FEYENOORD VERZUIMT MET GROTE CIJFERS TE WINNEN: 1-3

Feyenoord heeft de uitwedstrijd bij Willem II simpel gewonnen: 1-3. De ploeg van Koeman deed zichzelf met die uitslag tekort aangezien het vele kansen verprutste. Jonathan de Guzman maakte zijn eerste doelpunt in Feyenoord-dienst, waarna treffers van Romeo Castelen en Patrick Paauwe volgden. In de slotfase maakte Willem II via Hans Denissen de eretreffer. Ferne Snoyl kreeg opnieuw de voorkeur boven Pascal Bosschaart.

Nadat op zaterdag bekend was geworden dat Lodewijks en Kuyt tijdig fit zouden zijn, betrof het enige vraagteken in de basisopstelling de linksbackpositie. De verwachting was op voorhand dat Bosschaart zou starten, aangezien de Rotterdammer zaterdag een hesje droeg op de afsluitende training. Snoyl – die zelf al lichtelijk verbaasd was dat hij een week eerder de voorkeur had gekregen boven Bosschaart - leek daarmee na één basisplaats weer op de bank te belanden. Niets bleek minder waar, want het was niet Snoyl maar Bosschaart die zondagmiddag op de bank plaatsnam.

Feyenoord stond op voorhand geen gemakkelijke middag te wachten. De ploeg van Koeman liep met het oog op drie voorbije nederlagen in uitduels niet bepaald over van zelfvertrouwen en daarnaast was Willem II erop gebrand eindelijk eens in positieve zin van zich te doen spreken. De Tilburgers bevestigden dat vermoeden door fel te starten, wat meteen resulteerde in een grote kans. Szombor Kerekes kopte na één minuut hard binnen, maar Lodewijks kon met een knappe reflex redding brengen. Willem II, dat zich wekelijks onmachtig toont in de aanvalslinie, leek op slag alle geloof verloren. Feyenoord kon combineren naar hartelust, wat na zeven minuten resulteerde in de eerste grote kans. Kalou stelde Castelen in scoringspositie. De rechtsbuiten lobde de bal knap over doelman Zois, maar zag zijn inzet centimeters naast verdwijnen. Twee minuten erna nam Castelen opnieuw de hoofdrol op zich bij een Rotterdamse aanval. De voorzet van de aanvaller werd door een Willem II-verdediger aangeraakt en zeilde over de ongelukkige Zois. De attente De Guzman reageerde dankbaar, kopte simpel binnen en maakte zo zijn eerste treffer in het eerste van Feyenoord. Het apathische Willem II stelde er niets tegenover, waarop Feyenoord na 21 minuten de 0-2 kon maken.

Castelen kreeg de bal tot eigen verbazing mee, wilde afgeven op de in buitenspelpositie staande Kuyt, maar besloot wijselijk voor eigen succes te gaan. Wederom passeerde hij Zois, met als enige verschil dat zijn schot nu wel in het doel verdween. Tot het rustsignaal had Feyenoord via Kalou nog een aantal grote kansen om verder weg te lopen. De Ivoriaan kwam twee keer oog in oog met Zois, die in beide gevallen reddend optrad. Bij de daaropvolgende hoekschop kopte Kalou in, maar opnieuw was het Zois die erger voorkwam voor de Tilburgers.

In de tweede helft veranderde er niets aan het wedstrijdbeeld. Feyenoord werd geen strobreed in de weg gelegd en het was wachten op de definitieve beslissing. Patrick Paauwe was er meteen na rust dichtbij met harde vrije trap, die via de binnenkant van de paal terug het veld in kwam. Kalou was hierna een aantal maal gevaarlijk, maar het ontbrak hem - zoals wel vaker de laatste weken - aan scherpte. De verwachte treffer zou toch volgen toen Kuyt snel een vrije trap nam en daarmee Paauwe in stelling bracht. De langst dienende Feyenoorder na Gyan kreeg zo de gelegenheid zijn uitstekende optreden te bekronen met een doelpunt: 0-3.

Op dat moment liep Aerts al warm, wat duidelijk maakte dat Lodewijks weer last had van zijn knie. Toen de doelman even daarna niet in staat bleek zelf een uittrap te nemen en dit overliet aan Greene, leek een wissel aanstaande. Lodewijks gaf echter met een resoluut gebaar te kennen door te willen. Ondertussen bleef Feyenoord onverminderd kansen krijgen en missen. Een afstandschot van De Guzman ging net naast en de inzet van Kuyt werd door Zois ten koste van een hoekschop gekeerd. André Bahia kreeg in de slotfase nog een enorme mogelijkheid om de uitslag van vorig jaar evenaren, maar de Braziliaan faalde. Nadat hem door de thuisploeg alle toegang was verleend richting Zois, greep de doelman in door de bal voor de voeten van Bahia weg te plukken. In de slotfase maakte Willem II via een kopbal van Denissen de 1-3; een eretreffer waarop de ploeg gezien de matige inzet eigenlijk geen recht had.

Willem II – Feyenoord 1-3

9´ 0-1 De Guzman
21´ 0-2 Castelen
61´ 0-3 Paauwe
90´ 1-3 Denissen

Geel: Agustien, Feher

Willem II: Zois; Wau, Smit, Van Nieuwstadt, Van der Haar; Feher, Reuser, Agustien; Hadouir (66´ Denissen), Kerekes (51´ Bobson) en Dembele.

Feyenoord: Lodewijks; Östlund, Greene, Bahia, Snoyl; Ghaly, Paauwe, De Guzman; Castelen, Kuyt en Kalou.