CASTELEN MAAKT HET VERSCHIL IN ENSCHEDE: 1-3

Feyenoord heeft ook de zesde competitiewedstrijd met een zege afgesloten. De ploeg van Koeman won in Enschede met 1-3 van FC Twente. Uitblinker Romeo Castelen bracht Feyenoord met zijn treffers op 0-2, waarna Ramon Zomer in de slotfase de aansluitingstreffer verzorgde. Een fraai afstandsschot van Dirk Kuyt bepaalde in de blessuretijd de eindstand op 1-3. Shinji Ono startte na vier maanden voor het eerst weer in de basis. Serginho Greene viel in de rust geblesseerd uit.

Het enige dat telde was of het medisch verantwoord was om Salomon Kalou op te stellen, verklaarde Erwin Koeman in de aanloop naar het treffen met FC Twente. De trainer was geenszins van plan de Afrikaan, die wat last had van zijn bovenbeen, te sparen aan het begin van een zware week. Kalou doorstond de zaterdagtraining zonder problemen en dus startte hij in de basis.

Ook Shinji Ono begon na lang blessureleed in de basiself. Precies een maand na terugkeer in Nederland en twee invalbeurten later, verdeeld over het tweede en eerste elftal, achtte Koeman de tijd rijp om Ono vanaf het beginsignaal in te zetten.

Voor Koeman was het een prima kennismaking met de Japanner, die zich voor rust weer enkele malen onderscheidde met zijn enorme balgevoel. Castelen was ook één van de blikvangers aan Feyenoord-zijde. De aanvaller was een plaag voor zijn directe tegenstander Konstantinos Loumpoutis.

De dreiging kwam dan ook van rechts en niet van links, waar Salomon Kalou op één actie na onzichtbaar was. Het ene moment van de Ivoriaan was wel bijna goed voor een treffer. Nadat hij eerst twee man knap passeerde ging zijn schot net naast. Feyenoord had het voor rust moeilijk met FC Twente, dat enkele malen dichtbij een doelpunt was. De thuisploeg startte fel en kreeg via N´Kufo een grote kans door een slippertje van André Bahia. Patrick Lodewijks voorkwam ten koste van een hoekschop dat de thuisploeg de voorsprong nam. Feyenoord bleef op de been in de beginfase, waarna het zelf ook gevaarlijk werd. Nadat Kalou naast had geschoten en een fraaie combinatie tussen Kuyt en Castelen in schoonheid strandde, was het na 26 minuten raak. Pascal Bosschaart veroverde de bal op links en gaf af op de vrijstaande Castelen. De beste man van het veld twijfelde geen moment en liet doelman Remko Pasveer kansloos met een droge knal: 0-1. Het verzet van de Tukkers groeide hierna alleen maar en geruggensteund door het fanatieke publiek drong de ploeg van Rini Coolen aan voor de gelijkmaker. Het was aan Lodewijks te danken dat die uitbleef. De routinier redde eerst knap op een afstandsschot van Culina, waarna hij met een fantastische reflex de kopbal van Majstorovic keerde. Uit de daaropvolgende hoekschop was het Ramon Zomer die inkopte en dit keer was Lodewijks verslagen. Alexander Östlund trad op als reddende engel door de bal van de lijn te koppen en op slag van rust de gelijkmaker te voorkomen.

Serginho Greene was na 36 minuten geblesseerd geraakt na een duel met N´Kufo. Na een korte behandeling speelde de verdediger met zichtbare moeite de eerste helft uit. Greene bewoog zich moeilijk en had zichtbaar pijn, waardoor hij elk kopduel uit de weg ging.

Tijdens de rust kwam hij nog even terug het veld op om een aantal rondjes te lopen, maar het ging niet meer. Karim Saidi, die bijna anderhalve maand niet in actie was gekomen, verving hem in de tweede helft. Feyenoord beleefde een fantastische start en wie anders dan Castelen was het die scoorde.

De aanvaller zag alles wat hij aanraakte in goud veranderen. Zijn tweede schot betekende dan ook zijn tweede doelpunt, al mocht hij Pasveer wel dankbaar zijn. De doelman raakte het houdbare schot aan, maar kon niet verhinderen dat de bal in het doel zeilde. Weer ontketende het een offensief van FC Twente, dat tot de eigen frustratie lang geen vuist kon maken. De Tukkers kregen veel corners te nemen, maar veel gevaar leverde het tot de zeventigste minuut niet op. Pas toen volgden twee grote kansen. N´Kufo had voor 1-2 moeten tekenen, maar oog in oog met Lodewijks wachtte de Zwitser te lang waarna de doelman redde. Ouedraogo besloot het er enkele seconden later op te wagen en zag zijn schot op de paal belanden. In de nastoot was Castelen weer gevaarlijk, maar dit keer mikte hij – en even later ook Hossam Ghaly - te hoog. FC Twente bleef maar aandringen en kreeg de ene na de andere hoekschop te nemen. Na 85 minuten leverde het eindelijk wat op voor Twente, dat via een kopbal van Zomer 1-2 maakte. Het verwachte slotoffensief bleef uit en Feyenoord liep in de slotfase zelfs nog uit naar 1-3. Dirk Kuyt loste in de blessuretijd van meer dan twintig meter een fraaie knal, die Pasveer kansloos liet en voor de definitieve beslissing zorgde.

FC Twente – Feyenoord 1-3

26´ 0-1 Castelen
46´ 0-2 Castelen