Fanshop Tickets
Fanshop Tickets

ZONDAG 22 MEI; 14.30 UUR: FEYENOORD – ADO DEN HAAG

Het seizoen is zondag na de wedstrijd tegen ADO Den Haag ten einde. En dat is iets waar velen rondom Feyenoord naar uitkijken. Gullit in elk geval. ‘Ik ben blij dat het er op zit, vooral met het oog op de laatste wedstrijden’, aldus de trainer, die erop gebrand is om het seizoen met een goed resultaat te beëindigen. Dat zal zeker gebeuren zonder de geschorste Nicky Hofs en mogelijk ook zonder de (licht) geblesseerden Östlund, Bosschaart, Pardo en De Graaf.

Gullit en zijn staf zijn al een tijdje bezig met het nieuwe seizoen. Dat wilde uiteraard niet zeggen dat de reeks nederlagen voor kennisgeving werd aangenomen. Het vertelde de trainer wel het één en ander over zijn spelers. ‘Ik ben er voor mezelf uit wie er weg gaan en wie blijven. De spelers zullen dat binnenkort ook horen.’ Tot zover zijn oordeel over de huidige selectie. De toekomstige selectie stond ook ter discussie op het wekelijks perspraatje. Want wie wil Gullit aantrekken en hoe snel? ‘Als ik het over versterkingen heb, dan kijk ik naar waar dat nodig is. Het team dat tot aan de wedstrijd tegen PSV behoorlijk speelde, is daarin de graadmeter. Niet het team dat de afgelopen wedstrijden verloor. Aan de hand van de tekortkomingen van de ploeg die het toen behoorlijk deed, willen we ons versterken. Of er bepaalde spelers willen vertrekken? Dat weet ik niet, ik kan niet in hun hoofd kijken. Wel zijn ze geïnteresseerd wat wij, de technische staf, op de transfermarkt gaan doen. Dat is een reden om ons te haasten, maar niet te overhaasten. Want dat is natuurlijk ook niet goed.’

Zondag wacht de laatste wedstrijd van het seizoen. Het is voor de spelers een laatste mogelijkheid op eerherstel na een serie nederlagen. Daarna zit het erop, waar Gullit blij om is. ‘We kunnen ons dan echt gaan richten op het volgende seizoen’, aldus de trainer. Tegen ADO is het, afgezien van de geschorste Hofs, nog onzeker welke spelers ontbreken. De kans dat Edwin de Graaf inzetbaar is, lijkt miniem. De middenvelder ontbrak de afgelopen dagen door een bilspierblessure op het trainingsveld en het duel met ADO komt waarschijnlijk te vroeg. Voor Pascal Bosschaart (hamstring) en Sebastián Pardo (lies) is dat ook nog de vraag. Het tweetal meldde zich op donderdag wel weer op het trainingsveld. Alexander Östlund zal tot het laatste moment een vraagteken zijn. Op donderdag trainde hij nog voluit mee, om een dag later te ontbreken met een lieskwetsuur. ‘Ik weet niet of hij zondag haalt, dat zal zaterdag waarschijnlijk blijken’, aldus Gullit.

DE TEGENSTANDER

ADO Den Haag heeft zich weer verzekerd van een jaar eredivisievoetbal. Voor de buitenwacht is daar weinig bijzonders aan, aangezien de Hagenaars zich al maanden (net) boven de degradatiezone bewogen. Afgezien van een valse start bleven de degradatiezorgen, zoals die zich deden voelen in Den Bosch, Doetinchem en Roosendaal, de Haagse club bespaard. Toch bracht de uiteindelijke handhaving een golf van blijdschap én opluchting teweeg in het Zuiderpark die typerend is voor de situatie waarin ADO verkeert. De Hagenaars dragen sinds ze in 2003 als kampioen van de eerste divisie het gala der eredivisionisten betraden, een loodzware last met zich. Voor geen van de huidige degradatiekandidaten zou een afdaling naar de eerste divisie zulke catastrofale gevolgen hebben als voor ADO. De ploeg van Frans Adelaar moet het tot het nieuwe stadion in Leidschenveen wordt betrokken, redden met beperkte financiële middelen. In de eredivisie wel te verstaan, om het doemscenario van een andere in het groen/geel getooide club, Fortuna Sittard, te voorkomen. De komst van een nieuw stadion deed de Limburgse ploeg de das om. Na de degradatie ontstond er een miljoenenschuld en tot op de dag van vandaag is het voortbestaan van het sportief failliete Fortuna onzeker.

Dat doemscenario blijft ADO (voorlopig) bespaard. De Hagenaars kwamen nooit echt in gevaar en stuntten regelmatig. In het Zuiderpark werd er gewonnen van Feyenoord en AZ, terwijl Ajax na een 0-3 voorsprong met een 3-3 gelijkspel naar Amsterdam vertrok. In Amsterdam werd het 0-0 en daar kwam Ajax nog goed mee weg ook. En dan was er vorige week nog de slachting van NAC, dat door ADO werd vernederd: 6-2. De ploeg van Adelaar is in vorm en hoopt tegen Feyenoord de derde zege in successie te boeken. ‘Feyenoord is de volgende’, klonk het afgelopen zondag al vanaf de tribunes in het Zuiderpark. Het woord is aan de ploeg van Gullit.


Feyenoord – ADO Den Haag
Zondag 22 mei om 14:30 uur in De Kuip
Scheidsrechter: Van der Hilst

Vermoedelijke opstellingen
Feyenoord: Babos; Östlund (Zuiverloon), Saidi, Gibbs, Basto (Bosschaart); Castelen, Ono, Pardo (Bosschaart), Goor; Kuyt en Kalou.
ADO Den Haag: Paauwe; Swerts, Grujic, Saeijs, El-Akchaoui; Smith, Bodde, Van der Leegte, Polak; Stroeve en Van der Gun.

STATISTIEKEN

LAATSTE TIEN ONTMOETINGEN

THUIS
7-12-2003 Feyenoord - ADO Den Haag 4-1
12-1-1992 Feyenoord - FC Den Haag 3-0
25-11-1990 Feyenoord - FC Den Haag 0-2
1-11-1989 Feyenoord - FC Den Haag 0-2
4-4-1988 Feyenoord - FC Den Haag 3-1

UIT
19-12-2004 ADO Den Haag - Feyenoord 2-0
15-2-2004 ADO Den Haag - Feyenoord 2-2
13-10-1991 FC Den Haag - Feyenoord 1-4
5-5-1991 FC Den Haag - Feyenoord 0-2
8-4-1990 FC Den Haag - Feyenoord 2-0