Fanshop
Fanshop

DE GUZMAN HELPT JONG FEYENOORD AAN OVERWINNING: 4-2

Jong Feyenoord heeft de eerste competitiewedstrijd winnend afgesloten. De beloften van AZ werden door late treffers van Jonathan de Guzman en Resham Sardar verslagen: 4-2. Feyenoord was in de eerste helft snel op voorsprong gekomen door Leonardo, maar vlak voor en na rust werden twee treffers geïncasseerd. Via een fraai doelpunt van Magrão kwam Feyenoord langszij, waarna het duel tot vier minuten voor tijd met een puntendeling leek te eindigen. Een geplaatst schot van De Guzman voorkwam dat echter.

De start van de beloftencompetitie kwam voor Feyenoords technische staf op een goed moment. Het bood de aanwezige trainer Erwin Koeman en technisch adviseur Wim Jansen de gelegenheid de spelers te beoordelen die tot dusver op weinig konden rekenen in het eerste. Tegen het op papier sterke AZ – met eerste elftalspelers Mathijssen, Koevermans en Medunjanin in de basis – hoopten Pascal Bosschaart, Edwin de Graaf, Timothy Derijck en vooral de uit de gratie geraakte Leonardo en Magrão het ongelijk van de trainer aan te tonen. Koemans aandacht zal ook zijn uitgegaan naar Ekramy, de derde doelman die in zijn eerste weken in dienst van Feyenoord indruk maakte. ´Hij is jong en talentvol en je ziet nu al dat er echt iemand in het doel staat´, sprak Koeman vorige week nog, die zijn oordeel baseerde op trainingsarbeid. 

In wedstrijdverband bleek de Egyptenaar – vanaf de tribune gadegeslagen door landgenoot en vriend Hossam Ghaly – er ook wat van te kunnen. Nadat AZ in eerste instantie ver naar achter werd gedrongen, kregen de Alkmaarders naarmate de eerste helft vorderde een aantal goede kansen. Ekramy behield oog in oog met AZ´er Willy Overtoom en Danny Koevermans twee keer het overzicht en belette de AZ´ers te scoren. Eén keer werd de doelman, wiens zelfverzekerde verschijning vertrouwen zal hebben gegeven aan zijn verdedigers, kansloos gelaten. Opnieuw verscheen Overtoom ongedekt voor Ekramy, die geen redding kon brengen op het schot van de middenvelder. De gelijkmaker viel op een ongelukkig moment, maar was verdiend. De Rotterdammers kenden een sterke beginfase, waarin Leonardo na een knappe één twee met De Graaf de openingstreffer verzorgde. De ploeg van Duut kon hierna de marge verdubbelen, maar toonde zich niet scherp in de afronding. De Graaf had twee kansen, maar raakte de bal in beide gevallen ongelukkig. AZ kwam hierna steeds beter in het spel, kwam tot kansen en de gelijkmaker was het logische gevolg.

Derijck liet tegen de Alkmaarders blijken over veel talent te beschikken, maar tegelijkertijd werd duidelijk dat hij nog aan zijn concentratie moet werken. Twee keer verslapte de Belg, met één tegentreffer tot gevolg. Het slippertje voor rust bleef onbestraft omdat Ekramy zich van zijn beste kant liet zien. Even na rust had de overtreding van Derijck een strafschop tot gevolg. Derijck vloerde Koevermans, waarna Medunjanin zich koelbloedig toonde vanaf elf meter. Feyenoord liet zich niet uit het veld laat slaan na de volgende tegenvaller en knokte zich in de persoon van Magrão snel terug. De aanvaller kreeg na een uur voetbal de bal aan de rechterkant in het zestienmetergebied voor zijn voet en besloot tot een fraai schot. Het resultaat – een onhoudbare knal die in de verre hoek verdween – leverde de Braziliaan een daverend applaus op: 2-2. Even na de treffer had Feyenoord het overwicht en was het wachten op de winnende treffer aangebroken. Die leek er te komen toen De Graaf moederziel alleen voor doelman Bulters verscheen. De middenvelder schoot tot ongeloof van hemzelf en velen op de tribune de bal aan de voor Feyenoord verkeerde kant van de paal. Derijck kreeg hierna een kans in dezelfde orde van grootte, maar zag zijn schot op de lijn gered. Toch kwam het allemaal nog goed voor de ploeg van Duut toen De Guzman vier minuten voor tijd besloot aan te leggen vanaf een meter of dertig. Met veel gevoel krulde hij de bal over de iets te ver voor zijn doel staande Bulters en hielp hij Jong Feyenoord aan de eerste drie punten. Sardar zette in de slotseconden de 4-2 nog op het scorebord, al was die treffer alleen nog van belang voor de statistieken. 

Jong Feyenoord – Jong AZ 4-2

Scoreverloop:
6´ 1-0 Leonardo
42´ 1-1 Overtoom
51´ 1-2 Medunjanin
64´ 2-2 Magrão
86´ 3-2 De Guzman
90´ 4-2 Sardar

Geel: Derijck, Stam

Opstellingen
Feyenoord: Ekramy; Bandalovski, Derijck, Sno (46´ Davids), Basto (64´ Van Leeuwen); De Graaf, Sardar, Bosschaart; Leonardo, De Guzman en Magrão.

AZ: Bulters; Van Noord, Kewal, Stam, Kappenberg; Mathijssen (61´ Sarac), Overtoom, Luyckx; Koevermans (69´ Villan), Medunjanin en Willemsen.