A1 VERSLAAT AJAX IN ARENA; B1 WINT VAN PSV

Feyenoords jeugd heeft woensdagavond een formidabele prestatie geleverd. Terwijl de A1 van Henk Fräser stuntte door met 2-5 in de Arena van aartsrivaal Ajax te winnen, vierde de B1 op het zelfde moment een bescheiden feestje na de 1-0 zege op PSV. Het optreden van de A1 was opmerkelijk, aangezien de grote overwinning nog een bescheiden afspiegeling was van het aantal kansen dat Feyenoord kreeg. ´Een 3-8 eindstand had meer op zijn plaats geweest´, aldus Fräser.

A-TJES REVANCHEREN ZICH MET KLINKENDE ZEGE
Precies een maand geleden verloor Feyenoord in de Arena met 3-2. De nederlaag deed om meerdere redenen pijn. Verliezen van de aartsrivaal is – op z´n zachtst uitgedrukt – nooit leuk en daarnaast pakte niet Feyenoord maar Ajax de Super Cup. Toch kwam vooral de manier waarop werd verloren – totaal onnodig – hard aan. Na de revanche van woensdag was de uitspraak van Fräser dan ook veelzeggend. ´Ik heb niet het idee gehad dat we vandaag beter speelden dan in die wedstrijd. Eigenlijk was ik toen nog iets meer te spreken over ons spel.´
Want kritiek was er ondanks de ruime overwinning ook van de trainer. Ajax kwam tot zijn ongenoegen tot twee keer toe binnen korte tijd langszij en daarnaast verzuimde Feyenoord bij een 2-4 voorsprong nog verder uit te lopen. ´Ajax was toen kapot gespeeld. Ik overdrijf niet als ik zeg dat we vandaag acht doelpunten hadden moeten maken. Dat ik nog kritisch kan zijn na zo´n overwinning, stemt me tevreden. Want dat geeft aan dat er nog heel veel uit dit team te halen is.´

Feyenoord beleefde een droomstart in Amsterdam. De ijverige Jonathan de Guzman jaagde bij een terugspeelbal op de Ajax-doelman door en zag zijn werklust beloond. De doelman schoot tegen de aanvaller, die de bal tot zijn geluk in het doel zag caramboleren. Lang kon de ploeg van Fräser niet genieten van de voorsprong, want al na negen minuten kon Ajax na onoplettendheid van Jordy Buijs en Jeffrey Altheer de 1-1 scoren. Vlak voor rust nam Feyenoord opnieuw de voorsprong met een wat gelukkig doelpunt. Michel Poldervaart zag zijn schot via een Ajax-been onhoudbaar voor de doelman in het doel verdwijnen: 1-2. Ook nu weer kwam Ajax, dat tot op dat moment goed partij bood, snel terug: 2-2. Mitchell Schet tekende hierna snel voor 2-3 op aangeven van De Guzman. Die stand bleef lang op het bord, tot Biseswar na 75 minuten Feyenoords vierde doelpunt maakte. Weer was het De Guzman die de assist verzorgde. Ajax was verslagen, maar de Rotterdammers profiteerden er – ondanks veel goede kansen – niet van. Enkele minuten voor tijd was het Rico Kogeldans die op aangeven van Schet dan toch de 2-5 verzorgde.

Opstelling Feyenoord A1: Doedee; Buijs, Altheer, Sno, Drenthe; De Haan (85´ Hammouti), Schet, Sammuel; Biseswar (80´ Smits), De Guzman en Poldervaart (62´ Kogeldans).

FEYENOORD B1 OP STRIJDLUST LANGS PSV
Feyenoord B1 mocht dan voetballend niet altijd imponeren, de strijdlust waarmee de manschappen van Cor Adriaanse concurrent PSV bestreden stemde tot grote tevredenheid. ´Je kan niet altijd goed voetballen. Dat de jongens dat compenseerden met strijd om alsnog de drie punten te behalen, doet me goed om te zien. Ook dat is een kwaliteit´, sprak de tevreden trainer.
Hoewel PSV na rust het optische overwicht had en tot het zestienmetergebied goed combineerde, was er op de overwinning van Feyenoord niks af te dingen. De Rotterdammers creëerden de beste kansen, speelden een sterke eerste helft en verdedigden uitstekend. In de eerste twintig minuten legde de thuisploeg de basis voor de overwinning. Feyenoord nam een flitsende start en kwam via een kopbal van Louis Pedro (op aangeven van Leroy Fer) op voorsprong. Na een kwartier kon het de marge verdubbelen, maar het afstandsschot van Kevin Wattamaleo belandde op de lat. Daarna kwam PSV beter in de wedstrijd, drukte het Feyenoord bij vlagen ver naar achteren, maar bleef de ploeg van Adriaanse gevaarlijk met uitvallen. ´Het enige dat ik de jongens kwalijk kan nemen is dat ze niet al veel eerder de wedstrijd beslisten en het daardoor spannend hielden. Verder ben ik erg tevreden´, aldus Adriaanse.

Opstelling Feyenoord B1: Mulder; Van Stee, Ramsteijn, Nieveld, Nelom (78´ Van Gils); Kobussen, Wijnaldum, Wattamaleo (75´ Leerdam); Pedro (65´ Degeling), Hagary en Fer.