FEYENOORD INCASSEERT LATE GELIJKMAKER IN SCHIJNDEL: 2-2

Feyenoord heeft zaterdag de voorlaatste oefenwedstrijd tegen Schijndel met een gelijkspel afgesloten. De Rotterdammers incasseerden diep in de blessuretijd van de tweede helft de gelijkmaker: 2-2. Timothy Derijck scoorde voor rust en Ali Boussaboun volgde dat voorbeeld in het tweede bedrijf door een strafschop te benutten. Proefspeler Sota Hirayama deed negentig minuten mee. Pascal Bosschaart en Boussaboun speelden na een maand blessureleed beiden één helft. Tim Vincken en Nicky Hofs vielen geblesseerd uit.

Het ingelaste oefenduel met RKSV Schijndel kwam Erwin Koeman ondanks het volle oefenprogramma bepaald niet slecht uit. Het gaf de trainer de gelegenheid om Bosschaart en Boussaboun één week voor de start van de competitie speelritme te laten opdoen. Daarnaast bood het de oefenmeester de mogelijkheid om Sota Hirayama nog een keer extra te bekijken. De Japanse proefspeler kreeg al wat minuten tegen Charlton Athletic, maar op basis van die korte invalbeurt was het voor Koeman ondoenlijk in te schatten of de voor Japanse begrippen ongewoon lange Hirayama daadwerkelijk iets kan toevoegen. Lovende woorden sprak de trainer al wel over de tweebenigheid, het vooral sterk ontwikkelde linkerbeen en het fysiek van Hirayama, maar dat concludeerde hij alleen op basis van trainingsarbeid. Of de 1,90 meter lange aanvaller die positieve eigenschappen ook kon terugvertalen in wedstrijdverband was iets waar Koeman met grote nieuwsgierigheid naar zal hebben gekeken. De Japanner, die vanaf het beginsignaal startte, had het daarmee in grote mate in eigen hand of er na dit weekend een arbeidsovereenkomst op hem ligt te wachten.

Hoewel zijn optreden voor rust bij vlagen wat onwennig toonde, bewees de Japanner wel degelijk over de door Koeman toegedichte kwaliteiten te beschikken. In persoonlijke duels was hij zijn tegenstander regelmatig de baas. Daarnaast had hij oog voor zijn medespelers en het was zijn linkerbeen die na achttien minuten vanuit het niets op doel vuurde. Het schot verdween centimeters naast de voor Feyenoord verkeerde kant van de paal. Twee minuten eerder was Hirayama ook al betrokken geweest bij een fraaie aanval, die een doelpunt had moeten opleveren. Pardo mikte in kansrijke positie echter veel te hoog. Op dat moment stond de 1-1 tussenstand al op het scorebord. Derijck had Feyenoord snel aan de voorsprong geholpen door de voorzet van Hofs binnen te koppen. Waar het er alles van weg had dat de Rotterdammers daarna een eenvoudige middag tegemoet gingen, ebde die hoop vijf minuten later weg. Schijndel maakte gelijk via Peter van den Heuvel, die de bal door de benen van de onfortuinlijke Aerts schoot. Met dat doelpunt hielp de spits zijn ploeg aan een dosis zelfvertrouwen, waardoor Feyenoord met beduidend meer weerstand dan ervoor werd geconfronteerd. Hoewel de Rotterdammers hierna via Vincken gevaarlijk werden (schot net naast) en Hofs op slag van rust een strafschop verdiende maar niet kreeg toegewezen, bleef de treffer uit.

De opleving die de gelijkmaker bij Schijndel met zich mee bracht, was in de tweede helft uitgewerkt. Feyenoord had weinig meer te duchten van de Brabantse ploeg, die nauwelijks meer in balbezit kwam. Aanvankelijk leverde het nog geen kansen op. Alleen de voor Kalou ingevallen Boussaboun was met een schot gevaarlijk. De voorsprong leek er toch snel te komen toen de prima spelende Vincken in het zestienmetergebied werd gevloerd. De eerdere misser van Pardo bleek geen toeval, want ook vanaf de strafschopstip was hij niet koelbloedig. De inzet van de Chileen ging via de lat over. Vincken, die inmiddels tot plaag van de defensie van Schijndel was uitgegroeid, versierde na 69 minuten weer een strafschop. Nadat hij aan de linkerkant twee verdedigers had gepasseerd, bracht de derde toegesnelde verdediger hem onreglementair naar de grond. Boussaboun plaatste zich achter de bal en deed wat Pardo even daarvoor naliet: hij bracht Feyenoord weer aan de leiding. Feyenoord drong hierna niet meer aan, wat de ploeg van Koeman in de slotfase duur kwam te staan. Uit de kluts kon Pieter Kuijpers in de blessuretijd de gelijkmaker achter Aerts frommelen, waarna niet veel later het laatste fluitsignaal klonk.

RKSV Schijndel – Feyenoord 2-2

8´ Derijck 0-1
12´ Van den Heuvel 1-1
69´ Boussaboun 1-2
90´ Kuijpers 2-2

Bijzonderheden: Pardo mist strafschop (50´)

Opstelling Feyenoord: Aerts; Zuiverloon, Saidi, Derijck, Bosschaart (46´ Snoyl); Hofs (55´ De Graaf), Pardo (65´ Paauwe), Schreuder; Vincken, Hirayama en Kalou (46´ Boussaboun).