KUYT BESLIST ENERVERENDE TOPPER: 1-0

Feyenoord is dankzij een 1-0 zege op PSV langzij gekomen op de ranglijst. In de vermakelijke en ongemeende spannende topper maakte Dirk Kuyt na zeven minuten de enige treffer. De ploeg van Guus Hiddink was voor rust de sterkste ploeg, maar vooral Jefferson Farfán had het vizier niet op scherp. In de tweede helft controleerde Feyenoord het duel en hadden Kuyt en Salomon Kalou alle kansen te scoren. Pascal Bosschaart kreeg na twee maanden weer eens de voorkeur boven Ferne Snoyl.

Koeman kende in de aanloop naar het treffen met PSV weinig personele problemen. Tot één dag voor de wedstrijd de trainer de schrik om het hart sloeg. Clubtopscorer Kuyt ontbrak op de zaterdagtraining. Uitgerekend de speler die in vierenhalf jaar tijd nog nooit een wedstrijd aan zich voorbij liet gaan, was twijfelgeval voor de cruciale wedstrijd tegen het gevreesde PSV. Op zondag kwam de geruststellende mededeling. Ondanks een pijnlijke kuit, deed de spits wat van hem eigenlijk een beetje verwacht kon worden. Kuyt verbeet de pijn en startte in de basis.

Zeven minuten na het beginsignaal bleken alle behandelingen van de afgelopen week het waard te zijn geweest. Kuyt stond toevallig op de goede plaats bij Feyenoords eerste echte aanval, verlengde met de punt van de voet het weinig dreigende schot van Kalou en bracht doelman Gomes daarmee in de verlegenheid. De Braziliaan stond op het verkeerde been en zag het schot tergend traag het doel inrollen, begeleid door een euforie die dit seizoen nog niet eerder in De Kuip was waargenomen.

Kuyt werd belaagd door zijn dolblije teamgenoten, maar slaagde er desondanks in de bank te bereiken, waar hij verzorger Gerard Meijer met een knuffel dankte voor al diens inspanningen. Feyenoord nam een droomstart, maar kon er geen moment van genieten. Daarvoor was de tegenstand en veerkracht van PSV te groot. Eén minuut na het doelpunt was het schot van Jason Culina de eerste waarschuwing aan Feyenoord om vooral waakzaam te blijven. Lodewijks wist de inzet van de Australiër ten koste van een hoekschop te keren. Een spervuur aan PSV-aanvallen volgde, waaruit grote kansen voortvloeiden. Een schot van Farfán, die bediend was door de opgekomen Lucius, werd met moeite gekeerd door Lodewijks. Na 21 minuten was de doelman verslagen door diezelfde Farfán. De Peruviaan passeerde Lodewijks, maar zag zijn schot op de lijn gered door de attente Bosschaart. Farfán was na 36 minuten weer gevaarlijk, maar opnieuw lag Lodewijks in de weg. De doelman kreeg nog één keer een schot te verwerken. De inzet van de opgerukte Michael Lamey kon hem niet verontrusten. Het compact spelende Feyenoord kon in aanvallend opzicht – afgezien van twee schotjes van Kuyt - verder weinig brengen, al was er wel de constante dreiging van Kalou.

Feyenoord kwam in de tweede helft van het vermakelijke en spannende duel beter voor de dag. Overal op het veld werden man tegen man duels uitgevochten, waarbij de passie van de Feyenoorders in veel gevallen doorslaggevend was. Farfán schoot nog wel twee keer op het doel, maar de enorme dreiging van voor de rust was er niet. Feyenoord, dat voor elke meter streed, was opeens wel gevaarlijk. Kalou mikte een vrije trap net over. Kuyt leek na 56 minuten met een van richting veranderd schot de marge te verdubbelen, maar de bal verdween net naast het doel.

PSV hield hoop en Guus Hiddink probeerde het duel te doen kantelen door Robert in te brengen. De Braziliaan was amper warm of hij kreeg een grote kans. Weer was het Bosschaart die – dit keer onbewust – als reddende engel optrad door in de baan van het schot te gaan staan. De Eindhovense mogelijkheid kon niet verhullen dat Feyenoord sterker werd. Feyenoord trok het initiatief naar zich toe en kreeg in de persoon van Kuyt drie grote kansen. De eerste had de 2-0 moeten opleveren. Na een fraaie individuele actie vond Kuyt alleen Gomes nog op zijn weg. Het schot was prima, maar de redding van de Braziliaan was nog net iets beter. Even later was Gomes kansloos, maar had hij het geluk dat Kuyt net naast vuurde. Tien minuten voor tijd mocht Kuyt opnieuw aanleggen, maar schoot hij recht op Gomes af. Farfán deed tien minuten voor tijd van zich spreken door vanuit het niets en tot schrik van de verdediging uit te halen. De inzet ging net naast, maar bewees dat PSV – dat in de jacht naar de gelijkmaker achterin veel ruimte weggaf – nog niet verslagen was. In de slotseconden hield het Legioen zijn hart vast, toen Vennegoor of Hesselink net naast schoot en doelman Gomes tot twee maal toe op kwam bij een hoekschop.

De tweede keer kwam de thuisploeg, met Gomes nog in zestienmetergebied van Feyenoord, in balbezit. Kalou kon even voorbij de middenlijn op het lege doel schieten, maar zijn schot ging tot ongeloof van iedereen naast. Even later bleek dat het allemaal niets meer uitmaakte, want scheidsrechter Bossen floot kort daarop voor de laatste keer. Daarmee kwam Feyenoord langzij bij PSV en AZ en dat gegeven werd door de spelers en het Legioen gevierd alsof het kampioenschap binnen was gesleept.

Feyenoord – PSV 1-0