat in eerste instantie. Zo schoot Kalou hoog over, na voortreffelijk voorbereidend werk van Castelen. Later lanceerde Ghaly een goed schot (gestopt), net als Kuyt (naast). Een kwartier voor tijd probeerde Kalou het nog een keer van afstand, maar ook nu had hij geen succes.

Dat de 0-2 toch nog viel was te danken aan het doorzettingsvermogen van Feyenoord en het timmermansoog van Shinji Ono. De Japanner zag in de slotfase van de wedstrijd een gaatje in de defensie van NAC en besloot het van buiten het strafschopgebied te proberen. Met succes, want zijn geplaatste schot betekende 0-2 en bracht Feyenoord dus zo de achtste zege op rij. En dat is een prettige constatering voor Gullit en zijn mannen, die het volgende week in eigen huis opnemen tegen aartsrivaal Ajax.

NAC-Feyenoord 0-2 (0-1)
Scheidsrechter: P. Vervecken (B)

42’  0-1 Kalou