JONG FEYENOORD WINT, MAAR VERLIEST VINCKEN

Jong Feyenoord heeft maandagavond betrekkelijk eenvoudig gewonnen van Jong Vitesse: 3-1. De ploeg van Duut bracht de achterstand op koploper AZ - dat verloor - terug tot twee punten. Op Woudestijn bracht een eigen doelpunt van Siebe Blondelle Feyenoord aan de leiding, waarna de zege door treffers van Sebastián Pardo en Labinot Harbuzi na rust werd veilig gesteld. Fred Benson scoorde tegen namens Vitesse. Tegenvaller was het uitvallen van uitblinker Tim Vincken, die na 89 minuten met een op het oog zware enkelblessure naar de kant moest.

In de basisopstelling van Vitesse kwam een behoorlijk aantal spelers uit de A-selectie terug. Zeven spelers die dagelijks meetrainen bij het team van Edward Sturing traden aan tegen Feyenoord, dat met vier eerste elftalspelers (Bosschaart, Derijck, Pardo en Vincken) was vertegenwoordigd. Dat waren er twee minder dan vorige week toen de beloften Ajax met groot machtsvertoon opzij zetten (1-5). Karim Saidi (op pad met Tunesië) en Maikel Aerts (doet incidenteel mee bij het tweede) ontbraken ten opzichte van een week eerder.

Feyenoord en Vitesse maakten er een dag eerder een spectaculair duel van waarbij opviel dat de Arnhemmers durfden te voetballen. De wedstrijd die de beloften een dag later afwerkten leek lange tijd een kopie te worden. Beide ploegen streden om elke meter en het was voor rust niet te zeggen wie als eerste het net zou doen bollen. Vitesse was na zestien minuten dichtbij de openingstreffer toen een van richting veranderd schot van Etiënne Esajas op de dak van het Feyenoord-doel belandde. De ploeg van Henk Duut speelde niet onaardig, maar door de kracht van de opponent was het lange tijd offensief onmachtig. De eerste keer dat doelman Gino Coutinho handelend moest optreden was na 23 minuten toen hij een voorzet met gemak uit de lucht plukte. Een minuut later werd het de keeper een stuk moeilijker gemaakt toen Timothy Derijck vanuit het niets vrij voor hem opdook. De Belg was door een steekpass van Resham Sardar in scoringspositie gebracht. Pech voorkwam de openingstreffer, want via Coutinho en de paal ging het schot naast. Bij de volgende aanvalspoging werd dat misfortuin ruimschoot gecompenseerd door een forse dosis geluk. De voorzet van Vincken – die als enige Feyenoorder voor rust voortdurend dreigend was – leek door Pardo tot doelpunt te worden gepromoveerd. Verdediger Blondelle was de Chileen echter voor en tikte de bal op slag van rust in eigen doel: 1-0.

Het was een klap die lang nadreunde bij de Arnhemmers. Anders was de metamorfose van Vitesse na rust niet te verklaren. De defensie stond de eerste tien minuten van de tweede helft vier keer te schutteren, wat Feyenoord alle gelegenheid bood om verder uit te lopen. Daar slaagden de Rotterdammers ook in, al werd er wel erg nonchalant omgesprongen met de geboden mogelijkheden. Dat Vincken een minuut na rust in het zijnet schoot nadat hij Coutinho eerst had gepasseerd, kon hem gezien zijn moeilijke positie nauwelijks verweten worden. Dat Pardo even daarna geen rekening hield met de onzelfzuchtigheid van Vincken, kon de Chileen wel degelijk aangerekend worden. Vincken kwam oog in oog met Coutinho, besloot zoals zo vaak niet voor eigen succes te gaan maar af te leggen op Pardo, die niet was doorgelopen en de bal voor zich langs zag gaan. De Chileen maakte zijn fout van even daarvoor goed. Dit keer was hij wel alert toen de voorzet van Sardar hem bereikte: 2-0. De wedstrijd leek gespeeld, maar dankzij een verdedigingsfout kon Vitesse hoop houden. Door een miscommunicatie botsten Evander Sno en Jesper Hogedoorn tegen elkaar waardoor Benson – die zondag nog met Vitesse 1 in actie kwam in De Kuip – ongehinderd in het lege doel kon binnenwerken. Feyenoord raakte er niet door van slag en bleef domineren. Sno had de beste kans om te scoren, maar volledig ongedekt knalde hij een hoekschop over. Vincken vuurde daarna nog een aantal maal op doel, maar de uitblinker kreeg niet waar hij aanspraak op maakte: een doelpunt. De teleurstelling daarover viel in het niet bij het moment wat er op volgde. Vincken viel uit met een forse enkelblessure en zag zijn deelname aan de barragewedstrijden met Jong Oranje nadrukkelijk in gevaar komen. De zege voor Feyenoord kwam overigens niet meer in gevaar en werd definitief veilig gesteld toen invaller Harbuzi na een fraaie individuele actie voor 3-1 tekende.

Jong Feyenoord – Jong Vitesse 3-1

42´ 1-0 Blondelle (e.d.)