Fanshop Tickets
Fanshop Tickets

ZONDAG 23 OKTOBER; 14.30 UUR: RKC WAALWIJK - FEYENOORD

Na FC Groningen treft Erwin Koeman komende zondag opnieuw een oud-werkgever. Ondanks het gegeven dat Koeman er vorig seizoen nog hoofdtrainer was roept de ontmoeting met RKC geen speciale gevoelens op. ‘Het is leuk om terug te zijn, maar vorige week was het echt speciaal. Want bij Groningen heb ik lang gespeeld. Maar het is natuurlijk wel leuk om tegen RKC te spelen.’ Zondag half drie is er in elk geval geen plaats voor sentiment, beseft Koeman als geen ander. Dan moet Feyenoord – mogelijk met een debuterende Maikel Aerts – winnen om de koppositie te behouden.

RKC – Feyenoord is zondag om meer dan één reden een aansprekend affiche. Allereerst natuurlijk gezien de belangen voor beide ploegen. Feyenoord is gebrand op een zege om aan top van de ranglijst te blijven, terwijl RKC hoopt een vrije val richting middenmoot af te wenden. Daarnaast ontmoet Koeman zijn oude club RKC. Mede dankzij de prestaties in Waalwijk verdiende Koeman een transfer naar Feyenoord. ‘Het is mooi om tegen ze te spelen. Ik heb een goed jaar gehad bij RKC en ben er met een goed gevoel vertrokken. Toch was de wedstrijd van afgelopen zondag meer speciaal, ik heb immers maar een jaar bij RKC gewerkt.’ Voor Gianni Zuiverloon en Benjamin De Ceulaer, twee Feyenoord-huurlingen, is het ook geen alledaagse wedstrijd. Koeman bekijkt de ontwikkeling van het duo overigens met grote interesse. ‘Ze zijn van waarde voor RKC’, vertelt hij. ‘Het is alleen zaak dat ze nu een stabiel jaar draaien en dus laten zien voor langere tijd een bepaald niveau te kunnen halen.’

Zondag kan Koeman mogelijk niet beschikken over Patrick Lodewijks. De doelman heeft last van een knieblessure en moest donderdag voortijdig het trainingsveld verlaten. Vrijdag ontbrak hij op het trainingsveld. ‘Ik heb wel het gevoel dat hij op tijd fit is’, vertelde de hoopvol gestemde Koeman op vrijdag. Mocht Lodewijks het niet redden dan zal Maikel Aerts hem vervangen. De tweede doelman maakt dus mogelijk zijn debuut in het eerste. Aangezien Sherif Ekramy geblesseerd is zal de talentvolle jeugdkeeper Jesper Hogedoorn in dat geval mogelijk op de bank plaatsnemen. Mogelijk sluit nog een ander talent van Varkenoord bij de selectie aan. Diego Biseswar wordt daar mogelijk aan toegevoegd in het geval Tim Vincken niet tijdig fit is. De rechteraanvaller heeft last van een schouderblessure die hij afgelopen maandag opliep tijdens een duel van Jong Feyenoord.

Ten aanzien van het duel met FC Groningen keert Pascal Bosschaart terug in de selectie. John Owoeri brak afgelopen maandag zijn jukbeen en is deze week geopereerd. De Nigeriaan staat ongeveer een maand buitenspel.

DE TEGENSTANDER

RKC zweefde een maand lang op een wolk door vijf wedstrijden op rij te winnen. Na een maand van louter voorspoed, volgde er één vol van tegenspoed. De grote verrassing van de Eredivisie werd met ruwe hand teruggezet op aarde en verloor de laatste drie wedstrijden. FC Utrecht was de eerste ploeg die de RKC’ers pijn deed (3-2). Die wedstrijd kon nog als incident worden beschouwd, aangezien de Waalwijkers prima speelden. De week erna waren er geen excuses voor de ploeg van oud Excelsior-trainer Adri Koster. ADO Den Haag won in het eigen Zuiderpark op strijdlust van RKC, dat opeens minder solide verdedigde en regelmatig faalde in de afwerking. Vorige week werd nog maar eens benadrukt dat RKC niet voor wonderen kan blijven zorgen. FC Twente won verdiend door twee treffers van Bakircioglü.

