FEYENOORD VEROVERT KOPPOSITIE: 4-1

Feyenoord staat na zondag alleen aan kop van de Eredivisie. Dankzij de 4-1 overwinning op FC Groningen passeerde de ploeg van Erwin Koeman AZ op de ranglijst. Silva bracht de bezoekers voor rust op voorsprong, waarna Feyenoord in de tweede helft door treffers van Ali Boussaboun, Dirk Kuyt, Salomon Kalou en Hossam Ghaly alsnog de overwinning bewerkstelligde. Voor het duel werd één minuut stilte in acht genomen ter nagedachtenis van de overleden Cor Veldhoen.

Het plotselinge overlijden van oud-speler Cor Veldhoen (66) zorgde de afgelopen week voor een schok. Met Veldhoen overleed een legendarische linksback, één die door zijn nimmer aflatende inzet door het Legioen op handen werd gedragen. Veldhoen – met liefst 380 competitieduels achter zijn naam - maakte onderdeel uit van het team dat de Europa 1 won. ‘Cor was een sieraad voor de club’, sprak Feyenoords senior manager en oud-ploeggenoot Fred Blankemeijer dan ook. Het passende eerbetoon volgde vijf dagen later toen een volle Kuip en een aanwezig deel van de familie een indrukwekkende minuut stilte in acht nam.

Feyenoord trad aan met rouwbanden, waarmee het gevoel rondom de wedstrijd als tweeledig was te bestempelen. Want ondanks de grote klap, keek het Legioen verwachtingsvol uit naar het treffen met FC Groningen, dat bij drie punten de koppositie in de Eredivisie zou opleveren. Met het optimisme - dat uiteraard was aangewakkerd door de nederlaag van AZ op zaterdag – was het snel gedaan. Na een aardige start, waarin Kuyt verzuimde om de openingstreffer te maken (kopbal naast), waren het de noorderlingen die op voorsprong kwamen. Bruno Silva schoot een vrije trap dwars door de muur en zo onzichtbaar voor Patrick Lodewijks binnen: 0-1. Het was een doelpunt die de frustratie van de laatste twee thuisontmoetingen tegen Groningen deed opborrelen. Beide wedstrijden eindigen in een overwinning voor Groningen en ook nu weer benadrukte de ploeg van Ron Jans te kunnen stunten. Feyenoord had even nodig om te herstellen, maar kreeg hierna wel grip op het duel. Kalou had na negentien minuten het mooiste doelpunt van het weekend kunnen maken. Op aangeven van Kuyt besloot de Ivoriaan tot een omhaal, die net over ging. Het was een inleiding van een offensief, die voor rust minimaal in de gelijkmaker had moeten resulteren. Kuyt stelde Bas Roorda op de proef met een verwoestend schot, die de doelman met zijn vuisten verwerkte. Het schot van Hossam Ghaly was beter geplaatst en werd met alle nodige moeite gepareerd door Roorda. Een doelpunt hing in de lucht en na 37 minuten telde iedereen in De Kuip de 1-1 al. Romeo Castelen bediende Kuyt met een perfecte pass. De aanvoerder kreeg op twee meter van het doel alle tijd om aan te nemen en binnen te schieten. Tot zijn eigen verbazing en dat van meer dan 40.000 toeschouwers met hem schoot hij over. Dat de scherpte ontbrak bij de Katwijker bleek een minuut later opnieuw. Weer kreeg hij een opgelegde kans, maar oog in oog met Roorda wist hij weer niet te scoren. De doelman redde met zijn voet op de inzet. Op slag van rust deed FC Groningen in offensief opzicht ook weer eens van zich spreken. Het schot van Erik Nevland werd gered door Lodewijks.

De tussenstand was zorgelijk, maar ook weer niet verontrustend. De laatste thuiswedstrijd tegen Heerenveen stond er immers ook een 0-1 ruststand op het scorebord, waarna in de tweede helft vijf Rotterdamse treffers volgden. En ook nu weer bleek de eerste helft het zelfvertrouwen niet te hebben geschaad. Even na rust volgde de bevrijdende gelijkmaker. De aanval die door Kalou werd opgezet leek te stranden, maar kwam voor de voeten van Boussaboun.

Met een geplaatst schot in de verre hoek bracht de Marokkaan De Kuip in extase: 1-1. Het doelpunt hielp de Feyenoorders over het dode punt, want vanaf dat moment volgde een bestorming richting Roorda. Kuyt stond symbool voor het spel van Feyenoord, dat voor rust als ´net niet´ was te typeren. Toen hij na 65 minuten weer een grote kans kreeg liet de topscorer zien zijn handelsmerk niet te hebben verloren. De knappe dieptepass van De Guzman stelde Kuyt in staat om de bal koelbloedig over Roorda heen te liften.

Het was gedaan met het verzet van Jans´ manschappen, die kort erna ook de derde treffer incasseerden. Kalou dook op aan de rechterkant van het strafschopgebied en verzilverde met een harde knal de geboden kans: 3-1.

Het Legioen kon tevreden naar huis, maar werd kort voor het einde nog één keer getrakteerd op een doelpunt. Hossam Ghaly brak door en legde al zijn frustratie in het schot die insloeg in het Groningse doel.
De supporters konden hierna het ´wij staan bovenaan, wij staan bovenaan´ aanheffen als afsluiting van een mooie middag.

Feyenoord – FC Groningen 4-1