Fanshop Tickets
Fanshop Tickets

ZONDAG 1 MEI, 14:30 UUR: FEYENOORD - HEERENVEEN

Feyenoord mist tegen Heerenveen mogelijk het centrale verdedigingsduo. De absentie van de ene helft (Gibbs) is zeker, terwijl de kans groot is dat ook de andere helft (Karim Saidi) te geblesseerd is om te spelen. André Bahia zal daarom zeker spelen, maar wie de mogelijk afwezige Saidi vervangt, is zeer de vraag. Gullit zal waarschijnlijk een keuze maken uit Paauwe of Zuiverloon, maar liet zich daar vrijdag niet over uit. ´Want we weten nog niet hoe het afloopt met Saidi´, aldus de oefenmeester.

De competitie loopt op zijn eind en dat valt de laatste weken ook wel te merken aan de uitdijende ziekenboeg. Tegen FC Groningen speelde de helft van het elftal al met pijntjes. Tegen Heerenveen ontbreken zeker Hossam Ghaly, Patrick Mtiliga, Christian Gyan en Cory Gibbs. Gábor Babos en Karim Saidi zullen tot op het laatste moment twijfelgevallen zijn. Mocht Saidi niet kunnen spelen, is het interessant om te zien hoe Gullit met die tegenvaller omgaat. Kiest hij voor de geroutineerde Paauwe, die door een blessure twee maanden geleden voor het laatst in actie kwam? Of krijgt de jonge Zuiverloon een basisplaats toebedeeld. Dat laatste lijkt een serieuze optie. Zuiverloon voelt zich op zijn gemak als centrale verdediger en toonde dat aan in de twee wedstrijden dat hij op die positie mocht invallen. In de laatste wedstrijd voor de winterstop was hij tegen ADO Den Haag één van de weinige spelers die een voldoende kreeg. Vorige week maakte hij na het uitvallen van Gibbs wederom indruk door samen met André Bahia de kopsterke Martin Drent aan banden te leggen.

Gullit kwam tijdens het wekelijkse perspraatje nog even terug op de lastigheid bij het aankopen van spelers. ´Een topclub koopt in principe spelers die het team beter maken dan het is. Dat is het probleem bij ons. Wij zijn daar niet toe in staat en moeten uit een andere vijver vissen. Een vijver waaruit spelers komen die tijd nodig hebben om een meerwaarde te worden. Bij velen is dat dit seizoen gelukt, maar bij sommigen ook niet. Wij zijn zodoende het hele seizoen bezig geweest om spelers beter te maken. Bart Goor was de enige die meteen een meerwaarde was, jongens als Kalou en Castelen moesten nog veel leren. Als Sjevtsjenko naar AC Milan gaat, denk je dan dat Ancelotti hem dan nog wat moet leren? Nee, want hij is een absolute topspeler. Ik hoop dat we er ook in slagen om een speler te halen die het niveau in één klap omhoog tilt. Dat zou geweldig zijn.´

DE TEGENSTANDER

‘Het jaar na Foppe’ zou voor Heerenveen een tussenjaar worden, zo verwachtte alles en iedereen rondom de Friese club. Maar Gertjan Verbeek slaagt er dit seizoen wonderwel in om zijn jonge ploeg mee te laten doen om Europees voetbal. ‘De doelstelling is om één keer per twee jaar Europees voetbal te halen’, memoreert Verbeek. ‘Het zou fantastisch zijn als we dat nu al voor elkaar krijgen.’

Het is dat AZ dit seizoen zo verschrikkelijk goed draait, anders was Heerenveen gewoon weer vierde geworden. Net zoals vorig jaar en dat is opzienbarender dan het lijkt. Want de Friezen verloren met spelers als Hansma, Klompe, Knopper, Sibon, Vonk en Selakovic bijna een half elftal van stuk voor stuk ervaren spelers. Geheel in de traditie van de club vulde voorzitter Riemer van der Velde de leemte op met voornamelijk jonge spelers van Nederlandse en Scandinavische afkomst. Spelers als Huntelaar, Yildirim, Rose, Vandenbussche en Nilsson, respectievelijk afkomstig uit de eerste divisie en Zweden. Voor de broodnodige ervaring werden bovendien Arnold Bruggink en oud-Feyenoorder Tomasz Rzasa ingelijfd.

Het elftal kwam moeizaam op gang en liep snel tegen wat nederlagen op. Mede dankzij overwinningen en goed spel in het UEFA Cuptoernooi herpakte het collectief van Verbeek zich, wat resulteerde in een hele goede serie voor de winterstop. Na de winterstop raakte het team weer even in een dip getuige vijf opeenvolgende nederlagen. Maar inmiddels ligt Heerenveen weer op koers voor Europees voetbal. En dat is veel meer dan waar vooraf op gerekend werd. Afgelopen weekend werd RBC Roosendaal nog even met 7-1 vernederd. Heerenveen is in vorm en zal zodoende vol zelfvertrouwen naar Rotterdam afreizen.

Feyenoord – SC Heerenveen
Zondag 1 mei 2005 om 14:30 uur in De Kuip
Scheidsrechter: Luinge

Vermoedelijke opstellingen
Feyenoord: Lodewijks (Babos); Östlund, Bahia, Saidi (Zuiverloon/Paauwe), Bosschaart; Castelen, Ono, Pardo, Goor; Kalou en Kuyt.
Heerenveen: Vandenbussche; Seip, Hansson, Radomski, Drost; Väyrynen, Huntelaar (Bruggink), Berg Hestad; Yildirim, Samaras en Nilsson. 

STATISTIEKEN

LAATSTE TIEN ONTMOETINGEN

 THUIS

7/3/2004 Feyenoord - Heerenveen 2-2
22/3/2003 Feyenoord - Heerenveen 5-0
28/4/2002 Feyenoord - Heerenveen 3-2
21/10/2000 Feyenoord - Heerenveen 2-0
29/8/1999 Feyenoord - Heerenveen 3-1

 UIT
28/11/2004 Heerenveen - Feyenoord 2-2
23/8/2003 Heerenveen - Feyenoord 1-0
7/12/2002 Heerenveen - Feyenoord 3-1
1/12/2001 Heerenveen - Feyenoord 1-0
31/1/2001 Heerenveen - Feyenoord 1-0