GATORADE CUP: PARDO SCHIET BELOFTEN NAAR VOLGENDE RONDE

Jong Feyenoord heeft zich maandagavond geplaatst voor de achtste finales van de Gatorade Cup. De ploeg van Henk Duut stevende lang op uitschakeling af, maar boog de wedstrijd na een 0-1 ruststand om in zijn voordeel: 5-1 overwinning. Sebastián Pardo was met twee benutte vrije trappen en een strafschop uitblinker aan Rotterdamse zijde. Resham Sardar en John Owoeri verzorgden de andere treffers.

Na een gelijkspel (Sparta), nederlaag (AZ) en overwinning (Excelsior) wist Jong Feyenoord wat het te doen stond in de laatste poulewedstrijd tegen ADO. Wilde de ploeg van Duut nog kans maken op plaatsing voor de achtste finales van de Gatorade Cup was een overwinning gewenst. De drie punten boden overigens geen garantie aangezien Sparta bij een overwinning op het reeds geplaatste AZ het begeerde plekje bij de laatste zestien ploegen zou bemachtigen.

Hoewel de belangen duidelijk waren, leek het er niet op dat de Feyenoorders daar voor rust van waren doordrongen. Feyenoord creëerde weliswaar een aantal mogelijkheden, maar echt gevaar kon het niet stichten. Magrão gaf in de beginfase twee fraaie steekballen, maar in beide gevallen werd hij niet begrepen door zijn teamgenoten. Owoeri was met een afstandschot gevaarlijk (net naast), maar doelman Arjan van der Kaay werd pas na 39 minuten voor het eerst op de proef gesteld bij een vrije trap van Pardo. De keeper verwerkte het schot ten koste van een hoekschop. Op dat moment stond Magrão al niet meer op het veld. De even briljante als nonchalante Braziliaan kon weinig klaarmaken en werd vervangen door Resham Sardar. Het was een wissel die voor de kentering moest zorgen in een duel waarin Feyenoord het steeds lastiger kreeg met de Hagenaars. ADO had daarvoor de eerste beste kans tot doelpunt gepromoveerd toen Peter Jungschlager een vrije trap binnenschoot. Het was aan Maikel Aerts te danken dat de ploeg van Duut bij rust niet tegen een grotere achterstand aankeek. De kopbal van de volledig ongedekte Samir el Moussaoui werd even voor het rustsignaal tot opluchting van de Feyenoorders klemvast gepakt door de doelman.

Creativiteit was gewenst en Duut besloot het offensief niet uit te stellen. Meteen na rust bracht hij een creatieve middenvelder (Sammuel) voor een verdediger (Bandalovski) en kwam Diego Biseswar in de plaats van de tot op dat moment onzichtbare Asjel Kujovic. Met drie verdedigers en een versterkt middenveld begon de jacht naar de gelijkmaker. De eerste mogelijkheid volgde niet veel later toen Sardar met een lange pass in stelling werd gebracht. Sardar schoot over, maar bewees dat Feyenoord herboren uit de kleedkamer was gekomen. Dat werd even later nog maar benadrukt toen Gyan dichtbij de gelijkmaker was. De harde vrije trap werd met alle mogelijke moeite gekeerd door Van der Kaay. Bij de vrije trap die er op volgde moest de Hagenaar wel zijn meerdere erkennen. Pardo krulde de bal met gevoel in de linkerhoek. Het was de terechte gelijkmaker en had een stormloop op het Haagse doel tot gevolg. De ploeg van Bob Kootwijk probeerde het dreigende onheil af te wenden door steeds harder te gaan spelen. Vooral Biseswar had het aan de stok met oud-Feyenoorder El Akchaoui, de linksback die ondanks twee belachelijke tackles slechts één gele kaart kreeg. Het spel van de Hagenaars had een grimmiger sfeer tot gevolg én een aantal vrije trappen dichtbij het Haagse doel. Het stelde Pardo in staat zijn kunststukje van even daarvoor te herhalen maar nu nog net iets mooier dan even daarvoor: 2-1. Het verzet van ADO was gebroken, wat Owoeri in staat stelde om zijn klasse te etaleren. Eerste stelde hij met een zaalvoetbalactie invaller Sardar in staat 3-1 te maken en in de laatste minuten rondde hij zelf koelbloedig af met een geplaatst schot: 4-1. Voor de circa 300 toeschouwers was het doelpuntenfestival nog niet voorbij toen Biseswar in de slotfase werd gevloerd. Pardo benutte de toegekende strafschop en zette daarmee de eindstand op het scorebord. De laatste onzekerheid werd daarmee weggenomen bij Feyenoord, dat vanaf het Kasteel vernam dat de ontmoeting tussen Sparta en AZ in een gelijkspel was geeindigd. Als nummer twee in de poule achter AZ plaatste Feyenoord zich daarmee voor de volgende ronde.

Jong Feyenoord – Jong ADO Den Haag 5-1

26´ 0-1 Jungschlager
60´ 1-1 Pardo
75´ 2-1 Pardo
81´ 3-1 Sardar
87´ 4-1 Owoeri
90´ 5-1 Pardo (strafschop)

Geel: Duarte, El Akchaoui, Hemkes

Jong Feyenoord: Aerts; Bandalovski (46´ Sammuel), Collen, Gyan, Basto; Harbuzi, Magrão (38´ Sardar), Davids; Kujovic (46´ Biseswar), Pardo en Owoeri.

Jong ADO Den Haag: Van der Kaay; Riedewald, Hemkes (71´ Kum), Moussaoui, El Akchaoui; Schwiebbe, Duarte, Jungschlager; Trel (71´ Poot), Van der Zwan en Neslo (80´ Kalkanoglu).