Fanshop Tickets
Fanshop Tickets

ORANJE ONDER 17 DOOR NAAR KWARTFINALE

Dankzij een onverwachte 2-0 zege op groepsleider Gambia heeft het Nederlands Elftal voor spelers onder de 17 jaar zich vannacht geplaatst voor de kwartfinale van het WK in Peru. De Feyenoorders Diego Biseswar en Jordy Buijs stonden in de basis van het team van Ruud Kaiser. Ajacied John Goossens en PSV-er Dir Marcellis verzorgden de gouden treffers.

Omdat Brazilië in de andere poulewedstrijd geen spaan heel liet van Qatar, was de opdracht voor Oranje duidelijk: er moest met minimaal twee doelpunten verschil gewonnen worden van Gambia. John Goossens bezorgde Nederland al na een half uur spelen een voorsprong en een dik kwartier voor tijd kopte Dirk Marcellis de bevrijdende tweede treffer binnen. Toch werd het nog heél erg spannend, toen de Uruguayaanse scheidsrechter Larrionda negen minuten voor tijd naar de stip wees. Een penalty voor Gambia. 'Ongelofelijk. Gambia krijgt in drie wedstrijden drie onterechte penalties. Eigenlijk werden we bijna het toernooi uitgenaaid', briesde KNVB-coach Ruud Kaiser nog even na op de website van de voetbalbond. 'Op dat moment voel je je waardeloos.' Dat gevoel van onmacht verdween toen Momodou Ceesay het buitenkansje voor Gambia naast het doel van Tim Krul (Newcastle United) prikte. Onder 17 kon opgelucht adem halen.

Jordi Buijs onderscheidde zich in de defensie door samen met Dirk Marcellis de boomlange Gambiaan en penaltymisser Ceesay praktisch de hele wedstrijd onder controle te houden. Een opsteker voor Buijs, die tegen Brazilië nog na twintig minuten naar de kant moest ten faveure van een tactische wissel.

Met de doelpuntenregen die Brazilië over Qatar heen liet vallen (0-6) zijn de Zuid-Amerikanen groepswinnaar geworden met zes punten en een doelsaldo van +5. Onder 17 en Gambia eindigden allebei ook zes punten. Doordat het Nederlandse doelsaldo beter is dan dat van de Gambianen (+3 tegenover +2) is het tweede kwartfinaleticket voor Onder 17.

Kwartfinale

Onder 17 gaat het in de kwartfinale opnemen tegen de Verenigde Staten. 'Individueel zijn ze niet spectaculair, maar doordat ze compact spelen is het heel moeilijk tegen ze', keek Kaiser na afloop gelijk al even vooruit op www.knvb.nl. 'Maar dadelijk eerst eens even lekker eten en drinken. En dan morgen met de spelers even uitrusten. Al moet ik even kijken of we morgen al niet vliegen naar Trujillo. Wat dat betreft is het wel een reizend circus hier.'

De wedstrijd tussen Onder 17 en de Verenigde Staten wordt maandagavond 26 september om 23.00uur (Nederlandse tijd) gespeeld. Het duel wordt rechtstreeks uitgezonden door Eurosport.

 

23 september 2005, Lima

WK-eindronde, groepswedstrijd

Nederland – Gambia 2–0 (1-0)

Scoreverloop: 33. John Goossens (Ajax) 1-0, 72. Dirk Marcellis (PSV) 2-0.

Scheidsrechter: Jorge Larrionda (Uruguay)

Opstelling Nederland: Tim Krul (Newcastle United); Tom Hiariej (FC Groningen), Jordy Buijs (Feyenoord), Dirk Marcellis (PSV), Mike van der Kooij (FC Utrecht); Vurnon Anita (Ajax), Ruud Vormer (AZ), Jeffrey Sarpong (Ajax); Melvin Zaalman (Sparta Rotterdam) Diego Biseswar (Feyenoord), John Goossens (Ajax).

Wissels: 64. Marvin Emnes (Sparta Rotterdam) voor Melvin Zaalman (Sparta Rotterdam), 70. Niels Vorthoren (Willem II) voor Ruud Vormer (AZ), 76. Erik Pieters (FC Utrecht) voor Mike van der Kooij (FC Utrecht).

bron: www.knvb.nl