STATISTIEKEN FEYENOORD – PSV

Feyenoord is op basis van het verleden de grootste kanshebber op de drie punten. In De Kuip troffen Feyenoord en PSV elkaar 49 keer in competitieverband. De Rotterdammers wonnen 22 keer, speelden 19 maal gelijk en slechts 8 keer vertrok PSV met de volle buit uit De Kuip. Het doelsaldo (83 tegen 63) spreekt in het voordeel van de thuisploeg. Sinds de eeuwwisseling kwam PSV beter voor de dag in Rotterdam. De Eindhovense club wist sindsdien twee keer te winnen en vertrok evenzoveel maal met een gelijkspel. Slechts één keer wist Feyenoord te zegevieren. Op 18 mei 2003 werd het 3-1.

Feyenoord trof PSV vorig seizoen op een weinig plezierig moment. Het zicht op de titel was door al het puntenverlies eigenlijk al kwijt en de verwachting was dat PSV de ontstane kloof alleen nog maar zou vergroten. De ploeg van Guus Hiddink was tot dat moment oppermachtig en doelman Gomes vormde een niet te passeren obstakel. Het waren weinig hoopvolle berichten voor het Legioen, dat Feyenoord zag schutteren in de beginfase. Al vroeg in de wedstrijd verkeek de defensie zich bij een standaardsituatie wat Cocu na zes minuten in staat stelde de 0-1 te maken. Na 24 minuten was het Farfán die de marge verdubbelde. Toch zou Feyenoord veerkracht tonen. Bij de stand 1-3 (Kalou maakte even na rust de aansluitingstreffer) volgde een indrukwekkende wederopstanding. Ono bracht met de 2-3 de hoop terug en Goor zorgde in de laatste minuut voor de miraculeuze ontsnapping: 3-3. Het voorkwam dat de achterstand op PSV de contouren van een ravijn aannam, maar meer ook niet. Een week later volgde de nederlaag tegen ADO Den Haag waarmee het laatste restje hoop op de titel op slag van de winterstop alsnog vervloog.