FEYENOORD NA STRAFSCHOPPEN UITGESCHAKELD IN AMSTEL CUP (VIDEO)

Feyenoord is woensdagavond door PSV na strafschoppen uitgeschakeld in de halve finale van het Amstel Cup-toernooi. De Rotterdammers hadden lang uitzicht op de eindstrijd, maar Beasley bracht PSV na 88 minuten op gelijke hoogte. Kalou had Feyenoord al na drie minuten aan de voorsprong geholpen. In de strafschoppenserie misten Bart Goor en Edwin de Graaf, waarmee de laatste kans op een prijs in het seizoen 2004/2005 is verkeken.

Ruud Gullit zal in de aanloop naar het treffen met PSV geen probleem hebben gehad om zijn ploeg te prikkelen. Vanuit het PSV-kamp kreeg de oefenmeester op woensdag genoeg voer aangereikt om dat succesvol te doen. De prioriteit bij PSV ligt in de Holland Casino Eredivisie en de Champions League, wat op de dag van de halve finale nog maar eens werd onderstreept. Door de afwezigheid van Guus Hiddink bijvoorbeeld, die CL-tegenstander AC Milan aan het werk wilde zien. Maar ook door de duidelijke boodschap van de oefenmeester om geen onnodige risico´s te nemen met het oog op blessures. Met Phillip Cocu en Johann Vogel op de bank werd aan die wens gehoor gegeven door de assistenten Eijkelkamp en Rutten.

Of dát de reden was van Feyenoords sterke eerste helft, valt achteraf niet te zeggen. Feit was wel dat de Rotterdammers tot op het bot gemotiveerd aan de aftrap verschenen en geen moment last leken te hebben van de dreun die Ajax drie dagen eerder uitdeelde. Het leverde de droomstart op waar iedereen die Feyenoord een warm hart toedraagt op hoopte. Salomon Kalou kopte de vrije trap van Bart Goor simpel achter doelman Gomes en bracht De Kuip al na drie minuten in extase.

Met zijn treffer deed Kalou iets wat zijn collega-aanvaller bij PSV naliet. Farfán had binnen de minuut de kans om de bezoekers aan de leiding te brengen, maar schoot voorlangs. Na de openingstreffer ontspon zich een gelijkopgaand duel, met goede kansen voor beide teams. De eerste was voor Castelen, maar Gomes bracht redding op het schot. Een kwartier na zijn eerste grote kans, mocht Farfán op herhaling. Vanuit dezelfde positie als even daarvoor mikte de Zuid-Amerikaan de bal echter weer net langs de voor PSV verkeerde kant van de paal. Hierna was het weer de beurt aan Feyenoord, dat op miraculeuze wijze verzuimde de marge te verdubbelen. Gomes wist eerst de kopbal van Saidi te keren, waarna hij er ook in slaagde om de herkansing van Ono ternauwernood naast het doel te tikken. Feyenoord probeerde het hierna nog met een aantal gevaarlijke afstandschoten. Hofs en Kuyt mikten net over, terwijl Kalou op slag van rust de lat teisterde met een fraaie knal. PSV werd alleen nog gevaarlijk via Park en Sibon, maar Babos bracht in beide gevallen redding.

Feyenoord ging na rust onverminderd door met waar het de eerste 45 minuten aan bezig was geweest. Geen moment toonde de ploeg van Gullit ook maar het minste ontzag voor de ploeg die zowel nationaal als internationaal al vier maanden ongeslagen is. Waar PSV zich in de eerste helft geen moment druk leek te maken – met een nonchalante hakbal van Van Bommel als overduidelijk teken – was die 1-0 achterstand voor de Eindhovenaren in het tweede bedrijf wel reden om aan te zetten. De kansen bleven echter uit, wat het duo Rutten/Eijkelkamp ertoe bracht om Robert in te brengen voor de tot dan toe onzichtbare Gerald Sibon. Ook Gullit greep in en bracht Edwin de Graaf in, de middenvelder die in zijn korte invalbeurt tegen Ajax indruk maakte met een assist en zijn tomeloze inzet. Feyenoord was de eerste die na de tactische ingrepen aanvallend van zich deed spreken. Bosschaart had de mogelijkheid om de wedstrijd vroegtijdig te beslissen, maar besloot de bal breed te leggen op Kalou die er veel minder kansrijk voorstond en niet verder kwam dan een zacht schot. Het leek een dure fout te worden toen Farfán een minuut later alleen op Babos afstormde. Maar waar de uit Peru afkomstige aanvaller zich bij de eerste twee gemiste mogelijkheden nog kon beroepen op pech, kon hem nu wel het één en ander verweten worden. Farfán ging niet voor eigen succes, maar legde breed op Robert. De Braziliaan tikte de bal op zijn beurt weliswaar in het lege doel, maar zag de treffer afgekeurd wegens buitenspel. De gelijkmaker zou toch nog volgen en deed terugdenken aan Feyenoord-PSV, de editie in 2002 in het UEFA Cup-toernooi. Waar Feyenoord toen in de laatste minuten via Pierre van Hooijdonk de onverwachte 1-1 maakte en PSV daarmee een mentale dreun uitdeelde, waren de rollen nu omgedraaid. Feyenoord waande zich al in de bekerfinale, maar PSV deed waar velen in de Kuip voor vreesden. DaMarcus Beasley was het die na 88 minuten de 1-1 verzorgde en daarmee de verlenging voor PSV uit het vuur sleepte.

De Amerikaan had na veertien minuten verlenging de kans om Feyenoord de laatste hoop op een prijs te ontnemen, maar zag zijn inzet gekeerd. Het was Babos die Feyenoord in de race hield en daarmee bewees dat de periode waarin druk een nadelige invloed had op zijn spel definitief verleden tijd is. PSV had de langste adem en dicteerde bijna de gehele verlenging. Het leidde tot kansen van Robert (schot op lat) en Lucius (kopbal naast). De Rotterdammers werden in de laatste minuten, waarin Addo nog een elleboogstoot uitdeelde aan Kuyt, één keer gevaarlijk.

Gomes hield het van richting veranderde schot van invaller Lazovic met de voeten tegen, waarna de strafschoppenserie een aanvang kon nemen.

Nadat Van Bommel en Ono doel troffen, redde Babos de strafschop van Farfán.

Lang kon Feyenoord niet genieten, want Bart Goor schoot één strafschop later op de lat. Park, Lazovic en Robert scoorden hierna, waarna Edwin de Graaf hoog over mikte.

Het bleek de genadeklap voor Feyenoord, want Lucius schoot de beslissende strafschop voorbij Babos en dompelde De Kuip daarmee in rouw.

Feyenoord – PSV 1-1 (PSV wint na strafschoppen, 2-4)