Fanshop Tickets
Fanshop Tickets

FEYENOORD VERSLAAT AJAX IN ARENA: 1-2

Feyenoord heeft voor het eerst sinds 13 mei 2001 gewonnen in de Arena. De ploeg van Erwin Koeman versloeg Ajax met 1-2. Salomon Kalou en Dirk Kuyt brachten Feyenoord aan de leiding. Angelos Charisteas tekende tien minuten voor tijd voor de aansluitingstreffer, waarna de Rotterdammers ver naar achteren werden gedrongen. Ferne Snoyl kreeg zeventien minuten voor tijd zijn tweede gele kaart. Leonardo kreeg zijn eerste speelminuten van het seizoen.

Een treffer zou bedrijvend voor Kalou kunnen werken, sprak Koeman vorige week na de overwinning tegen Sparta. De trainer zag de aanvaller – die na twee wedstrijden nog steeds de hatelijke nul achter zijn naam had - bij vlagen tegen zichzelf vechten na een zomer waarin er geen dag voorbij ging dat zijn naam niet op de sportpagina´s te vinden was. In de aanloop naar de Klassieker herhaalde Koeman de woorden nog maar eens. De fixatie voor een treffer zou pas verdwijnen bij het daadwerkelijk realiseren ervan. Kalou moest over het dode punt heen, aldus de coach. Met de klassieker in het vooruitzicht leek een beter moment niet denkbaar. Tegen de aartsrivaal én in het stadion waar hij iets minder dan twee jaar geleden debuteerde in Feyenoord 1, kon de Ivoriaan zichzelf en zijn ploeg een uitermate goede dienst bewijzen.  

Waar de wedstrijd vanuit Feyenoord oogpunt lange tijd in het teken stond van het wel of niet meespelen van Alfred Schreuder (de routinier redde het uiteindelijk niet), verschoof de aandacht al snel naar de Afrikaanse baltovenaar, die het gehoopte werkelijkheid maakte. Na zestien minuten werd Kalou na een fraaie combinatie tussen Paauwe en Kuyt in kansrijke positie geposteerd. De aanvaller twijfelde geen moment en haalde diagonaal prachtig uit richting de verre hoek. Doelman Vonk kon er weliswaar een hand tegen krijgen, maar niet voorkomen dat de bal tot uitzinnige vreugde van de meegereisde fans binnenvloog.De spelers juichten bewust niet te hard. Eerder deze week kwam Ajax ook achter, maar Brondby werd na rust alsnog simpel opzij gezet. Met dat in het achterhoofd was het voor Feyenoord zaak rustig te blijven en het duel te controleren, iets wat tot de rust goed lukte. De thuisploeg leek voortdurend in de aanval, maar dat optische overwicht resulteerde nauwelijks in kansen. De Jong schoot na 41 minuten vanuit een moeilijke hoek op doel, waarop Lodewijks eenvoudig redde.Op slag van rust kwam de ploeg van Koeman goed weg, toen Babel en daarna Rosenberg dichtbij een treffer waren. Met kunst en vliegwerk wist Feyenoord dat te voorkomen, waarna het voldaan de kleedkamer opzocht. 

Na vierenhalf jaar hing er weer een zege in de lucht en Koeman zal zijn ploeg dan ook vooral hebben meegegeven koste wat kost stand te houden om de zege van toen te herhalen. Feyenoord had daarop al een voorschot genomen, al was de marge miniem. Tot de verrassing van velen kwam daar gelijk na rust verandering in door een kunststukje dat op het zaalvoetbalveld niet had misstaan. Kalou gaf de bal op Kuyt die zonder aan te nemen en met veel gevoel schoot en daarmee de verraste Vonk kansloot liet in de verre hoek.Het was een mokerslag voor Ajax, dat pas na een kwartier tekenen van herstel toonde. Vanaf dat moment – de zestigste minuut- trok de ploeg van Danny Blind ten aanval en ging het wanhopig op zoek naar de aansluitingstreffer. Escudé was dichtbij, maar zijn kopbal werd van de lijn gered door Snoyl. Waar de linksback in die fase zijn ploeg een goede dienst bewees, haalde hij zich even later de woede van Koeman op de hals. Snoyl was veel te laat met zijn tackle op Grygera en kreeg zijn tweede gele kaart. Beide trainers grepen daarop meteen in. Koeman reageerde door Bosschaart in te brengen voor Boussaboun, waarmee Paauwe een linie naar achteren schoof en Bahia als linksback kwam te spelen. Blind bracht logischerwijs een aanvaller (Boukhari) voor een verdediger (Escudé) in de hoop nog iets te kunnen forceren. Daar slaagden de Amsterdammers tot ongenoegen van Koeman al snel in. Zes minuten na de verwijdering van Snoyl brak invaller Charisteas door, die oog in oog met Lodewijks koelbloedig bleef en voor de 1-2 tekende. Ajax putte er hernieuwd vertrouwen uit en ging met een ongekende felheid en gedrevenheid op zoek naar de gelijkmaker. Feyenoord restte niks anders dan het – waar mogelijk – tegenhouden van het spervuur aan aanvallen. Via Charisteas en Babel was de thuisploeg gevaarlijk, maar beiden schoten net naast. Feyenoord hield wonderwel stand, wat op en buiten het veld uitzinnige jubeltaferelen tot gevolg had. Ajax – Feyenoord 1-2

Scoreverloop:
16´ 0-1 Kalou
47´ 0-2 Kuyt
79´ 1-2 Charisteas

Geel: Grygera, Trabelsi, Paauwe

Rood: Snoyl (73´, 2x geel)

Feyenoord: Lodewijks; Östlund, Greene, Bahia, Snoyl; Ghaly, Paauwe, Pardo (46´ De Graaf); Boussaboun (75´ Bosschaart), Kuyt en Kalou (70´ Leonardo).

Ajax: Vonk; Trabelsi, Grygera, Escudé (75´ Boukhari), Emanuelson; De Jong (55´ Rosales), Maduro, Sneijder; Pienaar, Rosenberg (46´ Charisteas) en Babel.