STATISTIEKEN: FC TWENTE – FEYENOORD

Feyenoord en FC Twente troffen elkaar in Enschede voor het eerst op 1 mei 1966. De Rotterdammers wonnen destijds met 1-3. Sindsdien volgden er nog 38 competitieontmoetingen in het Diekmanstadion en daarna het Arke Stadion. Opvallend was daarbij het grote aantal gelijke spelen. Bijna de helft van de ontmoetingen eindigde in een puntendeling. Feyenoord was twaalf keer de sterkte, terwijl FC Twente negen keer won.

De thuiswedstrijd tegen FC Twente betekende vorig seizoen de definitieve doorbraak van Salomon Kalou. De aanvaller startte voor het eerst vanaf het beginsignaal en had een beslissende inbreng. Feyenoord kwam achter door een treffer van Zomer, waarna Shinji Ono vlak voor rust de 1-1 maakte. In de tweede helft veroverde de Ivoriaan de harten van het publiek door twee treffers te maken. Na afloop vertelde hij geen zenuwen te hebben gekend. ‘Nee, een volle Kuip maakt me niet nerveus. Of ik nu met Excelsior op Woudestein speel of hier, het spelletje blijft hetzelfde. Voetbal is simpel’, aldus Kalou, die de maanden daarna grote indruk zou maken.

Enkele maanden later – eind januari – slaagde Feyenoord er niet in om drie punten over te houden aan de confrontatie in Enschede. De Rotterdammers bleven steken op een doelpuntloos gelijkspel. Speciale dank ging daarbij uit naar Gábor Babos, de doelman die uitgroeide tot beste man aan Rotterdamse zijde. Simon Cziommer en Blaise N’Kufo hadden de thuisploeg de zege kunnen brengen, maar prima reddingen van de doelman voorkwamen dat. In de slotfase had Danko Lazovic de Rotterdammers tegen de verhouding in de zege kunnen brengen. De vrijstaande spits kopte de bal echter recht in de handen van Boschker, waarna niet veel later het eindsignaal klonk.