Fanshop Tickets
Fanshop Tickets

FEYENOORD ZET NEC EENVOUDIG OPZIJ: 3-0

Feyenoord heeft vier dagen voor het UEFA Cup-duel met Rapid Boekarest geen fout gemaakt tegen NEC. De ploeg van Erwin Koeman boekte betrekkelijk eenvoudig de vierde opeenvolgende zege: 3-0. Salomon Kalou verzorgde voor rust de openingstreffer, waarna Sebastián Pardo en invaller Romeo Castelen – terug van een hamstringblessure - na rust de score uitbouwden naar 3-0. John Owoeri maakte twee minuten voor tijd als invaller zijn debuut.

Waar Koeman op het middenveld deze dagen door het ontbreken van Ono en Schreuder weinig mogelijkheden heeft, zit de trainer wat de aanvalslinie betreft in een luxe positie. Dat komt wekelijks tot uiting door de aanwezigheid van het productieve aanvalsduo Kuyt en Kalou. Zondag bleek het ook uit een ander facet: de afwezigheid van Castelen in de basiself. De rechtsbuiten – net terug van een hamstringblessure – leek op basis van de vrijdagtraining te starten tegen NEC. Ali Boussaboun kreeg echter de voorkeur op rechts boven de pure buitenspeler Castelen, wat veel zegt over het vertrouwen van Koeman in de Marokkaanse international én de toegenomen concurrentie voor Castelen. Enige personele wijziging ten opzichte van de Klassieker was de afwezigheid van Ferne Snoyl De linksback ontbrak door een schorsing en werd vervangen door Pascal Bosschaart, de Rotterdammer die voor het eerst dit seizoen in de basis startte.

 

Voor Koeman was het interessant om te zien of het nagenoeg ongewijzigde Feyenoord eenzelfde discipline en concentratie kon opbrengen als twee weken eerder. De oefenmeester werd in dat opzicht teleurgesteld, aangezien NEC voor rust meer kansen creëerde dan Ajax in de hele wedstrijd. Feyenoord was weliswaar via Kalou – die Rob Wielaert continu passeerde alsof hij er niet stond – gevaarlijk, maar grote kansen leverde het niet op. Ghaly had na 19 minuten de score kunnen openen, toen hij door Boussaboun met een gevoelig balcontact in kansrijke positie werd gebracht.

Het schot werd stijlvol gepakt door Gábor Babos, de Hongaar die veel minder te doen had dan zijn collega en voormalig concurrent aan de andere kant van het veld. Lodewijks moest na 11 minuten ver zijn doel uit om Guillano Grot van scoren af te houden. In de 23ste minuut was het opnieuw Grot die op Lodewijks afstormde, met dit keer een harde botsing tot gevolg. Beiden konden het duel even daarna hervatten, maar Lodewijks maakte de gehele eerste helft een aangeslagen indruk. Desondanks hield hij Feyenoord op de been door de daaropvolgende kopbal van Wisgerhof met behulp van de lat over te tikken. Kort daarna was het te danken aan geluk dat NEC niet tot scoren kwam. De voorzet van Prent – die speelde omdat Bart van den Eede in de warming up geblesseerd uitviel – belandde via het been van Bahia op de paal, waarna kon worden uitverdedigd. De nul bleef zodoende op het scorebord, waarmee het wachten was aangebroken op datgene wat Koeman inmiddels als zekerheid is gaan beschouwen. Gescoord wordt er altijd met K2 in de basis, gaf de oefenmeester al regelmatig aan, en dus ook nu. Na 36 minuten was het Kuyt die Kalou aanspeelde, waarna de Ivoriaan de bal in de verre hoek schoot: 1-0.De Nijmegenaren kwamen tot aan de rust niet meer in het spel voor en mochten blij zijn dat de wedstrijd geen voortijdige beslissing kende. Kuyt (schot over) en Ghaly (spectaculaire omhaal over) verzuimden te scoren. 

Dat kwam Feyenoord na rust bijna duur te staan en het was aan het zelfzuchtige gedrag van een NEC´er te danken dat de gelijkmaker uitbleef. Takak stond ongedekt aan de rechterkant van het strafschopgebied, maar Prent besloot zonder succes zelf een poging te wagen. Hoewel de Nijmegenaren opnieuw een streepje konden zetten bij het aantal kansen, luidde het geen herhaling in van de eerste helft. Feyenoord kwam na rust veel sterker voor de dag, wat even daarna werd benadrukt door Hossam Ghaly.De Egyptenaar stelde Babos met een schot op de proef, die de bal met moeite wist te keren. Ook Pardo was gevaarlijk na goed samenspel tussen Kuyt en Kalou. De Chileen – die de bal eerste aannam – loste een slecht geplaatst schot dat eenvoudig kon worden gepareerd door Babos. Bij de tweede poging van Pardo was de precisie er wel, wat resulteerde in een treffer die sterk deed denken aan het doelpunt dat Pardo vorige maand tegen Sparta maakte. Van buiten het strafschopgebied haalde de middenvelder diagonaal, laag en onhoudbaar voor Babos uit: 2-0.
De wedstrijd sleepte zich hierna naar het einde voort, maar kende nog wel een aantal sprankelende slotminuten.De Nigeriaan Owoeri maakte twee minuten voor tijd zijn debuut, waarna Castelen er in de blessuretijd nog 3-0 van maakte en daarmee zijn rentree van de nodige glans voorzag. Feyenoord – NEC 3-0

Scoreverloop:
36´ 1-0 Kalou
72´ 2-0 Pardo
90´ 3-0 Castelen

Geel: Ghaly, Östlund, Tininho

Opstellingen
Feyenoord: Lodewijks; Östlund, Greene, Bahia, Bosschaart; Ghaly, Paauwe, Pardo; Boussaboun (60´ Castelen), Kuyt en Kalou (88´ Owoeri).

NEC: Babos;Wielaert (80´ Nalbantoglu), Wisgerhof, Olsson, Leiwakabessy; Boutahar, Takak (80´ Van der Doelen), Barreto; Prent (68´ Pothuizen), Grot en Tininho.