ROBIN NELISSE VELT FEYENOORD IN UTRECHT: 3-1

Feyenoord heeft het eerste puntenverlies van het seizoen geleden. In en tegen Utrecht werd met 3-1 verloren. Grote man aan Utrechtse zijde was oud-Feyenoorder Robin Nelisse. De spits scoorde drie keer. De Rotterdammers kwamen vlak voor rust nog wel langzij door een eigen doelpunt van Sander Keller. Utrecht moest na 65 minuten verder met tien man, nadat Dwight Tiendalli een rode kaart kreeg. Jonathan de Guzman verving Hossam Ghaly in de basis. Het shirt van Feyenoord was eenmalig bedrukt met ´Fortis ASR´, de nieuwe grote verzekeraar van hoofdsponsor Fortis.

Na het pijnlijke afscheid uit de UEFA Cup zat het er al een beetje aan te komen, maar desondanks was het verrassend. Ghaly werd gepasseerd door Koeman, iets wat niet als halve maatregel kon worden geïnterpreteerd.

Eerder sprak Koeman al uit te beseffen dat hij Ghaly ´wel even kwijt zou zijn´ in het geval hij hem buiten de basiself zou laten. Na ongetwijfeld lang afwegen besloot de trainer – zich welbewust van eventuele consequenties - dan toch om in te grijpen en beloftevolle 18-jarige De Guzman na twee invalbeurten voor de eerste keer in de basis te laten starten.

Ook de Canadees kon niet voorkomen dat Feyenoord een slechte eerste helft afwerkte. De mokerslag die Rapid drie dagen eerder uitdeelde was duidelijk nog niet uit de gedachten. De Rotterdammers speelden fantasieloos en slaagden er tot het rustsignaal niet in om één uitgespeelde kans te creëren. Dat Feyenoord voor rust zo zwak voor de dag kwam had vooral te maken met de beginfase, die bepaald niet bijdroeg aan het toch al wankele zelfvertrouwen. Nelisse was na drie minuten dichtbij de openingstreffer, maar kopte toen nog over. Vier minuten later was het wel raak toen de op Varkenoord opgeleide Nelisse Bosschaart in een duel klopte en de verlengde voorzet simpel binnentikte: 1-0. Het was de slechtst denkbare start voor Feyenoord, dat zichtbaar moeite had hierna zijn draai te vinden. De Rotterdammers bleven desondanks betrekkelijk eenvoudig op de been, aangezien ook Utrecht niet imponeerde. Di Tommaso schoot een vrije trap over en Stefaan Tanghe - die na een half uur ongedekt opdook aan de zijkant van het doel -schoot in het zijnet. Meer aanvalspogingen vielen er niet te noteren aan Utrechtse zijde. Feyenoord putte er moed uit en ontwikkelde bij fases wat druk. Vlak voor rust leidde het tot de gelijkmaker. Doelman Franck Grandel verwerkte de bal wel heel knullig, waarop Sander Keller de bal in eigen doel tikte.

Het was een treffer die Feyenoord aan zelfvertrouwen had moeten helpen. Het gewenste effect bleef echter uit en het meegereisde Legioen zag tot zijn afgrijzen dat het eigen doelpunt FC Utrecht in het algemeen en Nelisse in het bijzonder tot op het bot motiveerde. De oud-spits scoorde vorig seizoen nog namens AZ in De Kuip, maar dat doelpunt deed zich toen gezien de ruime voorsprong nauwelijks voelen. De spits die tot de wedstrijd tegen Feyenoord nog doelpuntloos was deed zijn jeugdliefde dit keer wel veel pijn. Binnen twee minuten zorgde hij ervoor dat Feyenoord op de eerste competitienederlaag afstevende. Zijn eerste poging leverde wat gelukkig een treffer op. Het schot werd geblokt door Östlund, waarop Lodewijks de stuit die het tot gevolg had verkeerd inschatte: 2-1. Het lamgeslagen Feyenoord was amper bekomen van de nieuwe achterstand of het kreeg de 3-1 te verwerken. Opnieuw was het Nelisse die scoorde, dit keer met een niet te missen kopbal. Pas vanaf dat moment kwam er lijn in het spel van Feyenoord, dat via Ono en Kalou doelman Grandel op de proef stelde.

Kalou leek na 65 minuten op weg naar de aansluitingstreffer, maar werd onreglementair gevloerd door Tiendalli, die zijn actie met een rode kaart moest bekopen. Feyenoord, waar aanvaller Vincken inmiddels voor verdediger Östlund was gekomen, ging tegen het tiental Utrechters wanhopig op zoek naar de aansluitingstreffer. Kalou probeerde het een aantal maal van afstand, maar het onbrak de Ivoriaan aan precisie. Het schot van Paauwe was beter gemikt, maar Grandel wist met kunst en vliegwerk een doelpunt te voorkomen. Terwijl de tijd in het nadeel van Feyenoord wegtikte werd met steeds meer duidelijk dat de nederlaag onafwendbaar was. Ook Kuyt, die in de slotfase met een afstandsschot nog dichtbij de 3-2 was, kon daar niks aan veranderen.

FC Utrecht – Feyenoord 3-1

7´ 1-0 Nelisse
39´ 1-1 Keller (eigen doelpunt)
49´ 2-1 Nelisse
51´ 3-1 Nelisse

Geel: Ono, Bosschaart, Castelen, Greene, Tiendalli, De Jong
Rood: Tiendalli (65´ neerhalen doorgebroken speler)

FC Utrecht: Grandel, Cornelisse, Keller, Di Tommaso, Braafheid; Tiendalli, Tanghe (70´ Shew-Atjon), Somers, Van den Bergh (70´ De Jong); Fortuné en Nelisse (78´ Douglas).
Feyenoord: Lodewijks; Östlund (60´ Vincken), Greene, Bahia, Bosschaart; De Guzman, Paauwe (83´ Pardo), Ono; Castelen, Kuyt en Kalou.