KOSTBAAR PUNTENVERLIES IN ROOSENDAAL: 2-2

Feyenoord heeft één week voor de topper tegen PSV kostbare punten laten liggen. Tegen hekkensluiter RBC werd in Roosendaal gelijk gespeeld: 2-2. Feyenoord beleefde een dramatische beginfase en keek door treffers van Paul Kpaka en Tyrone Loran binnen 18 minuten tegen een 0-2 achterstand aan. Sebastián Pardo maakte snel de aansluitingstreffer, waarna Jonathan de Guzman in de tweede helft voor 2-2 tekende. Pieter Collen behoorde sinds lange tijd weer tot de selectie. Voor de wedstrijd werd een minuut stilte in acht genomen ter nagedachtenis aan de afgelopen week plotseling overleden David di Tommaso.

Koeman sprak in de aanloop naar het treffen met de Brabanders waarschuwende woorden. De wedstrijd tegen RBC zou wel eens moeilijker kunnen worden dan tegen koploper PSV, aldus de trainer die daarmee een aantal lachers op zijn hand kreeg. Twintig minuten na het beginsignaal bleek de pijnlijke waarheid van Koemans onheilspellende aankondiging. Feyenoord blameerde zich vanaf de eerste seconde en zag binnen 18 minuten een 2-0 achterstand op het scorebord. Uitgerekend het dramatisch presterende RBC, dat tot dat moment in de competitie nooit meer dan één keer per wedstrijd had weten te scoren, slaagde erin de dadendrang tot ongeloof van alles en iedereen met twee treffers tot uitdrukking te brengen.

Feyenoord beleefde de slechts denkbare start door na één minuut de buitenspelval verkeerd te hanteren. Het bleek een fatale fout die door Kpaka werd afgestraft. Patrick Lodewijks raakte de bal nog met de hand, maar kon het schot van de op Varkenoord opgeleide spits niet keren. De achterstand was met nog 89 minuten voor de boeg niet het ergste voor Feyenoord. Dat het geplaagde RBC opeens in zichzelf ging geloven en brutaal de aanval koos, kwam als slechter nieuws. Feyenoord had nog wel de kans snel de 1-1 te maken. Salomon Kalou soleerde door de RBC-defensie, maar zag zijn inzet op de lijn gekeerd door Jorge Acuña. De thuisploeg verdubbelde na 18 minuten de marge toen Loran inkopte op aangeven van Edgar Marcelinho. Pas met die tussenstand op het scorebord leek Feyenoord wakker te zijn geschud. Pardo nam een voortrekkersrol voor zijn rekening in dat bewustwordingsproces. De Chileen verzorgde na 21 minuten de aansluitingstreffer met een geplaatst afstandsschot (2-1) en vuurde ook daarna regelmatig op doel. De middenvelder vond doelman Mark Volders, die nerveus startte maar gaandeweg de eerste helft een sta-in-de-weg vormde, na zijn doeltreffende poging keer op keer op zijn weg. Kalou was op slag van rust nog één keer dichtbij, maar zijn kopbal miste kracht. Even voor Kalou die kans kreeg had Koeman genoeg gezien.

De trainer haalde acht minuten voor rust verdediger Snoyl naar de kant en bracht met Diego Biseswar een extra aanvaller in het veld.

Een dondersspeech in de rust en de tactische wissel waren de enige middelen die Koeman tot zijn beschikking had. De trainer moet zich na rust dan ook machteloos hebben gevoeld toen die ingrepen lange tijd nauwelijks effect sorteerden. Feyenoord zette RBC weliswaar onder druk en kreeg de ene na de andere hoekschop te nemen, maar werd verder dan een verkeerd geraakt schot van Kuyt amper gevaarlijk. Pas na 65 minuten kreeg het offensief echt gestalte na een schot van Kuyt dat op de paal belandde. Kalou maakte na 72 minuten een buitenspelgoal, maar één minuut later werd een treffer van de Rotterdammers wel geteld. De Guzman combineerde tot tweemaal toe in de kleine ruimte met Kuyt en rondde vervolgens oog in oog met Volders in de korte hoek af: 2-2.

Feyenoord voerde de druk op, maar creëerde te weinig om het counterende en fel en massaal verdedigende RBC echt te verontrusten. Het kostbare puntenverlies was het trieste gevolg.

RBC Roosendaal – Feyenoord 2-2