Fanshop Tickets
Fanshop Tickets

FEYENOORD IN SLOTFASE PIJNLIJK ONDERUIT TEGEN AJAX: 2-3

Feyenoord dacht na 79 minuten de wedstrijd te beslissen toen Dirk Kuyt de 2-1 maakte, maar Ajax verliet dankzij twee late doelpunten alsnog met drie punten De Kuip. Grygera en Maduro velden in de laatste vier minuten het vonnis over Feyenoord. Salomon Kalou en Kuyt hielpen Feyenoord twee keer aan een voorsprong. Hossam Ghaly viel na elf minuten uit met een hoofdblessure en werd meteen naar het ziekenhuis vervoerd. Karim Saidi kreeg zijn vierde gele kaart en is daarmee automatisch geschorst voor de competitiewedstrijd tegen FC Groningen.

De gedachten zullen voorafgaand aan de klassieker nog wel even terug zijn gegaan naar ruim zeven jaar geleden. Op 5 april 1998 was het voor het laatst dat het bezoekersvak in De Kuip leeg bleef tijdens een duel met Ajax. Enige verschil was dat het Legioen toen op de hoogte was van de afwezigheid van de Amsterdamse supporters, terwijl zondag tot op het laatste moment werd gerekend op hun aanwezigheid. Als gevolg van de wantoestanden die zich afspeelden tijdens de reis richting Rotterdam schitterde de Amsterdamse aanhang echter in afwezigheid.

Veel tijd om zich daarover te verwonderen had het Legioen niet. Na elf minuten ging de aandacht volledig uit naar een harde botsing tussen de hoofden van twee Feyenoorders. Bruno Basto knalde tegen Hossam Ghaly op.De manier waarop de Egyptenaar ineenzakte, had een siddering van afschuw tot gevolg op de tribunes. Het betekende het einde van de wedstrijd voor Ghaly, die meteen naar het ziekenhuis werd vervoerd.Basto, wiens bloedende wond werd gehecht, keerde zes minuten later met een tulband en onder massaal applaus terug op het veld. De klassieker stond daarmee in de beginfase vooral in het teken van zaken die niks met goed voetbal te maken hadden. Dat zou overigens de hele eerste helft niet worden waargenomen, want beide ploegen speelden bepaald niet imponerend. Ajax probeerde het met een aantal afstandschoten. Twee pogingen, van Sneijder en De Jong, werden knap gepareerd door Gábor Babos, terwijl Sneijder nog een keer naast schoot. Feyenoord stelde er aanvallend weinig tegenover, maar leek na een half uur wel de voorsprong te nemen toen Dirk Kuyt binnenkopte. De treffer werd echter afgekeurd door arbiter Temmink, die in het duel dat Kuyt met Grygera uitvocht een overtreding herkende. Kalou schoot even daarna net naast, waarna Feyenoord tot de rust niet meer gevaarlijk werd.

Zo gezapig als de hele eerste helft zich voortsleepte, zo spectaculair was het begin van het tweede bedrijf. Symbool daarvoor stond Salomon Kalou. De aanvaller kon voor rust nauwelijks gevaar stichten, maar bewees na 47 minuten aan één moment genoeg te hebben. Goor gaf de bal door op de Ivoriaan, die op zijn beurt Escudé in een persoonlijk duel aftroefde en nog genoeg kracht over had om de bal hard achter Vonk te schieten: 1-0.Feyenoord leek het duel in die fase naar zich toe te trekken, maar Ajax knokte zich onverwachts terug. Pienaar posteerde De Jong in scoringspositie, die Babos met een geplaatst schot kansloos liet: 1-1. De klassieker, die na dit enerverende kwartier weer het spelbeeld aannam van voor rust, kon hierna weer alle kanten op. Het leek Feyenoord dat met de drie punten aan de haal ging toen Kuyt De Kuip in extase bracht. De Katwijker schoot geplaatst raak, nadat Edwin de Graaf hem knap had bediend.Het bleek niet de beslissing, want Ajax toonde veerkracht en kwam via een volley van Grygera op gelijke hoogte. Daar bleef het niet bij, want Ajax verliet tegen de verhouding in met de volle buit De Kuip. Babos kon in de blessuretijd in eerste instantie nog redding brengen in een één tegen één duel met Boukhari, maar was kansloos toen Maduro in de herkansing alle tijd had om aan te leggen. Tot verbijstering op de tribunes was het Ajax dat met drie punten Rotterdam verliet en daarmee in de race bleef voor de tweede plaats. Feyenoord zag die hoop op de voorronde van de Champions League in slecht vier minuten tijd op uiterst pijnlijke wijze vervliegen.Feyenoord – Ajax 2-3

Scoreverloop:
47´ 1-0 Kalou
57´ 1-1 De Jong
79´ 2-1 Kuyt
85´ 2-2 Grygera
90´ 2-3 Maduro

Geel: De Graaf, Saidi, Maxwell, Trabelsi

Opstellingen
Feyenoord: Babos; Östlund, Saidi, Gibbs, Basto; Castelen, Ono, Ghaly (11. Pardo/76. De Graaf), Goor; Kuyt en Kalou.
Ajax: Vonk; Trabelsi, Escudé, Grygera, Maxwell, De Jong, Pienaar (87. Anastasiou), Sneijder (82. Boukhari), Maduro; Mitea en Babel.