FEYENOORD EN VITESSE IN EVENWICHT: 0-0

Feyenoord heeft voor het eerst dit seizoen niet weten te winnen in De Kuip. In een enerverende wedstrijd slaagden Feyenoord en Vitesse er niet in te scoren: 0-0. De ploeg van Koeman maakte wel de meeste aanspraak op de zege. Salomon Kalou (paal), André Bahia (redding op de lijn) en Romeo Castelen (centimeters naast) kregen de grootste kansen aan Rotterdamse zijde. Christian Gyan maakte na maanden zijn rentree bij de selectie.

Hossam Ghaly was lang een vraagteken door een pijnlijke hamstring, maar op zondagochtend bleek de Egyptenaar fit genoeg om te spelen. Het meespelen van Karim Saidi was eveneens onzeker en het duel kwam uiteindelijk te vroeg voor de Tunesiër. Aan die tegenvaller was wel een meevaller verbonden, want het Legioen kon sinds lange tijd cultheld Christian Gyan weer eens in actie zien. Tijdens de warming-up welteverstaan, want de Ghanees begon op de bank. Gyan – in mei geopereerd aan zijn meniscus – traint sinds weken mee bij het eerste, maar pas uit noodzaak besloot Koeman de langst dienende Feyenoorder aan de selectie toe te voegen.

De sfeer was zodoende ver voor de wedstrijd uitstekend en werd alleen maar beter toen het nieuws van Ajax´ nederlaag doordrong. De jubelstemming van voor de aftrap sloeg al snel om toen de wedstrijd een aanvang had genomen en Roelof Luinge Feyenoord na vier minuten een strafschop onthield. Salomon Kalou werd overduidelijk neergehaald door doelman Harald Wapenaar, maar de arbiter wuifde de overtreding tot verbijstering van het Legioen weg. Feyenoord werd zodoende de kans ontnomen om uit de startblokken te schieten en dat deed zich de hele wedstrijd voelen. De Rotterdammers hadden het lastig met het goed draaiende Vitesse, dat voetballend weinig onder deed. De ploeg van Koeman kreeg wel de betere kansen, waarvan er overigens geen één verzilverd werd. Kuyt kopte na twintig minuten naast en ook het schot van De Guzman miste scherpte en kon Wapenaar niet verontrusten.

De inzet van Kalou – die met een watervlugge beweging wegdraaide bij Ruud Knol – deed dat wel, maar de paal stond een Feyenoord-treffer in de weg. Wapenaar werd na 35 minuten opnieuw gepasseerd door een kopbal van André Bahia, maar dit keer hielp Yakubu door de bal op de lijn te redden. Vitesse, dat er regelmatig gevaarlijk uitkwam, vuurde slechts één keer op doel. Theo Janssen draaide zich vrij van Greene en besloot meteen uit te halen.

Lodewijks voorkwam dat het eerste wapenfeit van de Arnhemmers meteen tot doelpunt verwerd. Feyenoord schoot in de persoon van Kuyt voor rust nog één keer op doel. De bal vloog met een snelheid van 112 kilometer per uur richting Vitesse-doel, maar ging naast.

De tweede helft kende een spectaculair begin, die door reddingen van Lodewijks en Wapenaar geen doelpunt tot gevolg had. Kalou leek op aangeven van Kuyt meteen na de aftrap te scoren, maar op twee meter afstand pakte Wapenaar het schot klemvast. Na 50 minuten toonde Lodewijks aan de andere kant zijn klasse door het schot van Hersi uit het doel te ranselen. De doelman moest opnieuw en met succes handelend optreden toen Janssen na 57 minuten een vrije trap loste. De nummer drie en vijf van de Eredivisie zochten onverminderd de aanval en schotelden de toeschouwers een attractieve en ongemeend spannende wedstrijd voor.

Romeo Castelen kreeg een kwartier voor tijd de uitgelezen mogelijkheid om de wedstrijd te beslissen. De rechtsbuiten rouleerde van positie met Kuyt en werd aangespeeld door de zwoegende Katwijker. Op een meter of zes van het doel en volledig ongedekt presteerde Castelen het om hard naast te schieten. Paauwe schoot even daarna wel op doel, maar recht op Wapenaar af. Het doelpunt bleef uit en dat betekende een weinig plezierige primeur voor Feyenoord, dat in de voorgaande tien competitiewedstrijden wèl altijd minimaal één keer wist te scoren.

Feyenoord – Vitesse 0-0