De club leefde even boven zijn stand, maar begint rustig af te dalen naar de contreien waar het thuishoort: de middenmoot. De recente nederlagen zorgden dan ook geenszins voor onrust, want ondanks de indrukwekkende prestaties bleven irreële verwachtingen uit. Spelers en bestuurders bleven genuanceerd over de flitsende start. Gianni Zuiverloon was daar één van door te stellen dat RKC ‘toch wel gewoon in de middenmoot zou eindigen’. Van een crisissfeer of negatieve stemming in aanloop naar het duel met Feyenoord is dan ook geen sprake. Het vertrouwen is onaangetast gebleven en met het oog op de negatieve uitbalans moet Feyenoord er niet te gemakkelijk over denken. De uitwedstrijd tegen RKC in maart – waarbij de zege pas in de slotminuten tot stand kwam – geeft wel aan dat Feyenoord bepaald niet op een ‘walk over’ hoeft te rekenen.

Benjamin De Ceulaer maakt een fantastische ontwikkeling door, die vanuit Rotterdam-Zuid met grote interesse wordt gadegeslagen. De rechtsbuiten – die onder contract staat bij Feyenoord – stond bij Sint-Truiden niet bepaald bekend om zijn scoringsdrift. Tijdens zijn drie jaar bij de Limburgse club trof hij vijf keer doel. In Nederland gaat het hem stukken beter af, want na zes duels had hij al drie keer het net gevonden. Rick Hoogendorp is trefzeker als altijd. De teller staat momenteel al op zes. Hans van de Haar kwam tot dusver minder uit de verf. De voormalig stormram van FC Utrecht heeft pas één doelpunt achter zijn naam, maar blijft een spits om rekening mee te houden. Huurling Gianni Zuiverloon maakt net als De Ceulaer indruk en solliciteert nadrukkelijk naar een plekje in de selectie van Feyenoord.

De Rotterdammer wil dat zondag net als De Ceulaer graag benadrukken. Als het aan het duo ligt zal die geldingsdrang een extra tegenstander zijn voor de koploper van de eredivisie. ‘Ik vreet alles en iedereen op en zal er alles aan doen te laten zien wat ik kan’, sprak Zuiverloon in de aanloop naar het treffen. ‘Het leeft om die reden heel erg bij me. Ik praat er thuis elke dag over. Dit is dé wedstrijd om het te laten zien. Ik heb tot dusver best goed gespeeld en snap dat niet alles afhangt van deze wedstrijd. Maar met goed spel kan ik de kans op een terugkeer wel vergroten.’ Feyenoord heeft met meer dan alleen de nummer vier van de ranglijst af te rekenen.

RKC Waalwijk – Feyenoord
Zondag 23 oktober om 14:30 uur in het Mandemakers Stadion
Scheidsrechter: Gumlenny (Bel)

Vermoedelijke opstellingen
RKC Waalwijk: Van Dijk; Longuet, Keller, Teixeira, Van Haaren; Martens, Zuiverloon, Molhoek; De Ceulaer, Van de Haar en Hoogendorp. 
Feyenoord: Lodewijks (Aerts); Östlund, Greene, Bahia, Bosschaart; Ghaly, Paauwe, De Guzman; Castelen, Kuyt en Kalou.
 
STATISTIEKEN

LAATSTE TIEN COMPETITIE ONTMOETINGEN

THUIS
24/10/2004 Feyenoord - RKC Waalwijk 4-0
21/3/2004 Feyenoord - RKC Waalwijk 1-0
11/5/2003 Feyenoord - RKC Waalwijk 2-1
31/3/2002 Feyenoord - RKC Waalwijk 1-1
9/9/2000 Feyenoord - RKC Waalwijk 3-1

UIT
19/3/2005 RKC Waalwijk - Feyenoord 2-4
21/12/2003 RKC Waalwijk - Feyenoord 0-0
23/11/2002 RKC Waalwijk - Feyenoord 1-0
28/11/2001 RKC Waalwijk - Feyenoord 2-3
1/4/2001 RKC Waalwijk - Feyenoord 2-0