Fanshop Tegemoetkoming
Fanshop Tegemoetkoming

ZONDAG 8 MEI, 12:30 UUR: NEC - FEYENOORD

Ruud Gullit zag de afgelopen week twee Nederlandse ploegen op dramatische wijze sneuvelen in Europa. De trainer kent de frustratie, want hij maakte het zelf ook mee als speler én trainer. ‘Het gaat er niet alleen om goals te maken, maar ook te voorkomen. Dat is onze zwakte. Daar liepen AZ en PSV deze week tegenaan, net als wij dat dit seizoen regelmatig deden. En dat is zó frustrerend’, aldus de trainer die zondag Tim Vinken bij de selectie haalt.

Romeo Castelen is zondag mogelijk niet inzetbaar, wat tot gevolg had dat Gullit de 18-jarige rechteraanvaller overhevelde naar het eerste. ‘Hij zit er zeker bij’, sprak Gullit, die Vincken nog regelmatig selecteerde als coach van Oranje onder 19 jaar. ‘Het is goed voor hem, met het oog op volgend seizoen. Dan komt hij in principe bij het eerste elftal. Misschien zal hij nog wel bij de A-jeugd en het tweede meedoen, maar ik wil hem er wel bij hebben. Hij is een goede rechtsbuiten.’

Gullit sprak vrijdag nog over de Europese uitschakeling van PSV en AZ en legde daarmee de link naar Feyenoord. ‘De ploegen die het beste gevoetbald hebben, en dan doel ik op Chelsea, Barcelona en PSV, zijn uitgeschakeld. Dat zegt wel wat. Onze zwakte is het verdedigende aspect, als gevolg van het aanvallende spel. Het gaat er ook om goals te voorkomen. Dat is het moeilijkste van het voetbal dat wij, ook bij Feyenoord, proberen te spelen. Een ploeg kan nog zo geweldig spelen, maar altijd is er dat kleine foutje. En dan is het hopen dat het niet afgestraft wordt. Dat werd het wel, deze week. En dat werd het ook bij ons in de wedstrijden tegen Ajax en PSV. Toch speel ik het liefst hoe wij het voetbal in Nederland proberen te spelen. Dat is genieten. Maar als je twee keer op zo’n manier wordt uitgeschakeld, is dat zó frustrerend.’

Feyenoord is zondag op zoek naar eerherstel na de nederlaag tegen Heerenveen. Dat moet gebeuren uit bij NEC, waar Gullit zeker niet kan beschikken over Patrick Lodewijks en Hossam Ghaly. Laatstgenoemde keerde donderdag terug op het trainingsveld, maar is na de botsing met Basto in de wedstrijd tegen Ajax nog niet klaar om zijn rentree te maken in de selectie. Of Shinji Ono, Romeo Castelen en Cory Gibbs er wel bij zitten, is ook maar zeer de vraag. Tot op het laatste moment is het twijfelachtig of het drietal fit genoeg is om te spelen. Er was ook nog iets van goed nieuws van het blessurefront. Gábor Babos is na twee weken afwezigheid weer fit. Gullit kan ook weer een beroep doen op Nicky Hofs, die vorige week nog geschorst was.

DE TEGENSTANDER

Rotterdammers en Nijmegenaren kunnen doorgaans toch al prima door één deur, maar dit seizoen zijn er voor NEC’ers en Feyenoorders meer redenen om elkaar een hand te geven. De prestaties van de lokale trots bijvoorbeeld, die in beide gevallen bepaald niet aan de hooggespannen verwachtingen voldoen. Want is het al zeer teleurstellend dat Feyenoord niet meedoet om de titel, dat NEC lang in de degradatiezone bivakkeerde is helemaal een gotspe.

De ondermaatse prestaties van NEC noopten het Nijmeegse bestuur dit seizoen al drastische maatregelen te nemen. Er werd na bijna vijf jaar van innige samenwerking vroegtijdig afscheid genomen van trainer en levende legende Johan Neeskens, wiens plek werd ingenomen door oud-speler Cees Lok. Echt heel veel veranderde dat niet aan de prestatiecurve van de Nijmegenaren die er dit seizoen net zo min als Feyenoord maar niet in slagen om hun trouwe thuispubliek structureel te verwennen.

Anderzijds zijn er dit jaar maar weinig ploegen in staat geweest om de rood-groen-zwarten van de mat te spelen. Geen ploeg heeft vaker met één doelpunt verschil verloren en dat frustreert. Kwaliteit is er ook best in De Goffert. Met spelers als Gentenaar, Barreto en oud-Feyenoorder Boutahar heeft Lok echte groeibriljanten in huis. En omdat NEC in de ranglijst nog maar één punt uit drie wedstrijden nodig heeft om definitief veilig te zijn, kan de ploeg zondag vrijuit proberen het seizoen op een waardige manier af te sluiten.

NEC – Feyenoord
Zondag 8 mei om 12:30 uur in De Goffert
Scheidsrechter: Braamhaar

Vermoedelijke opstellingen
NEC: Gentenaar; Nalbantoglu, Wisgerhof, Ebbinge, Leiwakabessy; Barreto, Boutahar, Van der Doelen; Denneboom, Niedzielan (Van den Eede), Tininho.
Feyenoord: Babos; Östlund, Saidi, Bahia (Gibbs), Bosschaart; Castelen (Vincken), Ono (Pardo), Hofs, Goor; Kuyt en Kalou.


STATISTIEKEN LAATSTE TIEN ONTMOETINGEN

UIT
28/1/2004 NEC - Feyenoord 1-2
16/3/2003 NEC - Feyenoord 1-2
8/9/2001 NEC - Feyenoord 0-3
19/11/2000 NEC - Feyenoord 1-3
7/5/2000 NEC - Feyenoord 0-2

THUIS
5/12/2004 Feyenoord - NEC 2-1
17/8/2003 Feyenoord - NEC 2-1
18/8/2002 Feyenoord - NEC 2-0
9/12/2001 Feyenoord - NEC 5-0
21/4/2001 Feyenoord - NEC 3-0