Fanshop Tickets
Fanshop Tickets

STATISTIEKEN AJAX – FEYENOORD

Ajax is op basis van het verleden de favoriet voor komende zondag. De Amsterdammers speelden in eigen huis 49 competitiewedstrijden tegen Feyenoord, waarvan het iets meer dan de helft – 25 maal – winnend afsloot. De Rotterdammers wonnen 10 keer in de hoofdstad, terwijl 14 confrontaties in een puntendeling eindigden. De laatste uitoverwinning van Feyenoord dateert van 13 mei 2001, toen Feyenoord mede door twee treffers van Connolly met 3-4 won.

Ajax en Feyenoord hebben in de Nederlandse eredivisie een zeer uitgebreid verleden. Liefst 98 keer ontmoetten beide grootmachten elkaar al en de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat Ajax daarbij het vaakst aan het langste eind trok. De Amsterdammers wonnen 42 van de onderlinge confrontaties. Feyenoord was ‘slechts’ 26 keer de sterkste, maar deelde in de allereerste klassieker in het betaalde voetbal wel meteen een enorme dreun uit. Op 11 november 1956 werd het in De Kuip liefst 7-3. Er zouden nog veel spraakmakende ontmoetingen volgen. Enkele maanden geleden nog maar waren beide rivalen qua confrontaties in Rotterdam in perfect evenwicht (16 keer winst, 16 keer gelijk, 16 keer verlies). Met de 2-3 nederlaag op 17 april jongstleden werd dat evenwicht tot het verdriet van de Feyenoorders verstoord.

Het Legioen zal weinig tevreden terugkijken op de twee confrontaties van het vorige seizoen. In de Arena verscheen het in vorm verkerende Feyenoord als favoriet, maar mocht het uiteindelijk blij zijn een punt over te houden. Rosales bracht Ajax ietwat tegen de verhouding in op voorsprong, waarna Ajax het initiatief naar zich toetrok. Desondanks werd het door een knappe volley van Kuyt 1-1 en in de tweede helft bleef Feyenoord met moeite en dankzij doelman Babos op de been. In de thuiswedstrijd tegen Ajax stevende Feyenoord door een treffer van Kuyt in de 82ste minuut op de overwinning af. Maar het ongelooflijke gebeurde in de wedstrijd waarin Ghaly door een botsing met ploeggenoot Basto een zware hersenschudding opliep.  Treffers van Grygera en Maduro hielpen Ajax tot verbijstering van het Legioen aan een onverwachte overwinning. Het was een dreun die Feyenoord niet meer te boven kwam, want nederlagen tegen PSV (beker), Heerenveen, NEC en PSV volgden in de weken erna.

Grootste uitoverwinning
15-10-1961 Ajax - Feyenoord 1-3

Grootste uitnederlaag
18-9-1983 Ajax - Feyenoord 8-2