FEYENOORD BESLUIT VOORBEREIDING MET ZEGE: 0-6

Feyenoord heeft het tiende en laatste duel in de voorbereiding met een eenvoudige overwinning afgesloten. Vijf dagen voor de start van de competitie werd Voorschoten ´97 met 0-6 opzij gezet. Dirk Kuyt was met vier treffers en een assist uitblinker aan Rotterdamse zijde. Alfred Schreuder en Ali Boussaboun verzorgden de andere treffers. Sherif Ekramy keepte zijn eerste minuten in dienst van Feyenoord. De 17-jarige jeugdspeler Michel Poldervaart debuteerde eveneens.

Erwin Koeman zal tot dusver weinig prettige herinneringen hebben bewaard aan de wedstrijden tegen amateurs. In de eerste trainingsweek werkten de Rotterdammers in vijf dagen tijd drie duels af, waarin de productie maar moeilijk tot stand kwam. Enige pluspunt was dat Feyenoord geen doelpunt tegen kreeg, maar in de vierde wedstrijd tegen een amateurclub werd dat ook dat pluspunt teniet gedaan. Tegen Schijndel moest doelman Aerts twee treffers incasseren, waardoor de Brabanders een even verrassend als voor Feyenoord beschamend gelijkspel uit het vuur sleepten. De weinig overtuigende uitslagen zullen Koeman echter geen moment hebben verontrust, aangezien zijn ploeg dit compenseerde met over de linie gezien prima resultaten tegen profclubs.

De frustratie bij Koeman schuilde dan ook vooral in de vele blessures die zijn ploeg tegen de tot op het bot gemotiveerde amateurs opliep. Pascal Bosschaart stond inmiddels al een maand buitenspel en ook Tim Vincken houdt de komende dagen rust door een hamstringblessure. Grootste domper was het wegvallen Nicky Hofs, die door een afgescheurde kruisband een half jaar buitenspel zal staan. Koeman zal zijn ploeg vijf dagen voor de start van de competitie dan ook op het hart hebben gedrukt vooral ongeschonden het veld te verlaten tijdens het afsluitende voorbereidingsduel met Voorschoten.

Zijn ploeg was er echter ook op gebrand om de oefenserie met een goede vertoning af te sluiten, zo bleek vanaf het eerste fluitsignaal. Patrick Paauwe stond symbool voor de gedrevenheid door onvoorstelbaar veel meters te maken. Bijna werd die inzet na negen minuten beloond met een treffer, maar zijn afstandsschot werd ternauwernood gered door doelman Keemink. Lang zou het niet duren voor Feyenoord op voorsprong kwam. Alfred Schreuder schoot na zeventien minuten vanuit kansrijke positie op doel en zag zijn van richting veranderde schot binnen vliegen. In plaats van te juichen volgde er een verontschuldiging van de routinier bij de verdediger die voor Feyenoord zo ideaal in de baan van het schot had gestaan: 0-1. Voorschoten was blijkbaar zo geschrokken van de achterstand, dat het in de fase die erop volgde nooit langer dan enkele seconden de bal in de ploeg kon houden. De wanordelijkheden die dit in de Voorschotense defensie tot gevolg had, gaf de Rotterdammers de mogelijkheid om de marge te verdubbelen.

Nadat Kuyt de bal op een presenteerblaadje had gekregen, was het binnenschieten voor hem slechts een formaliteit. Het leek nog erger te worden voor de thuisploeg toen Ali Boussaboun door de defensie soleerde en op weg was Feyenoords derde treffer te gaan maken. De knal van de gretige aanvaller vond echter de paal op zijn weg. Feyenoord temporiseerde hierna, waardoor de zaterdageersteklasser wat op adem kon komen. De formatie van Koeman stond het Voorschoten zelfs toe sporadisch gevaarlijk te worden, waardoor de Egyptische doelman Ekramy – die aan zelfvertrouwen geen gebrek lijkt te hebben - zich een aantal maal van zijn beste kant kon laten zien.

De zaterdagafdeling van Voorschoten maakte na rust plaats voor de zondagtak, wat Feyenoord de gelegenheid bood om aan het vertrouwen te werken. Feyenoord ging voluit in de aanval, terwijl de thuisploeg zelden meer van de eigen helft afkwam. Het logische doelpunt volgde na 52 minuten toen Kuyt in tweede instantie doeltreffend binnenkopte: 0-3. De Katwijker was drie minuten later dicht bij opnieuw een treffer, maar zag de inzet knap gepareerd. Kuyt, die nagenoeg bij alle aanvallen betrokken was, leidde niet veel later de 0-4 in. Op aangeven van de Katwijker kon Boussaboun eenvoudig binnenwerken. Ghaly kreeg enkele minuten later van Kuyt een nog betere kans, maar de Egyptenaar schoot enkele meters van het doel hoog over. De topscorer besloot hierop zelf nog maar wat aan vertrouwen te tanken zo kort voor het duel met NAC Breda. De 0-5 kon hij eenvoudig binnentikken, nadat het schot van Kalou op de doelman was gestrand. Zijn vierde en Feyenoords zesde treffer was een mooie afsluiting van een voor Feyenoord prima verlopen avond. Op aangeven van Poldervaart – de A-junior die in de slotfase inviel – schoot Kuyt de bal op fraaie wijze in de kruising. Daarna volgden nog schoten op paal (Kuyt) en lat (Pardo), maar gescoord werd er niet meer.

Voorschoten ´97 – Feyenoord 0-6

17´ Schreuder 0-1