Fanshop Tickets
Fanshop Tickets

ORANJE ONDER 17 NAAR FINALE EK

Met de Feyenoorders Diego Biseswar en Jordy Buijs in de ploeg heeft het Nederlands Elftal voor spelers onder de 17 jaar op het EK in Italië voor een daverende verrassing gezorgd. In de halve finale versloeg het team van coach Ruud Kaiser het gastland met 1-0, waardoor Oranje zich plaatste voor de finale. Die wordt komende zaterdag gespeeld en Turkije is daarin de tegenstander.

Het Nederlands elftal voor spelers onder 17 jaar heeft zichzelf op het EK in Italië dubbel beloond. Niet alleen spelen de jeugdinternationals van KNVB-coach Ruud Kaiser zaterdag in Italië om het EK-goud, ook hebben ze zich met de finaleplaats automatisch gekwalificeerd voor het WK, in het najaar in Peru. Onder 17 klopte in de halve finale het gastland met 1-0, via een goal in de verlenging.

Oranje, dat in Biseswar een uitblinker had, was tegen Italië vrijwel heel de wedstrijd de betere ploeg, maar slaagde er maar niet in de muur van de Azzurri te slechten zodat een verlenging noodzakelijk werd. Daarin bleef het heel lang 0-0 totdat Jordy Buijs zich er mee bemoeide. De Feyenoorder onderschepte een bal buiten het Italiaanse strafschopgebied en gaf die met dodelijke precisie voor bij de tweede paal. Invaller Melvin Zaalman kopte vervolgens de allesbeslissende 1-0 binnen.

In de finale treft Onder 17, wederom in Pontedera, een goede bekende. Turkije is de tegenstander in de finale. De Turken klopten in de andere halve finale Kroatië, eveneens na verlenging: 3-1. Nederland is vertrouwd met de sterke Turken. In het eerste EK-kwalificatietoernooi, dat in oktober werd gespeeld in Schiedam, stonden beide ploegen al tegenover elkaar in de laatste wedstrijd. Die eindigde in 1-1, waardoor zowel Nederland als Turkije het traject richting EK mochten voortzetten naar het tweede kwalificatietoernooi.

Statistieken:
11.05.2005
EK (Onder 17)

Italië - Nederland 0-1 (0-0) na verlenging met silver goal.
Scoreverloop: 88. Zaalman 0-1.

Opstelling: Tim Krul (ADO Den Haag); Ömer Özçelik (FC Utrecht), Mike van der Kooij (FC Utrecht), Jordy Buijs (Feyenoord), Martijn van der Laan (FC Groningen); Jeffrey Sarpong (Ajax), Vurnon Anita (Ajax), Ruud Vormer (AZ); Marvin Emnes (Sparta Rotterdam), Diego Biseswar (Feyenoord), John Goossens (Ajax).

Wissels: Melvin Zaalman (Sparta) voor Emnes.

Speelschema:
Zaterdag 14 mei
15.00 uur: Duel om 3e/4e plaats: Italië-Kroatië, (Santa Croce sull'Arno)
19.00 uur: Finale: Nederland-Turkije (Pontedera, live op Eurosport)

 
Bron: www.knvb.nl/www.uefa.com