FEYENOORD IN BLESSURETIJD ONDERUIT TEGEN RKC: 2-1

Feyenoord is de koppositie kwijt aan PSV. De ploeg van Koeman ging tegen RKC in de blessuretijd onderuit door een treffer van Virgilio Teixeira: 2-1. Maarten Martens had RKC voor rust aan de voorsprong geholpen, waarna Romeo Castelen tien minuten voor tijd de 1-1 verzorgde. Maikel Aerts maakte zijn officiële debuut in Feyenoord 1. Ferne Snoyl startte ten koste van Pascal Bosschaart in de basiself. Bij RKC speelden de Feyenoord-huurlingen Gianni Zuiverloon en Benjamin De Ceulaer de gehele wedstrijd.

Aerts verscheen op 2 juli jongstleden vol goede moed op de eerste training. De doelman keek uit naar de concurrentiestrijd die hem te wachten stond. Dat hij die dag met rugnummer ´1´ op zijn rug het bijveld naast De Kuip betrad, gaf hem daar ook reden voor. Op dat moment zal Aerts niet hebben bevroed dat zijn officiële debuut bijna vier maanden later zou volgen. Koeman koos na het trainingskamp in China voor Lodewijks, die zondag te geblesseerd was om te spelen.

Aerts zal met weinig plezier terugdenken aan de eerste helft, waarin hij geen verweer had op de vele kansen van RKC. Martens schoot twee keer rakelings naast en de inzetten van Rick Hoogendorp en Stephan Keller belandden op de paal. Bij de kopbal van Keller viel Aerts wel het één en ander aan te rekenen, want de doelman stond passief te kijken hoe de verdediger vanuit het niets voor hem opdook. De thuisploeg – met een prima spelende Gianni Zuiverloon – was voor rust sterker en het was wachten op de openingstreffer.

Die volgde even na een half uur toen Martens zijn derde schotpoging dit keer wel met een doelpunt zag beloond. De aanvaller krulde de bal met grote precisie van buiten het zestienmetergebied over Aerts, die geen schuld had aan het kunstukje van Waalwijkse makelij. Naarmate de eerste helft vorderde werd duidelijk dat Feyenoord een moeilijke middag te wachten stond. Dirk Kuyt had dat misschien allemaal wel kunnen voorkomen. Door een blunder van Teixeira kwam de spits al na tien seconden oog in oog met doelman Rob van Dijk. De uitgelezen mogelijkheid om Feyenoord een droomstart te geven werd voorkomen door Van Dijk, die met zijn voet redding bracht. Feyenoord liet voor het rustsignaal in aanvallend opzicht nog twee keer van zich spreken. De vrije trap van Kalou was een simpele prooi voor Van Dijk. De doelman had het even later een stuk moeilijker toen Ghaly – de beste man aan Rotterdamse zijde - voor hem opdook. De Egyptenaar bracht zichzelf knap in scoringspositie, maar vond Van Dijk hierna op zijn weg.

Koeman moest iets forceren om voor de kentering te zorgen. Patrick Paauwe kwam daarom niet meer terug in de tweede helft. Voor hem in de plaats kwam de offensief ingestelde Ali Boussaboun. Met die ingreep gaf Koeman zijn ploeg een impuls. Feyenoord kwam beter voor de dag en kreeg meteen een goede kans. Kuyt bracht Castelen in stelling, waarop de rechtsbuiten een prima schot loste dat door Van Dijk ten koste van een hoekschop werd gekeerd. Pas na een uur kreeg het offensief van Feyenoord echt gestalte. Nadat eerst Teixeira in de eerste minuut in de fout was het gegaan, was het na 62 minuten de beurt aan Robert Fuchs. De invaller legde de bal zomaar in de voeten van Castelen, die opnieuw Van Dijk op zijn weg vond. Drie minuten later volgde een nieuwe grote kans en weer leverde het geen doelpunt op. Kuyt kopte de afgemeten voorzet van Castelen naast het doel. Het kansen verprutsende Feyenoord had de wedstrijd overduidelijk in handen, maar met het wegtikken van de tijd werd de situatie steeds zorgelijker. Het bracht Koeman ertoe nog meer risico´s te nemen en linksback Snoyl te vervangen door middenvelder Pardo. De terechte gelijkmaker bleef niet uit. Castelen zag in een vol strafschopgebied kans om binnen te schieten: 1-1.

Met nog tien minuten voor de boeg en het gegeven dat de krachten bij RKC inmiddels weggevloeid waren, begon de jacht naar de winnende treffer. RKC kreeg echter de beste kansen. De Ceulaer brak uit, maar schoot tot opluchting van het Legioen naast. Nog geen minuut later was het Hans van de Haar die op doel schoot. Opnieuw bracht de paal redding voor Feyenoord, dat meteen daarop weer ten aanval trok. Maar het was RKC dat uiteindelijk met de drie punten aan de haal ging toen Teixeira diep in de blessuretijd tot verbijstering van de Feyenoorders een scrimmage tot doelpunt promoveerde.

RKC Waalwijk – Feyenoord 2-1

33´ 1-0 Martens
79´ 1-1 Castelen
90´ 2-1 Teixeira

Geel:

RKC: Van Dijk; Van Diemen, Keller, Teixeira, Van Haaren (36´ Fuchs); Martens, Zuiverloon, Molhoek; De Ceulaer, Van de Haar en Hoogendorp (69´ Van Dijk).

Feyenoord: Aerts; Östlund, Greene, Bahia, Snoyl (71´ Pardo); Ghaly (86´ Saidi), Paauwe (46´ Boussaboun), De Guzman; Castelen, Kuyt en Kalou.